Testdive: Herbruikbare siliconen rietjes van Green Jump

  • Datum: 23 maart 2019
  • Tekst: Pussycat and Bird
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard

Zero Waste is een hot topic! Onze wereld vervuilt en plastic afval zwerft rond over de aarde. Gelukkig is vanaf 2021 veel wegwerp plastic verboden. Geen paniek, want er zijn mooie zero waste alternatieven voor alledaagse producten. Green Jump biedt diverse van deze producten aan. Zoals een alternatief voor plastic wegwerprietjes. Wij testen daarom de GreenPaxx herbruikbare siliconen rietjes van GreenJump.nl

Het bedrijf Green Paxx bedacht deze herbruikbare siliconenrietjes. Zo belanden minder rietjes bij de afval of nog erger; erbuiten. Het merk doneert een deel van de opbrengst aan Ocean Conservancy.

wat hebben wij getest?

Green Paxx Cool Straws
Prijs: € 9,95 / pak van vier rietjes.
Beschikbaar in diverse kleuren.

Klik hier om het product te kopen.

Over het product

Het is een gepatenteerd ontwerp bestaande uit twee onderdelen die in elkaar geschoven en uit elkaar gehaald kunnen worden.

Materiaal

De rietjes zijn gemaakt van 100% voedselveilig siliconen materiaal dat ook voor spenen wordt gebruikt. Dit materiaal is vrij van hormoonverstorende en andere schadelijke stoffen zoals BPA, BPS, schadelijke weekmakers (o.a. ftalaten), formaldehyde en PVC. De rietjes kunnen in de vaatwasser.

Afmetingen

  • De totale lengte is ongeveer 21 cm.
  • Deel 1 rietje – Onderste deel: Buitendiameter: 11 mm. Binnendiameter: 9 mm.
  • Deel 2 rietje – Drinkstukje: Buitendiameter: 10 mm. Binnendiameter: 7 mm.

Ons testpanel

Noa (3), Jesse (3) en Sammy (5) vormden ons testpanel. Ze zijn dol op rietjes en willen het liefst elke dag een rietje. Ze drinken beter en meer dankzij de rietjes volgens hun moeder. Vooral ‘leuke kleurtjes’ zijn favoriet. Lees: roze!

Jesse (3)
Sammy (5)
Noa (3)

Wat vinden wij?

Solide

De rietjes zijn stevig. We hebben ze meermaals uit elkaar gehaald en in elkaar geschoven. Daarnaast hebben we ze uitgebreid getest met zowel warme als koude dranken. Ook komen ze ongeschonden uit het meest intensieve programma van onze vaatwasser.

Prettig drinken

Het materiaal voelt zacht aan in de mond en is daarom fijn om mee te drinken. De rietjes hebben een vrij grote opening zodat je zowel dunne vloeistoffen als dikkere smoothies ermee kunt drinken. Ons testpanel kon goed met de rietjes drinken. Én hele grote bellen blazen.

Handig schuifsysteem

Wij vinden het praktisch dat de twee delen in elkaar geschoven kunnen worden. Afhankelijk van het kind kunnen we de rietjes groter of kleiner maken. En ervoor kiezen om het kind een grotere opening te geven door alleen het onderste deel te gebruiken, of een kleinere opening door ook het drinkstukje erin te schuiven. Sammy gaven we alleen het onderste deel en de jongere Noa en Jesse kregen het rietje met drinkstuk. Dat werkte prima.

 

We konden naderhand de rietjes gemakkelijk schoonmaken. En wat voor ons een bonus is: De uiteinden kunnen in elkaar geschoven worden. Hierdoor wordt de binnenzijde van de rietjes niet vies bij opbergen én kunnen ze makkelijk meegenomen worden. Net armbandjes. En laten kinderen dat nu heel leuk vinden!

Aantrekkelijk design

De rietjes zijn gestreept in felle kleuren. Ze lijken daardoor een beetje op zuurstokken en dit heeft een onweerstaanbaar effect op het testpanel én op ons. Wij werden gelijk vrolijk zodra we de rietjes zagen.

Geen afgifte schadelijke stoffen

Als je iets drinkt willen wij vooral geen plastic of metaal proeven. Het siliconen materiaal heeft gelukkig geen enkele invloed op de vloeistof. Ook vinden wij het een heel fijn idee dat de rietjes tevens voor warme vloeistoffen gebruikt kunnen worden zonder afgifte van giftige stoffen. Al willen wij wel benadrukken dat de vloeistoffen eerst afgekoeld moeten zijn voordat gedronken kan worden.

Conclusie

Wij vinden de rietjes heel handig in het gebruik, visueel aantrekkelijk en duurzaam. Ons testpanel kon goed overweg met de rietjes en vonden ze zo mooi dat ze de rietjes met moeite loslieten. Ze waren heel blij dat ze ieder een rietje mochten houden. Eigenlijk zien we geen nadelen. Behalve dat de rietjes relatief duurder zijn vergeleken met standaard plastic wegwerp rietjes. Maar dat heb je snel genoeg terugverdiend. Daarbij zul je de rietjes moeten schoonmaken en dat is natuurlijk iets meer werk dan weggooien. Al is het schoonmaken echt binnen no time gebeurd. Wij vinden het dan ook geen probleem en na onze opgedane kennis voelt het eigenlijk best gek om nog rietjes weg te gooien. Voor ons is het duidelijk dat wij geen plastic rietje meer aanschaffen of gebruiken. Wij kiezen bewust voor siliconen rietjes in huis en buiten de deur. Als we op pad gaan, nemen we ze mee. In de tas, handig ingevouwen. Of ze gaan mee als armband bij de kids.

Sponsored content
Deze review is tot stand gekomen in samenwerking met Green Jump. De mening en ervaring van de reviewers is daarentegen niet beïnvloed en oprecht weergegeven. Pussycat and Bird schrijft alleen over zaken waar ze achter staan en zullen altijd een eerlijke review geven, ook als het om een betaalde samenwerking gaat.

Meer reviews