Travel – Vlieland

  • Datum: 25 mei 2019
  • Tekst: Evelien Erichsen
  • Fotografie: Evelien Erichsen

Als je rust wilt, ga dan naar het autoluwe mini eiland Vlieland. Vaar langs de eindeloze stranden en meer aan bij Oost-Vlieland waar de eilandbewoners je welkom heten.

Klein maar heel fijn

Vlieland bracht ons een rustgevende energie. Misschien kwam het vanwege de vaarroute die vlak langs de weids uitgestrekte stranden van Vlieland loopt. In ieder geval waren we gelijk relaxed toen we aanmeerden bij Oost-Vlieland. Oost-Vlieland is overigens het enige dorp van Vlieland en heeft slechts een, weliswaar lange, dorpsstraat. Heel pittoresk. De meeste van de pakweg 1200 inwoners wonen in Oost-Vlieland. Met 32 inwoners per km² is Vlieland na Schiermonnikoog de dunst bevolkte gemeente van Nederland. Het eiland zelf is het kleinst bewoonde eiland (ongeveer 316 km²) van de Waddeneilanden.

Ons kent ons

Vlieland is zo’n eiland waar iedereen elkaar kent en met elkaar samenwerkt. Eenmaal gearriveerd op Vlieland wist de vervoerder van onze baggage te melden dat onze boodschappen al klaar stonden. Deze had hij namelijk zelf net afgeleverd. Dat geeft gelijk zo’n heerlijk knus gevoel. Veel van de eilandbewoners schijnen op Vlieland meerdere rollen vervullen. De huisarts is bij nood ook dierenarts. En de enige accordeonspeler van het eiland beweert ook trouwambtenaar te zijn. Dus mochten jullie interesse hebben…

Wandelen & fietsen

Omdat Vlieland zo klein is, is het goed bewandelbaar. Binnen 20 minuten ben je van de west- naar de oostkust gewandeld. Maar het zijn het vooral fietsers die je overal ziet. En dat is niet zo heel gek. Er zijn op het eiland meerdere fietsverhuurders, overal fietspaden en een heel goed aanbod van fietsen. We zagen zelfs onze persoonlijke favoriet, bakfiets.nl. Toch kozen wij voor de benenwagen om onszelf en onze kinderen wat meer beweging te geven. Dat mondde soms uit in dragen, maar uiteindelijk namen we de mooie natuur nog beter wandelend in ons op, zoals de open vlakte midden in de bossen waar er een groots kikkerconcert werd gegeven.

Accomodatie

Wij vonden onze accommodatie Vlier op De Kaap na lang zoeken. Het moest nog gebouwd worden en we besloten het te huren omdat de render (computertekening) er fantastisch uitzag. Het bleek in het echt net zo geweldig.

 

Het huisje is opgetrokken uit hout en heeft terrassen rondom. Het is van alle gemakken voorzien. Een moderne – zeer goed uitgeruste – keuken, fijne bedden (twee slaapkamers), een strakke badkamer met aparte douche en ligbad. En: twee strandbedden en een windscherm staan voor je klaar op het strand. Wat een luxe!

 

De ligging is super. Vlier op De Kaap bevindt zich in een klein afgesloten gedeelte binnen een groot uitgestrekt vakantiehuizen terrein. Het ligt direct naast een strandopgang. Met vijf minuten sta je al op het strand. Houd er wel rekening mee dat het even een flinke klim is in rul zand. Wij namen daarom niet de bolderkar mee.

 

Als familie kun je hier prima bivakkeren. Het huisje heeft een campingbed en een kinderstoel voor de allerkleinsten. De retrokast bleek een schatkamer aan spellen. Zelfs de inrichting viel in de smaak bij de kinderen. Toen we onze oudste vroegen wat hij het leukste vond op Vlieland antwoordde hij met “het Vlotte Geesten spel en de schommelstoel in het huisje.” Kortom; een groot succes!

Handig om te weten

Veerboot
Rederij Doeksen verzorgt de veerdienst tussen Harlingen en Oost-Vlieland. Je kunt kiezen voor de standaard veerdienst (120 minuten) en de sneldienst (45 minuten). Wij hebben heen de sneldienst uitgeprobeerd en terug de veerdienst. Er is allebei iets voor te zeggen. De veerdienst gaat weliswaar een stuk langzamer dan de sneldienst, maar heeft wel een fijn dakterras, een kinderhoek en horeca.

 

Spar online
Je kunt via de Spar alvast je bestelling voor boodschappen online doorgeven. Zorg er wel voor dat je het adres van jouw vakantiehuisje invult, voordat je de bestelling plaatst en dan worden alle boodschappen bij het huisje bezorgd.

 

Linnengoed
Bij veel vakantiehuisjes is het linnengoed niet inbegrepen. Je kunt tot een dag van tevoren het linnengoed online bestellen en laten bezorgen bij het huisje.

 

Bagage service
Bij aankomst kun je de baggage meegeven aan de busjes die klaar staan. Je kunt aan de transporteur doorgeven wanneer je weer vertrekt en dan halen ze de bagage weer op. Je moet de naam van het vakantiehuisje doorgeven. Wij vermoeden dat misschien de prijzen afhankelijk zijn van de onderlinge afspraken tussen de huisjes en de transporteur.

Leuk met kinderen

Je kunt kaartjes boeken voor de Vliehorsexpress. Je stapt in grote legertrucks en rijdt kilometers ver over het strand naar het Juttershuisje en daarna naar het meest westelijke puntje van Vlieland waar je zeehonden kunt spotten.

 

Op Vlieland zijn er diverse musea zoals het Noordwester, waar een vijftien meter lang skelet van een potvis hangt, bunkers en vuurtoren die allemaal het bezoeken waard zijn. En natuurlijk zijn de weidse vergezichten langs de kust, de duinen en bossen fantastisch. Niet voor niets heet het jaarlijkse festival Into The Great Wide Open.

Eten & drinken

’t Badhuys
Het huisje ligt vlakbij het geheel vernieuwde strandpavilioen ’t Badhuys. Het is een mooie strandtent met lekker eten. We vroegen de barman om zijn favoriete maaltje en dat bleek de kibbeling te zijn. “De beste van het eiland,” beweerde hij. We hebben het getest en vonden het allemaal zo lekker dat we nog een keer teruggekomen zijn voor de kibbeling.

 

De Lickebaert
Voor de pannenkoeken en poffertjes liefhebber vinden we poffertjeshuis De Lickebaert een aanrader! Een van ons eet glutenvrij en de glutenvrije pannenkoeken staan nu in onze top 3 beste pannenkoek ooit! Daarbij is het restaurant erg leuk & praktisch voor kinderen. Er zijn genoeg kinderstoelen en stoelverhogers. Er is een speelgoedhoek met keukentje en een kast met spelletjes, boeken en tijdschriften. Overigens zagen we ook veel tijdschriften voor de mama’s en papa’s. Terwijl je wacht op de overheerlijke pannenkoeken en poffertjes, spelen de kids en kun je in alle rust lekker lezen. Daarom kozen we ervoor om de ochtend van ons vertrek nog een keertje hier te eten. En als klap op de vuurpijl mochten de kinderen speelgoed uitzoeken uit een grote kist. De kinderen hadden een topvakantie. En wij ook.

Meer travel