Testdive: VLUV ergonomische zitballen

 • Datum: 20 juli 2019
 • Tekst: Pussycat and Bird
 • Fotografie: Evelien Erichsen

Een goede zitbal kan een heel mooie bijdrage leveren aan jouw zwangerschap en bevalling. Onze favoriet zijn de ergonomische zitballen van het Duitse Vluv, die een German Design Award heeft gewonnen. Ze zien er waanzinnig uit, wij gingen testen of ze ook waanzinnig aanvoelen.

Uit persoonlijke ervaring weten we wat een zitbal kan betekenen. Onze mede-oprichter Evelien gebruikte tijdens de gehele zwangerschap een zitbal. Zowel met zwangerschapsyoga als thuis. Ze leerde welke oefeningen haar verlichting gaven en oefende met haar man houdingen voor  tijdens de bevalling. Uiteindelijk heeft ze al haar weeën kunnen opvangen met behulp van een zitbal én haar man. Dit was voor ons de grootste motivatie om de Vluv zitballen te testen.

We konden kiezen uit diverse varianten in stoffen en kleuren. Van mooie, zware polyester kwaliteiten tot aan premium leer. Van stoer grijs tot prachtige pastellen. Wij kozen voor een combinatie van pastellen en antraciet, in drie verschillende maten.

 

Model: SOVA.
Kleur: Bisque.
Hoogte: 65 cm.
Prijs: € 109,90.

 

Model: SOVA.
Kleur: Pesto.
Hoogte: 75 cm.
Prijs: € 119,90.

 

Model: STOV.
Kleur: Anthracite.
Hoogte: 55 cm.
Prijs: € 99,90.

 

Verkrijgbaar via Hock Shop.

Over het product

Ergonomische zitbal voor:

   • Zit – en rugtraining.
   • Ontspanning & stretching.
   • Werkhouding.
 • Verschillende diameters voor verschillende lichaamslengten. Van 55 cm tot 75 cm. Laat je informeren bij de winkel voor de goede maat voor jou.
 • Stof glijdt niet.
 • Handig voor werkplekken en bureaus met standaardhoogte (voor alle lichaamslengtes).
 • Gemaakt van stevig, rubberen en zacht bekleed polyester.
 • Stevige, dubbel gestikte naden.
 • Afneembare wasbare hoes.
 • Subtiele ring tegen het wegrollen.
 • Handvat om te verplaatsen.
 • Ritssluiting van YKK, sterk en weggewerkt.
 • Draagkracht tot 120 kg.

Afmetingen

SOFA – Bisque: Hoogte – 65 cm.
SOFA – Pesto: Hoogte – 75 cm.
STOV – Anthracite – 55 cm.

Materiaal

 • Binnenbal: PVC.
 • Voering: 100% Polyester.

Ons testpanel

Gerdine (32) en Cas (2) vormden ons testpanel. Gerdine was ten tijde van de shoot 27 weken zwanger. Ze had tijdens haar zwangerschap tot nu toe geen gebruik gemaakt van een zitbal.

Gerdine was positief verrast hoe stabiel ze zat op de bal en hoe goed het bleek te zijn voor een rechte zithouding. Ze vond het handvat heel handig. Net als de ring onderaan de bal, die ervoor zorgt dat deze niet zo gemakkelijk wegrolt. Ze was vooral weg van de mooie pastelkleuren. Wel gaf ze aan dat voor haar bescheiden Amsterdamse appartement een zitbal te groot is. Voor Cas hadden we speciaal een kleine bal van 55 cm hoogte opgevraagd, maar Cas was vooral gek op de grotere ballen. Het was een feestje met al die ballen. Slepen, rollen, hangen en zelfs zitten en staan. Het kon niet op voor Cas.

Wat vinden wij?

Handig om mee te nemen

De zitballen worden geleverd in een mooi tasje, met daarin een kleine handpomp, ventiel, stop en een luchtdoorblaaspijpje. Met deze kit kun je de bal heel gemakkelijk vervoeren en overal oppompen.

Voorbereiden & oppompen 

We adviseren om even goed de handleiding te bestuderen, voordat je de binnenbal in de hoes stopt. Met een handige rolmethode heb je de binnenbal snel in de hoes. Zie ons filmpje. Met de kleine handpomp, die is bijgeleverd kun je prima de bal oppompen. Wel ben je wel eventjes bezig. Mocht je in de buurt een grotere pomp hebben, bijvoorbeeld een kite pomp, dan is het klusje met een paar minuten geklaard.

Stevige rits

De gebruikte ritsen zijn kwaliteitsritsen die wel tegen een stootje kunnen en mooi weggewerkt. Ook de naden zijn heel stevig.

Handige ring tegen het wegrollen 

Wij vinden dit een superhandig detail van deze zitbal. Je ziet de ring amper, maar het zorgt er wel voor dat je de bal kunt neerzetten zonder dat het snel wegrolt. Ideaal. Vooral als jouw huis een beetje scheef staat en de vloeren daardoor hellen. Niet heel ongebruikelijk bij de wat oudere Nederlandse huizen. Daarnaast zit je veel stabieler door de ring.

Praktisch handvat

Het handvat is lekker breed, stevig en prettig om te gebruiken. Hierdoor kun je de bal heel makkelijk verplaatsen. Het is mooi afgewerkt, waardoor deze absoluut niet storend is.

Goed voor oefeningen 

Juist doordat de bal zo stabiel ligt en het materiaal prettig aanvoelt, leent deze zich heel goed voor allerlei oefeningen. Oefeningen als hangen aan de bal of tegen de bal aanleunen bijvoorbeeld.

Ondersteunend bij zittende beroepen

Wij hebben de ballen ook getest tijdens het werken. Met de verschillende ballen in verschillende diameters kun je gemakkelijk aan een standaard bureau zitten. Op de bal ga je vanzelf rechtop zitten en ontwikkel je een betere werkhouding. Wie veel achter een computer zit, herkent het misschien wel: Voorover hangende schouders en nek. Deze bal is een ideaal middel om dit te verminderen.

Conclusie

Deze zitballen zijn een verademing vergeleken met de doorsnee – veelal plakkerige blauwe – polyester bal. Dankzij de hoezen zijn ze aangenaam op op te zitten en aan te hangen. En daarnaast een mooie toevoeging aan een interieur in plaats van een storende factor. De ronde rand tegen het rollen is heel handig, net als het handvat zodat je makkelijk de bal kunt verplaatsen. Wij vinden het dan ook een terechte winnaar van de design award!

* WINACTIE *

Het is nu wel duidelijk dat wij deze Vluv zitballen te gek vinden. We mogen van Vluv de groene SOVA zitbal weggeven en de grijze STOV zitbal. Laat ons weten op Instagram of Facebook (onder de post) waarom deze zitbal echt iets is voor jou en tag een vriend of vriendin die ook graag deze zitbal zou willen hebben. Volgende week maken we de winnaars bekend!

Sponsored content
Deze review is tot stand gekomen in samenwerking met Vluv. De mening en ervaring van de reviewers is daarentegen niet beïnvloed en oprecht weergegeven. Pussycat and Bird schrijft alleen over zaken waar ze achter staan en zullen altijd een eerlijke review geven, ook als het om een betaalde samenwerking gaat.

Meer reviews