Taartrovers Film Festival

  • Datum: 1 mei 2019
  • Tekst: Pussycat and Bird

Nog tips nodig voor de meivakantie? We hebben er eentje: Het Taartrovers Film Festival in het Eye Filmmuseum in Amsterdam; wat een beleving voor de kids!

Wij namen ons kroost mee naar de Taartrovers, want wie kan nu beter bepalen of de kinderfestivals leuk zijn ? Leuk bleek het zeker. Sterker nog; het was een groot succes! En dat begon al bij de entree. Alle kinderen krijgen namelijk een mooie Taartrovers vlag. Naast films, zijn er namelijk vijf verschillende dingen die je kunt doen. Op elke plek hang een vlag met een andere vorm, waar kinderen spellen kunnen spelen. Heb je een spel gespeeld, dan krijg je een stempel van die specifieke vorm. Alleen dat is al voor de jonge kinderen een feest!

Trots liep Ole met zijn vlag naar de film. We hadden kaartjes voor Vos en Haas, waar Ole alle verhalen van kent. De film was een compilatie van vier korte films en duurde 40 minuten. Een heerlijke animatie en de filmduur was prima. Want Ole kon niet wachten om de spelletjes te gaan verkennen.

‘Spelletjes’ dekt niet helemaal de lading. Het blijken belevenissen te zijn, die met film te maken hebben. Zo kunnen de kinderen onder begeleiding hun eigen stop motion film maken, zelf in een film meespelen & regisseren, geluid maken bij een kinderfilm & tekenenen met een koptelefoon met muziek, spelen met een te gek lichtlandschap en….natuurlijk zelf taartjes bakken. We zijn niet voor niets bij de Taartrovers.

Tekenen met een headset
Stop motion films maken
Zelf taartjes bakken
Zelf regisseren

We spraken met de organisatie van het festival. Tessa van Grafhorst, artistiek leider van het Taartrovers Film Festival: “We willen kinderen inspireren om hun fantasie te blijven gebruiken. Als ze iets hebben gezien, willen ze er meteen iets mee doen. Dus geven we ze allerlei manieren zodat ze zich kunnen uiten en verwonderen. Door spel, zelf films te maken, te experimenteren met kleuren en geluiden. Kinderen kunnen heel precies en aandachtig spelen. Daarom vinden we het heel belangrijk om ze serieus te nemen, ook al zijn ze zo klein.”

Ole vond vooral het lichtlandschap heel gaaf. Hij vond het bijzonder om als een kleine zandtovenaar figuren te tekenenen in zand dat op een lichtbak lag. Maar het mooiste vond hij met pipetjes verschillende kleuren ecoline met olie te druppelen in transparante bakjes waardoor de mooiste creaties ontstonden. Net sterrenstelsels, die geprojecteerd worden terwijl je bezig bent.

En na al die belevenissen was het tijd om in alle rust zijn zelfgemaakte taartje op te eten. Zelfgemaakt is namelijk het allerlekkerste.

Informatie

Doelgroep: kinderen 2 – 9 jr.

Programma:

  • Amsterdam: 29 april – 5 mei
  • Eindhoven: 14 – 18 oktober

Klik hier voor verdere informatie.