Shopspiration – Archive Store

  • Datum: 19 juni 2017
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard

In de Amsterdamse Jordaan bevindt zich de kleine-maar-zeer-fijne Archive Store. We volgen de zaak al een tijdje op Instagram en onlangs gingen zij een samenwerking aan met Repose AMS. Reden genoeg om op bezoek te gaan bij eigenaressen Martine van den Berg (35) en Anna van den Boogert (33).

Anna en Martine ontmoetten elkaar tijdens de studententijd en hadden allebei de droom van een eigen winkel. Toch leidde hun carrière pad hen eerst ergens anders heen. Zo werd Martine Retail Manager bij Filippa K en Anna Developer bij Calvin Klein Jeans HQ. In 2013 startten ze naast hun banen Lola & Kate, een label waarmee ze veren in lijsten maakten. Toen ze zelf kinderen kregen, konden ze het in Nederland niet vinden. Hun traditiegetrouwe jaarlijkse shoptrip naar Parijs loste dat probleem gedeeltelijk op, maar de droom van een eigen winkel bleef. Februari 2016 gingen ze deze achterna en openden ze hun Archive Store. “Niets fijners dan je de hele dag te begeven rondom de spullen waar je zelf zó blij van wordt.” Aldus het duo.

Hoe zouden jullie Archive Store omschrijven?
Martine: “Archive Store is ontstaan omdat wij de spullen wilden verzamelen en verkopen die we mooi vonden en niet in Nederland konden vinden. Het begon als een breder concept, maar we hebben ons inmiddels gefocust op kinderinterieur en –accessoires.” Anna: “Het is echter nog steeds een volwassen concept waarin je dingen vindt die je in je eigen interieur wil hebben. We zien Archive Store dan ook niet als een kinderwinkel, maar als een kinderwinkel voor volwassenen.”

 

Wat is het verschil met een ‘normale’ kinderwinkel?
Martine: “Het kleurgebruik. Wij snappen niet zo goed waarom je hele interieur moet veranderen wanneer er kinderen komen. Je doet heel veel moeite om je huis mooi en stijlvol in te richten en dan komen er kinderen en doe je dat teniet door allerlei kleurrijke items toe te voegen. Wij wilden de eigen stijl doortrekken naar de kinderkamer. Je vindt bij ons dan ook geen felle kleuren en we verkopen bijvoorbeeld linnen beddengoed voor kinderen, waar je zelf ook het liefst onder slaapt.”

Wat is er belangrijk voor de items die jullie verkopen?
Martine: “Exclusiviteit; wat je bij ons vindt, ligt niet op iedere straathoek. Verder kijken we heel erg naar kwaliteit en sustainability. Verantwoorde productie is in principe geen voorwaarde, maar we vallen wel automatisch op dat soort producten. De Malawi stoeltjes bijvoorbeeld, die worden handgemaakt en door deze af te nemen steunen we een project waarbij de makers van de stoeltjes goed betaald krijgen. Maar ook de dierenkoppen en lampen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en de schapenvachten zijn ecologisch.” Anna: “Eigenlijk zijn veel van de producten die wij inkopen gemaakt door kunstenaars die alles met de hand maken. We kopen haast geen grote merken in, maar werken veel met kleine authentieke familiebedrijven. Klassiekers als waterschoenen en vintage koffers vind je hier ook. Er komen regelmatig grootmoeders hier binnen die dingen herkennen uit hun eigen tijd. Oude dingen die passen in het nu, daar zijn wij gek op.”

 

Jullie hebben ook extra services. Kunnen jullie daar wat over vertellen?
Martine: “Mensen willen graag een stukje van onze in winkel in huis, horen we regelmatig, daarom doen we ook styling advies bij de mensen thuis waarbij we helpen de kinderkamer in te richten.” Anna: “En daarnaast hebben we ook een ‘gift registry’, waarmee mensen hun wensenlijst kunnen maken, zodat je zeker weet dat wat je krijgt voor de baby, past bij je eigen stijl.”

Wat is de grootste misopvatting over Archive Store?
Martine: “Dat alles hier heel kostbaar is. Vanaf drie euro heb je al een kraamcadeautje. Bij de start hadden we inderdaad meer merken in het hogere segment, maar nu is het echt een mix. Je kan drie euro uitgeven, maar ook zeshonderd.”

 

Wat zijn jullie persoonlijke favorieten?
Martine: “Het stoeltje van Malawi, de School Bench van Numero 74, de konijnen maskers Animalesque en de skincare producten Minois Enfance en La Langerie.” Anna: “En ik ben ook echt nog steeds verliefd op de zwaan van Tamar Mogendorff.”

Jullie zijn een samenwerking aangegaan met Repose AMS. Hoe is dat ontstaan?
Anna: “We hebben heel goed contact met onze leveranciers. Wanneer In-Yeo van Repose nieuwe dekens komt brengen, zitten we vaak nog lang te kletsen en tijdens een van onze gesprekken ontstond het idee om samen iets te doen. Zwarte wassingen verkopen bij ons heel goed, maar een zwarte deken bestond nog niet. Niemand durft dat aan, maar In-Yeo wel. Wij vonden het heel leuk om op deze manier iets samen te creëren.”

 

Waar halen jullie inspiratie vandaan voor de winkel?
Martine: “Uiteraard door Instagram en magazines als Milk, Residence, Vogue Living en Jan Living. Maar de meeste inspiratie krijgen we, wanneer we reizen. In het kleinste dorp kom je de mooiste dingen tegen!”

 

Hebben jullie favoriete influencers?
Anna: “Ivana Kuluz, Bonjour Georges en inblckandwht.”

Wat zijn de toekomstplannen voor Archive Store?
“Als we écht mogen dromen, dan zouden we nog wel een groter pand willen in de toekomst. Maar voor nu trekken we eerst het souterrain en de tuin erbij waar we de kids collectie tuinmeubels van Fermob gaan verkopen. Verder willen we nog meer samenwerkingen aangaan met merken en staat uitbreiding van onze eigen lijn, Archive Store, op stapel. Op dit moment verkopen we daar kledingrekjes, bedjes, houten speelgoed, rieten manden en hoeden van. Binnenkort komt daar een hoop bij, zoals bijvoorbeeld baby beddengoed, verschoonmatjes, speelmatrassen en geboorteservies.”

 

MERKEN
Archive Store, Repose AMS, Zoé Rumeau, Tamar Mogendorff, Numero 74, Ligne Particulier, Paris Au Mois D’Août, Fiona Walker, Hippie Ya, My Moumout, Cam Cam Copenhagen, Pygmees, Animalesque, Oli and Carol, Minois Paris, Enfance, Maison Labiche, Maison Deux, Sam en Haas, Wooden Story, Rock ’n Rebel, Collégien, Kazeto, Milou Nele, Jimbobart, Red Castle, Petit Jour Paris, Woolskins, Unclebeareskin, Fabels Out of Vintage, Maileg, Steiff, Bullyland, Maisonnée, M et M, La Petite Vie, Manjewell, Nienke Slotboom, Meduse.

 

Je vindt Archive Store in de Eerste Looiersdwarsstraat 11 in Amsterdam. Geen tijd om langs te gaan? Klik dan hier voor de website of volg Archive Store op Instagram!