Cityreport: Hoge Noorden

  • Datum: 14 januari 2019
  • Tekst: Marieke Mulder
  • Fotografie: Marieke Mulder
  • Leestijd: 4 min

Het Hoge Noorden wordt vaak vergeten, als het gaat om bestemmingen voor een stedentrip in Nederland. Wij gingen naar Groningen, Dokkum en Leeuwarden en kwamen erachter dat het Hoge Noorden echt veel te bieden heeft. Er is namelijk genoeg te doen, de sfeer is ontspannen en er zijn ontelbaar leuke winkels! Wij proberen je vandaag zo goed mogelijk mee te nemen, maar om het werkelijke gevoel mee te krijgen, moet je er toch echt zelf een dagje heen!

| Groningen |
groningen

Shopping // Wijsneus

Wij startten onze dag bij Wijsneus in Groningen. Hier werden we direct met open armen ontvangen. Sannie Mulder is de eigenaresse. Ze komt uit de hulpverlening, maar wilde op een gegeven moment heel iets anders. Ze volgde haar kinderdroom en opende op 21 mei 2007 de kinderwinkel Wijsneus. Door de hele winkel hangen allemaal tassen van Sticky Lemon, er staat een kast vol kinderboeken en bij de ingang ligt prachtig servies van Helen B. Kortom; voor bijna de hele familie is er wat te vinden bij Wijsneus. 

 

Merken: O.a. 1+ In The Family, Soft Gallery, Repose Ams, Phil & Phae, Petit Bateau, Mead for Mini, Les Coyotes de Paris, Gray Label, Gosoaky.

 

Adres: Vismarkt 26  || Website: www.wijsneus.nl || Instagram: @wijsneusgroningen

hoge noorden
hoge noorden
hoge noorden
hoge noorden

Shopping // Denderz

In Denderz spraken wij met de rechterhand van eigenaresse Jessica, Anja. Zij vertelde dat het idee is ontstaan toen Jessica net moeder was geworden. Zij kwam er namelijk achter dat de gemiddelde horeca in Groningen niet kidsproof was. In juni 2016 is daar verandering ingekomen. Kinderen kunnen bij Denderz rondrennen terwijl vader, moeder, opa of oma geniet van een kop koffie. Ook worden er hier verschillende workshops en kinderfeestjes gegeven én is er in de zomer een terras met een ijssalon. 

 

Merken: O.a. Eef Lillemor, Oli & Carol, MP Denmark, Tumble ’N Dry, Rex London, Djeco, The Gift Label.

 

Adres: Westerkade 5  || Website: www.denderz.nl || Instagram: @denderz_nl

hoge noorden
hoge noorden
hoge noorden

Shopping // Little Lovely Living

Vanuit A Little Lovely Company was er behoefte aan een winkel waar mensen de beleving van het merk goed mee konden krijgen. Daarom hebben Judith en Nikki in augustus 2016 Little Lovely Living opgericht. Als je binnenloopt word je overgoten met allemaal kinder- en woonaccesoires in pastelkleuren. Je droomt echt even weg! De hele winkel draait volledig om het merk. Het horecagedeelte is ook echt over de top, je kunt jezelf hier trakteren op een zoet stuk taart. Heel leuk om eens te ervaren! 

 

Adres: Astraat 16  || Website: www.alittlelovelycompany.nl || Instagram: @littlelovelyliving

hoge noorden

Horeca // Pannekoekschip

Als je met kinderen in Groningen bent kan een pannenkoek in het Pannekoekschip natuurlijk niet ontbreken. De kaart is heel uitgebreid. Voor de lichtmatroos is er zelfs een clown pannenkoek. Over het hele schip proef je de typische sfeer van een zeilschip, vooral in de machinekamer. Als het even meezit mogen jouw kinderen alles op het schip zien! 

