Cityreport: Rotterdam

  • Datum: 27 november 2018
  • Tekst: Marieke Mulder
  • Fotografie: Marieke Mulder
  • Leestijd: 4 min

Als je een stedentrip met de kinderen wil plannen, mag je Rotterdam zeker niet vergeten. Rotterdam is, met de grootste haven van Europa, dé havenstad van Nederland. De iconen van Rotterdam zijn natuurlijk de Euromast en Erasmusbrug. Maar wat heeft Rotterdam eigenlijk nog meer te bieden voor kinderen en families? Wij gingen op onderzoek uit en zetten de hotspots op een rijtje die wij aanraden voor een bezoek aan deze mooie stad. 

rotterdam
| Centrum |

Shopping // Keet

In Kaapstad kwam Claire op het idee om een miniwarenhuis te starten. In 2015 is het idee gerealiseerd, waarbij ze begon met achttien beginnende ondernemers, webshops en labels. Nu, drie jaar later, zijn dat er vijftig. Zij huren een plekje, tafel of kast in Keet. Keet staat voor bouwkeet, waarbij ook verschillende deelnemers in één ruimte zitten. In 2019 wordt zelfs de kleine versie van Keet geopend in het Erasmus MC ziekenhuis. Hoe verder je de winkel inloopt, hoe meer je tegenkomt en hoe groter de ruimte wordt, wat je bij het betreden van de zaak totaal niet verwacht. Doordat er niks op de grond staat, oogt het daarentegen wel heel erg rustig. Het is een enorme winkel waar voor iedereen iets te krijgen is. Van theemokken tot kinderkleding en je kan er zelfs wat eten en drinken in het koffiecafé.

 

Adres: Oppert 2a || Website: www.keetrotterdam.nl || Instagram: @keetrotterdam

rotterdam

Shopping // De Kleine Kapitein

Vlakbij Keet, als het ware om de hoek, kom je de 35 meter lange gevel tegen van De Kleine Kapitein. Inmiddels een begrip in Rotterdam en met 350m² de grootste kinderboekwinkel van Nederland. Nadat de ouders van Daniël vroeger een eigen kinderboekwinkel hadden, waar hij zijn vrouw Corina ontmoette, zijn zij twintig jaar geleden gestart met De Kleine Kapitein. Er zijn 5000 titels te vinden, voornamelijk voor kinderen van nul tot en met zes jaar. Doordat het assortiment steeds breder wordt, worden de oudere kinderen ook aangesproken. Wanneer de kinderen aan het spelen zijn, kan jij genieten van een heerlijk drankje. Daniël hoopt dat mensen bij De Kleine Kapitein komen om te onthaasten in deze 24-uurseconomie. Zoals hij zelf zegt: “Niks is leuker dan lezen en het andere krijg je er gratis bij!”, hiermee bedoelt hij onder andere de voorsprong met leren, lezen en schrijven. Dus laat jullie fantasie de vrije loop en waan jezelf een weg in deze gigantische boekenkast. 

 

Adres: Botersloot 173 || Website: www.kinderboekpost.nl || Instagram: @dekleinekapitein

| Hillegersberg |

Shopping // Pomme de Jus

Lonneke en Rienke zaten beide al in de kindermode en wilden graag zelfs iets beginnen. Toen Rienke in Frankrijk een pomme de jus bestelde in plaats van een jus de pomme, was de naam geboren. Vijf jaar geleden startten zij de winkel en inmiddels is er ook een tijdelijke tienerwinkel tot en met november geopend. Een combinatie van beide is dan ook hun droom. De kleding die wordt verkocht in Pomme de Jus kenmerkt zich doordat het tijdloos is. Alles hangt op kleur waardoor de hele winkel een rustige uitstraling heeft. Het Scandinavische cleane in combinatie met de sfeer van een Franse boetiek zorgt ervoor dat je hier wilt blijven, de tijd neemt en graag weer terugkomt. Zeker een bezoek waard wanneer je houdt van duurzaam in de vorm van tijdloos! 

 

Merken: O.a. Bonpoint, Gosoaky, Mead for mini, MarMar Copenhagen, Maileg, Fabelab, Bonton, Repose, Mingo, Pomme de Jus, Mini Rodini, Indee, Haas, La Nouvelle.

 

Adres: Bergse Dorpsstraat 109A // Website: www.pommedejus.nl // Instagram: @pomme_de_jus

rotterdam
rotterdam

Shopping // Little Department Store

Little Department Store is, zoals de naam al zegt, een klein warenhuis voor kinderen van nul tot twaalf jaar. Sinds 2014 is het, naast een webshop, ook een fysieke winkel. Brigitte was al vaste klant bij Little Department Store en heeft een jaar geleden het stokje overgenomen. Ze is moeder en heel erg gedreven. Haar vrolijkheid is terug te zien in de winkel. De collectie is heel kleurrijk, eigentijds en alles heeft een achterliggende duurzaamheidsgedachte. De kleding is zoveel mogelijk gemaakt van biologisch katoen en ook het interieur is tweedehands. Voor de toekomst hoopt Brigitte met Little Department Store een begrip te worden in Rotterdam en omstreken. 

 

Merken: O.a. Mini Rodini, Pop Cutie, Applesauce and Ketchup, Gosoaky, Little Hedonist, Gro Company, Little Label, MP Denmark, Sticky Lemon, Phil & Phae.

 

Adres: Kleiweg 97A// Website: www.littledepartmentstore.nl // Instagram: @littledepartmentstore

rotterdam
rotterdam

Horeca // Ver Van Hier

Als je bij Little Department Store bent geweest, ga dan ook zeker even langs bij Ver Van Hier in dezelfde straat. De gezellige uitstraling van buiten is niet te missen. Als je naar binnenloopt ontbreekt het ook hier zeker niet aan gezelligheid. De sfeer doet denken aan een warme, grote huiskamer. Het eten op de kaart is gezond en naast dat het een koffiecafé is, is het ook een kinder- en jeugdboekwinkel. Dit is een unieke plek waar jong en oud weer even kind kunnen zijn. Ver van Hier is dus perfect voor een bezoek met de kinderen.

 

Adres: Kleiweg 69 // Website: www.vervanhierrotterdam.nl // Instagram: @vervanhier

| Kralingen |

Shopping // Lou-La

Lou-La wordt wel eens het zusje van Louen genoemd, maar dat is het naar eigen zeggen niet. Tess werkte al jaren bij Wendy in Louen en ze hadden dezelfde droom. Daarom zijn zij vanaf 1 augustus 2018 Lou-La begonnen. Tess heeft daarnaast ook nog een eigen, op Bali geïnspireerde, sieradenlijn Xzota. Verder komt hun inspiratie vanuit Frankrijk, Spanje, Portugal en onder andere het Instagram account @yoli_and_otis. De rustige uitstraling van de gehele winkel valt direct op en je wordt met open armen ontvangen door deze vrolijke meiden. De combinatie hiervan zorgt ervoor dat je je gelijk welkom voelt en in alle rust kunt rondkijken. De collectie is te beschrijven als minimalistisch, zacht en één geheel. Alle merken en producten die worden verkocht zijn zorgvuldig uitgekozen. De voorwaarden zijn namelijk dat alles is gemaakt van natuurlijke stoffen en het volledig is geproduceerd in Europa. 

 

Merken: O.a. Jellycat, NousNous, MP Denmark, Mimi Et Toi, Wolfware, Foxrider, Flawed, Boy Smells, Olli Ella, The Gift Label, PiùPiù.

 

Adres: Goudsesingel 208 // Website: www.lou-la.nl // Instagram: @loula.nl

rotterdam
rotterdam

Horeca // By Jarmusch

Als je trek hebt is het een goed idee om rechts de deur uit te lopen bij Lou-La. Bij de (bijna) buurman kan je namelijk terecht voor een goede hap. Het is een typisch Amerikaans, kindvriendelijk restaurant. Door de fijne muziek, leuke bediening en het goede eten hangt er een relaxte sfeer. Voor de kinderen is het ook een waar feestje met de overheerlijke American pancakes. Breng een bezoek en probeer de chocolatechips pancakes eens uit! 

 

Adres: Goudsesingel 64// Website: www.byjarmusch.nl // Instagram: @byjarmusch

Horeca // Juffrouw van Zanten

Een bezoek aan Juffrouw van Zanten mag ook zeker niet missen tijdens een dagje naar  Rotterdam met de kinderen. Het is één van de meest familievriendelijke restaurants in Rotterdam en bovendien biologisch. Voor alle leeftijden is er vermaak dankzij de familiespellen, het speelgoed en de boeken. Het speelgoed is op leeftijd in verschillende bakken gesorteerd, deze plaats je in de tafel en als jullie er genoeg van hebben kan het worden omgewisseld. Terwijl de kinderen zich vermaken met het speelgoed of een stukje verderop in de speeltuin kan jij rustig te genieten van een kop thee of koffie. Een ultieme plek voor ontspanning waar je ook nog eens heerlijk kunt eten. 

 

Adres: Lusthofstraat 27 // Website: www.juffrouwvanzanten.com // Instagram: @juffrouwvanzanten

| Delfshaven |

Horeca // Parqiet

Parkcafé Parqiet ligt op een geweldige locatie in Rotterdam, midden in het Euromast park. Met een mega groot terras kan je hier, als het warm is, heerlijk buiten zitten en genieten van de zon. De rust komt vanzelf wanneer je je begeeft op het grote grasveld met alle ruimte om je heen. Je hebt daarbij uitzicht op de kinderen wanneer zij zich volledig uitleven in het park. De houten vlaggetjes met het tafelnummer en de enthousiaste bediening maken een bezoek aan Parqiet extra leuk. De menukaart is niet heel uitgebreid. Dat maakte de keuze alleen maar makkelijker!

 

Adres: Baden Powelllaan 20 // Website: www.parqiet.nl // Instagram: @parqiet_parkcafe

rotterdam
rotterdam

Parken & andere bezienswaardigheden:

Kralingsebos // Euromast // Dierentuin Blijdorp // Watertaxi // Speeltuin de Torteltuin //

Erasmusbrug // Kinderboerderij en speeltuin Plaswijck Park  

“Of je nou de hoogte in gaat bij het abseilen van de Euromast, over het water vaart in een Watertaxi, wandelt door de parken of gaat shoppen in de Pannekoekstraat; er is altijd wat te beleven in Rotterdam!” - Esther van Urbanmoms

rotterdam

Ook het bezoeken waard:

Horeca: Vroesenpaviljoen // Bertmans // Foodhallen // Rolph’s Deli


Shopping: Meent // Pannekoekstraat

rotterdam
rotterdam

Wij vinden Rotterdam een enorme aanrader. Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rondom Rotterdam? Kijk dan ook eens bij Kleine Rotterdammer en Urbanmoms. 

Meer cityreports: