Zeven dingen om te doen tijdens de Herfstvakantie

  • Datum: 14 oktober 2017
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Leestijd: 2:30 min

In midden Nederland is de herfstvakantie vandaag begonnen. Voor iedereen die in Nederland blijft en op zoek is naar leuke to do’s, zetten wij op een rijtje wat er te doen is in deze periode!

1. Workshops volgen en films kijken bij Cinekid
Onze favoriet! Maar voor wie het nog niet kent: op het Westergasterrein kunnen kinderen meedoen aan workshops en masterclasses die te maken hebben met de media of kijken naar nieuwe televisie series en films. Cinekid wil de productie van kwalitatieve media voor kinderen stimuleren door hen actief deel te laten nemen en een bijdrage te laten leveren aan de creatie ervan. Daarnaast zijn er in de OBA op IJburg en Museon in Den Haag ook de Cinekid AppLab, waar kinderen op tablets apps uit kunnen proberen, zoals bijvoorbeeld het maken van een stop motion filmpje.
Waneer: 21-27 oktober van 10:00 tot 18:00 uur
Waar: Westergasfabriek Amsterdam
Voor wie: Kinderen van 4 tot 14 jaar
Entree: Prijzen vind je op de website
Meer informatie: Cinekid
2. Beroepen testen bij Mini City in Stadshart Amstelveen 
Voor één dag je favoriete beroep uitoefenen: dat kan in Stadshart Amstelveen. Voor kinderen van 3 tot 10 jaar worden op het Binnenhof verschillende speelwerkplaatsen gemaakt, zoals bijvoorbeeld een schoonheidssalon, theater, supermarkt, politiebureau, pizzeria, bloemist en een bouwplaats. Alles gebeurt uiteraard onder professionele begeleiding en na afloop krijgen de kinderen een diploma.
Wanneer: 21-29 oktober van 10:00 tot 18:00
Waar: Stadshart Amstelveen, Binnenhof, Amstelveen
Voor wie: kinderen van 3 tot 10 jaar
Entree: Gratis, maar men moet wel een eveneens gratis Personal Shopping Card van het Stadshart aanvragen!
3. Bouwwerken bewonderen en maken bij Lego World
Verdwaalde legoblokjes onder je blote voeten aantreffen wanneer je ’s ochtends je bed uit komt, is frustratie van menig ouder. Een dagje Lego World daarentegen is wel weer het bezoeken waard. Het evenement vindt voor de zeventiende keer plaats en je kunt hier onder andere een levensgrote Lego draak bewonderen, de Lego Batman film bekijken en de presentatie bijwonen van de Lego McLaren racecar. Ook is er een twaalf meter lange Lego Star Wars tank te bezichtigen. En voor de kleinsten zijn er natuurlijk ook kleinere Lego attributen om mee te spelen.
Wanneer: 18-24 oktober 10:00 tot 17:00 uur
Waar: Jaarbeurs Utrecht
Voor wie: Alle leeftijden
Entree: Preorder € 19,50 (vanaf 3 jaar) of € 25,- aan de deur
Meer informatie: Lego World
4. Wind in de zeilen bij Batavialand
In Batavialand wordt er tijdens de Herfstvakantie de ontdekkingsreis ‘Wind in de zeilen’ georganiseerd waarbij gezinnen op een interactieve manier de zeilende handel kunnen ontdekken. Dit kan de gehele vakantie door. Hiernaast is er ook nog de mogelijkheid om twee uur durende zeiltocht te maken over het Markerkmeer. Dit kan echter alleen op woensdag t/m zondag. Tickets hiervoor kunnen gereserveerd worden via www.zeilschipbounty.nl.
Wanneer: 14-22 oktober en 25-29 oktober
Waar: Batavialand, Lelybaan, Lelystad
Voor wie: Alle leeftijden
Entree: € 7,50 (vanaf 4 jaar) / € 14,- (volwassenen)
Meer informatie: Batavialand en Zeilschip Bounty
5. Powermask in het Wereldmuseum 
In het Wereldmuseum in Rotterdam kunnen kinderen meetekenen aan het meterslange kunstwerk van Brian Kenny, zelf maskers maken met een ontwerp van Bertjan Pot of collages maken zoals kunstenaar Hanna Höch dat ook deed.
Wanneer: 17-22 en 24-29 oktober 12:00 tot 16:00 uur, m.u.v. het meetekenen aan het kunstwerk van Brian Kenny, dat is enkel op 21 en 22 oktober.
Waar: Wereldmuseum, Willemskade 22-25, Rotterdam
Voor wie: Alle leeftijden
Entree: Kinderen tot 12 jaar gratis, daarna € 15,- p.p.
6. De politiek ontdekken bij ProDemos
Op donderdag 19 oktober gaat de Tweede Kamer open voor kinderen. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen een rondleiding krijgen door de Tweede Kamer en al hun vragen stellen aan echte Kamerleden, waaronder aan Michiel van Nispen van SP en Lisa Westerveld van GroenLinks. Verder is er een muziektheatervoorstelling, kan er Politieke Bingo gespeeld worden en kunnen de kinderen een eigen verkiezingsposter maken en meedoen aan de Democratie Experience.
Wanneer: donderdag 19 oktober van 11:00 tot 16:00 uur
Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
Voor wie: kinderen van 6 tot 12 jaar
Entree: € 7,-
Meer informatie: ProDemos
7. Kruip in de huid van Freek Vonk bij Naturalis
Leer alles over giftige levende dieren en bewonder ze van dichtbij. Kijk toe hoe de dieren gevoed worden en leer ook alles over giftige natuurverschijnselen. Wat is antigif, hoe wordt dit gebruikt en welk gif is geschikt voor het maken van medicijnen? De tentoonstelling ‘Gif!’ draait om al deze dingen!
Wanneer: Vanaf 14 oktober van 10:00 tot 17:00 uur
Waar: Naturalis, Pesthuislaan 7, Leiden
Voor wie: Alle leeftijden
Entree: Kinderen € 9,- en volwassenen € 12,- (Let op: je moet wel online een starttijd reserveren!)
Meer informatie: Naturalis

Wij wensen jullie (alvast) een fijne Herfstvakantie!