 

Adres: Schuitendiep 1017 // Website: www.pannekoekschip.nl

In Groningen zelf zijn er verschillende musea’s te bezoeken zoals het Scheepvaartmuseum en het Stripmuseum, vooral interessant voor de wat oudere kinderen is. Ook is het natuurlijk leuk om op zoek te gaan naar de Martinitoren die jullie vervolgens kunnen beklimmen. De buitenactiviteiten in de omgeving zijn onder andere het Stadspark, het Blotevoetenpad in Opende en nationaal park Lauwersmeer. Eten of drinken kan je met kinderen ook bij Bellami’s of Cappuvino.

| Dokkum |
hoge noorden

Shopping // NYNstyles

Omdat het aanbod van alle nieuwe merken in Friesland heel beperkt was, is Nynke in 2015 begonnen met NYNstyles. In eerste instantie verkocht ze een kinderkledingmerk vanuit huis en vervolgens startte ze een shop-in-shop in Leeuwarden en een winkel in Dokkum. Het was moeilijk om zichzelf in tweeën op te splitsen waardoor ze er uiteindelijk voor heeft gekozen om in Dokkum te blijven. Naast dat ze een eigen winkel heeft, staat ze op maandag voor de klas. Iets heel anders, maar erg leuk voor de afwisseling! In de winkel is het erg gezellig, net als Nynke dat zelf is. Ze zegt ook dat de winkel eigenlijk een weerspiegeling vaan haarzelf is en dat het ook belangrijk is om met de doelgroep mee te groeien. NYNstyles is echt een winkel waar je blij van wordt! 

 

Merken: O.a. Scotch & Soda, Bergstein, Mini Rodini, Soft Gallery, Repose Ams, Maed for Mini, Little Hedonist, Gosoaky, Gray Label, Anecdote. 

 

Adres: Vlasstraat 11 // Website: www.nynstyles.nl // Instagram: @nynstyles

hoge noorden
hoge noorden
hoge noorden

Horeca // KB Food & Drinks

Bij KB Food & Drinks zijn kinderen van harte welkom. Er is een klimtoren, speelhoek en in het weekend is er een oppas aanwezig die jouw kinderen met alle liefde vermaakt. De kaart is heel uitgebreid en natuurlijk is hierbij ook aan de kinderen gedacht. Er is een speciaal menu voor hen. In de zomer kan je hier ook heerlijk genieten in de stadstuin. 

 

Adres: Keppelstraat 4 // Website: www.kbfood.nl // Instagram: @kbfoodendrinks

In Dokkum is er niet heel veel te doen voor het hele gezin, maar er zijn wel veel kinderactiviteiten in de buurt. Je kan Dokkum vanaf het water bekijken tijdens een rondvaart of bij een stadswandeling op zoek gaan naar het kleinste huisje van Nederland. Vlakbij, in Moddergat, kan je ook gaan wadlopen. In Dokkum kan je ook bij Bar Zelle eten of drinken, erg kindvriendelijk. 

| Leeuwarden |
hoge noorden

Shopping // Vier Seizoenen

Ook Leeuwarden miste een leuke kinderwinkel. Anyke greep haar kans en opende, in dit prachtige pand, op 14 februari 2018 Vier Seizoenen. Ze heeft vier kinderen die allemaal in een ander seizoen geboren zijn. Hoe de naam is ontstaan, hoeven we vast niet te vertellen! Ze werkt zoveel mogelijk samen met milieubewuste merken en labels waar een verhaal achter zit. Bijvoorbeeld Foekje Fleur, waarvan de collectie gemaakt is van het plastic in de Maas. Een ander is Townbroek waarvan de broeken worden gemaakt in de townships van Afrika. Ook heeft Anyke, met de winkel, al twee kindjes in Afrika ondersteund. Zo kunnen zij onder andere naar school en eten. Ze hoopt dit in de toekomst meer te kunnen doen. Dit is dus een winkel met een mooi verhaal, geweldige locatie en de mooiste spullen!

 

Merken: O.a. Gosoaky, Bellerose, Bergstein, Ferm Living, Sticky Lemon, Mini Rodini, Little Label, Jellycat, CarlijnQ, Foekje Fleur, Mockies. 

 

Adres: Nieuwestad 119 // Website: www.vierseizoenen.nl // Instagram: @vierseizoenen.nl

hoge noorden
hoge noorden
hoge noorden
hoge noorden
hoge noorden

Shopping // Conceptstore Nørd 

De combinatie van een koffiezaak en een winkel is iets wat je meer in de Randstad tegenkomt. Conceptstore Nørd is daarom een unieke aanwinst voor Leeuwarden en misschien wel voor heel Friesland. Als je binnenstapt komt de geur van vers gemalen koffie je gelijk tegemoet. In combinatie met de prachtige items voor het interieur die er te koop zijn, is dit een hele leuke winkel voor de moeders. Je wordt er hebberig van! 

 

Merken: O.a. Eef Lillemor, Het Zeeplokaal, P.F. Candle Co, Renske Herder, Liefke Magazine, Jananna, Sticky Lemon, Monk & Anna.

 

Adres: Sint Jacobsstraat 15  // Website: www.nord-store.nl // Instagram: @nord_conceptstore

Horeca // Stenen Tijdperk

Stenen Tijdperk is letterlijk een uit de hand gelopen hobby van Idwine. Tot afgelopen april kocht ze regelmatig Lego, Duplo en Playmobil in. De dozen stapelden zich op in de gang en het wandelpad werd steeds kleiner. De ideeën bleven komen en van het één kwam het ander. Er volgden georganiseerde kinderfeestjes en bouw- en beleefochtenden. Het heen en weer slepen van al het speelgoed vergde erg veel tijd. Daarom pakte zij de kans om een speelcafé te beginnen. Kinderen kunnen hier hun creativiteit kwijt terwijl ouders lekker koffie drinken. Ze verkopen veel tweedehands artikelen en losse onderdelen. Toen wij hier waren was opa Jan aanwezig. Hij vertelde alles over het concept en liet met trots een aantal gebouwde producten zien. Erg gezellig! Misschien dat ouders hier een klein stukje ambiance missen voor zichzelf, maar als je kinderen van Lego, Duplo of Playmobil houden en je de grote glimlach op hun gezicht ziet, dan vergeet je dat in één klap!

 

Adres: Kelders 25 // Website: www.stenen-tijdperk.nl // Instagram: @stenentijdperk

hoge noorden
hoge noorden
hoge noorden
hoge noorden

Horeca // Blikspuit

Van buiten is het al te zien, dit moet een hotspot zijn! Meer konden we helaas ook niet zien, want op de dag van ons bezoek, bleek Blikspuit dicht te zijn. Navraag leerde dat ons vermoeden juist was. Bij Blikspuit kunnen kinderen spelen in de speelplaats. Er is speelgoed en ze kunnen de winkel niet verlaten, omdat er een hekwerk omheen zit. Je kunt hier ook kinderkleding en cadeaus kopen. Ze hebben veel leuke hebbedingetjes en het is voor ouders echt een relaxte plek om bij te kletsen terwijl de kinderen spelen.

 

Adres: Over de kelders 28 // Website: www.blikspuit.com  // Instagram: @blikspuit

Horeca // Stek

Bij Stek kan je de hele dag terecht om wat te eten en drinken. Er is veel variatie op de menukaart. Van een high tea tot burgers en van wraps tot sappen. Het interieur is minimalistisch en de locatie is prachtig. Als het lekker weer is kun je hier heerlijk genieten aan de rand van het water. Ook voor veganisten is dit een goede plek! 

 

Adres: Harlingersingel 2  // Website: www.stekleeuwarden.nl // Instagram: @stek_leeuwarden

Wanneer je in Leeuwarden een museum wilt bezoeken met de kinderen moet je zeker naar het Fries Natuurmuseum. In de zomer kan je op de grachten suppen en in de Prinsentuin picknicken. Omdat Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad van Europa was, zijn de straten bedekt met 3D tekeningen rondom Zaailand. Hier kunnen jouw kinderen ook spelen in de fonteintjes. De bekende, scheve toren van Leeuwarden is de Oldehove. Deze kunnen jullie in de zomer beklimmen. De Blokhuispoort is de oude gevangenis, die volledig gerenoveerd is en er ook erg indrukwekkend uit ziet. Je kunt in Leeuwarden ook met het hele gezin eten of drinken bij Sjoddy, Roast en Het Leven.

Ook het Hoge Noorden is een enorme aanrader! De aankomende weken volgen er meer cityreports van andere steden in Nederland, maar ook in België! Houd onze site dus in de gaten. Zijn jullie dankzij dit artikel naar Groningen, Dokkum of Leeuwarden geweest? Tag ons in je stories en wie weet delen wij jouw ervaring ook!

Meer Cityreports: