TRAVEL – Avontuurlijke mama Gerlanda Hoving

  • Datum: 26 augustus 2019
  • Tekst: Pussycat and Bird
  • Fotografie: Gerlanda Hoving

Je hebt ouders die graag avontuurlijk reizen, zoals Gerlanda Hoving. Voor deze doorgewinterde backpackster heeft de backpack plaatsgemaakt voor een rolkoffer, draagdoek & rugtas. Maar nog altijd beslist ze pas ter plekke met haar vriend hoe lang en waar ze ergens met hun zoontje blijven. Rondtrekken is voor hen een avontuur waar ze alle drie veel van genieten.

Gerlanda Hoving (45) is freelance communicatieadviseur en woont met vriend Martijn (52) en Rhys (4) in Amsterdam.
Hoe zagen jouw vakanties eruit voor je Rhys kreeg?

“Ik deed veel aan backpacken. Van Zuid-Amerika tot aan Nepal. Het waren actieve reizen. Zoals het beklimmen van de Kilimanjaro in Tanzania en de woestijn doorkruisen van Namibië. Een ticket kopen zonder een volledig uitgedacht plan, daar werd ik blij van. Natuurlijk bepaalde ik de bestemming, las me in en bedacht globaal wat een logische route zou zijn met de leukste highlights. Maar daarna: Gewoon gaan! Wij genieten vooral van het reizen an sich. Het gevoel dat je iets aan het ontdekken bent en mensen uit allerlei culturen leert kennen.”

Heeft Rhys dit veranderd?

“We zijn wat behoudender. Ik lees me beter in, zorg dat we ’s avonds op bepaalde plekken niet op straat komen en we altijd aankomen voordat het donker is. We reizen in een ander tempo. Voorheen pakten we nog wel eens een nachtbus. Met Rhys gaan we dat niet meer doen. We maken ook wat meer luxere / comfortabelere keuzes. Nu nemen we de hotelkamer met airco omdat het veel fijner is voor een klein kindje. Maar de drang om te ontdekken en te verplaatsen is gebleven.”

Jullie zijn avontuurlijk ingesteld, waar zijn jullie met Rhys allemaal geweest?

“Rhys is nog maar vier, dus het rijtje is bescheiden. We zijn geweest in Colombia, Cambodja / Thailand, Sri Lanka, Java / Bali en plekken in Europa zoals nu een camperreis in Portugal.”

Hoe beleeft Rhys het reizen?

“Rhys vindt het ook heel leuk om op een nieuwe plek te komen. Alleen al de accommodaties. Bij elke nieuwe kamer kijkt hij opgewonden wat er achter de deurtjes zit. In de Tatacoa woestijn in Colombia zochten we naar de meest luxe accommodatie. Het bleek niet veel meer dan een schuur met een bed erin en een buitendouche. Wij hebben nauwelijks geslapen en voor hem was het de meest gave plek van de hele vakantie. Hij had er helemaal geen last en vond het te gek. Kinderen zien echt heel andere dingen en door hun ogen kijk je op een andere manier naar dingen. Dat vind ik ook wel mooi.”

Wat maakte veel indruk op Rhys?

“Hij heeft het nog heel vaak over een paardentocht in een mooie vallei in Colombia. Rhys zat bij mij op het paard. We moesten een heel stuk door de modder, waarin de paarden tot hun knieën zakten. Dat vond hij een spannend avontuur. Hij weet ook nog steeds dat het paard Capricho heette. Wat ook veel indruk heeft gemaakt was een cabana aan het strand van Colombia. Een rivier liep uit in de zee en daar zaten ontzettend veel kobaltblauwe krabben, die zijwaarts liepen. Dat zag er heel grappig uit en hij kon er uren naar kijken.”

Jullie reizen rond met Rhys, lopen jullie ook ergens tegenaan?

“ Omdat we niet alles van tevoren vastleggen heb je soms een plek die even wat minder of minder kindvriendelijk is. Dan moeten we iets harder werken om het leuk te houden. Dus gaan we op zoek naar die leuke activiteiten of een plek waar het wél leuk is voor kinderen. Zoals een locale speeltuin of een park. Verder maken we geen lange reizen meer naar het westen, zoals Colombia, vanwege de jetlag. Dan word je de eerste dagen ’s ochtends om drie uur wakker en ben je superbeperkt. Je kunt niet van je hotelkamer af en moet het al die uren zien te redden in een kleine ruimte. Uiteindelijk ben je toch een kleine week bezig voordat je in een normaal ritme zit.”

Wat is jouw top drie van de leukste landen met rondreizen met kinderen?
  1. Indonesië, met name Bali. Best wel een klassieker, omdat het zo op kinderen is gericht. Ze zijn dol op kinderen. Rhys heeft op Bali zijn eerste pasjes gezet.
  2. Sri Lanka is een topbestemming. Voor ons en Rhys viel er veel te ontdekken. De beroemde treinreis van Kandy naar Ella vinden ook kinderen fantastisch. Op safari gaan en wilde olifanten en krokodillen spotten. Relaxen op prachtige stranden. De mogelijkheden zijn heel divers en de afstanden relatief klein.
  3. Thailand. Is ook een klassieker en, zeker als je voor het eerst wat verder weg gaat, heel fijn. Je kunt ervoor kiezen naar een strand of eilandje te gaan. Er zijn heel veel avonturenparken waar oudere kinderen in de lianen kunnen slingeren. Maar er is ook ontzettend veel te doen voor kinderen in een stad als Bangkok. Sealife, een heel groot seaquarium, is erg leuk. Je kunt een tochtje te maken over de rivier met rivier taxi’s. En er is een fietstocht door buitenwijken met een leuke uitleg van gidsen. Je gaat zelf fietsen met een kinderzitje en bezoekt een tempel, proeft sprinkhanen op een lokale markt en komt op plekken waar je anders niet zou komen.
  4. Cambodja. In Angkor Wat heb je een beroemd tempelcomplex. We huurden een tuktuk die ons van de een naar de andere tempel reed. Een aanrader. Je hebt tuk tuks in alle kleuren en Rhys heeft kleuren geoefend aan de hand van tuk tuks.”
Welke tips wil je meegeven?

“Creëer momenten waar het kind zijn of haar energie kwijt kan. Als wij iets gaan bekijken, kiezen we daarna voor een rustmoment of kinderactiviteit, zoals een zwemband of speeltuin.

 

Neem iets relatiefs kleins mee voor als je in een restaurantje zit, zoals een spelletje. Een ipad gebruikten wij voor noodgevallen. Wij zijn niet zo van de ipad en filmpjes, maar het is een uitkomst als je soms wel twee uur moet wachten bij een grensovergang.

 

Eet jouw kind nog niet kan mee met de pot en krijgt het gepureerde voeding, neem dan zoveel mogelijk mee vanuit huis. Check online waar je in het land van bestemming de potjes kunt kopen en sla een voorraadje in. In Bali kon ik niet overal potjes kopen. Dus ging ik naar de supermarkt, kocht een aardappel, wortelen en vroeg in een restaurant of ze dat konden koken voor me. Dat was best stressvol.

 

Wil je een kookcursus of andere activiteit samen met je partner volgen? Check dan of ze een nanny hebben. Jouw kind wordt vermaakt en jij kan lekker koken of samen genieten. In Azië is dit heel vaak goed te regelen.

 

Als jij relaxed bent, is jouw kind dat ook. Voor hen, zeker als ze heel klein zijn, ben jij het universum. No matter waar je naartoe reist. Als jij er bent en rust en plezier uitstraalt, volgen ze dat voorbeeld.”

Meer travel