Selected by us: Biogaze

  • Datum: 2 juni 2019
  • Tekst: Evelien Erichsen
  • Fotografie: Evelien Erichsen
  • Illustratie: Evelien Erichsen

Je hoopt dat het je kinderen nooit overkomt; brandwonden. Het gebeurt helaas steeds vaker. Ben je voorbereid?

Iedereen verbrandt zich wel een keer. Of het nu een brandwond is veroorzaakt door vuur, heet water, een chemische goedje of de zon. Helaas hebben we zelf ondervonden wat de gevolgen zijn als jouw kindje zich verbrandt aan een hete kachel. Daarom willen we graag wat meer vertellen over brandwonden.

Het is schokkend op de site van de Nederlandse Brandwonden Stichting te lezen dat er jaarlijks 92.000 mensen zich bij de huisarts melden met een brandwond. Hierbij zijn jonge slachtoffertjes helaas oververtegenwoordigd. Christel von Reeken, coördinator Preventie van de Nederlandse Brandwonden Stichting: “We zien dat het aantal meldingen van brandwonden bij zeer jonge kinderen (0-4 jaar) in 5 jaar is gestegen met 3,7 kinderen per 1.000 patiënten die ingeschreven staan bij de huisarts, naar 11,7 kinderen per 1000 patiënten.” Dat is een stijging van meer dan 300%!!

Wat te doen bij verbranding?

Allereerst is het heel belangrijk om te koelen. Daarmee voorkom je dat de warmte niet verder in de huid trekt en nog meer schade kan aanrichten. Koel 10 minuten met lauw, zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding en – indien van toepassing – de luier. Vooral bij kinderen is het belangrijk dat je alleen de plek met de verbranding koelt, om onderkoeling te voorkomen.

Probeer in te schatten wat de ernst is van de brandwond. Je mag nooit (brandwonden)zalf smeren op open brandwonden, daarmee kun je juist de wond infecteren. Beter kun je de wond bedekken met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. Bel 112 bij ernstige brandwonden. Neem contact op met de huisarts als achteraf blijkt dat de wond toch dieper is dan verwacht en het een tweedegraads brandwond blijkt te zijn.

Over verbranding

Eerstegraads verbranding

Een eerstegraads verbranding ontstaat wanneer je bijvoorbeeld te lang onbeschermd in de zon hebt gezeten. De huid is niet stuk en daarom noem je het geen brandwond, maar een verbranding. Een eerstegraads verbranding kan erg pijn doen.

 

Bij een eerstegraads verbranding is de huid rood/roze gekleurd. De verbranding is droog, kan pijnlijk zijn en is soms wat opgezwollen. Een eerstegraads verbranding is te vergelijken met een ontstekingsreactie. Na een paar dagen verdwijnen de klachten.

 

Kenmerken
– Geen blaar of wond, dus de huid is niet stuk
– Soms wat opgezwollen
– Rood en/of roze
– Droog
– Prikkelend tot pijnlijk

Tweedegraadsbrandwonden

Er is een onderscheid tussen een oppervlakkig tweedegraads brandwond en een diep-tweedegraads brandwond.

 

Oppervlakkige tweedegraads brandwond
Een oppervlakkige tweedegraads brandwond is rood, nat, pijnlijk en er is sprake van kapotte en/of intacte blaren. Blaren kunnen zelfs na uren ontstaan.2e-graads-brandwond-oppervlakkig-232x300

 

Kenmerken
– Glanzend rood, roze
– De opperhuid is beschadigd tot in de lederhuid (middelste laag)
– Nat
– Blaren
– Pijnlijk
– Voelt soepel

Diep-tweedegraads brandwond
Bij een diep-tweedegraads brandwond is de lederhuid meer aangetast dan bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond. De warmte heeft langer kunnen doordringen in de huid. Bij een diep tweedegraads brandwond is er sprake van een wond en deze is roodachtig/wit, nat en zeer pijnlijk. Er kunnen open en/of dichte blaren zichtbaar aanwezig zijn.2e-graads-brandwond-diep1-e1416318791509

 

Kenmerken
– Rood/wit
– De lederhuid is meer aangetast dan bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond
– Nat
– Blaren
– Pijnlijk
– Voelt soepel

Derdegraads brandwonden

Bij een derdegraads brandwond zijn zowel de opperhuid als de lederhuid volledig beschadigd tot in het onderhuids bind- en vetweefsel. Een derdegraads brandwond is wit, beige/bruin of zwart, droog en leerachtig en de wond is nauwelijks pijnlijk omdat de zenuwen zijn aangetast. Wel zit er vaak een pijnlijke tweedegraads wond omheen.3e-graads-brandwond1-e1379412224664-216x300

 

Kenmerken
– Zowel de opperhuid als de lederhuid zijn volledig beschadigd tot in het onderhuids vetweefsel
– Wit, beige tot donkerbruin
– Droog, leerachtig
– Nauwelijks pijnlijk
– Is stug

 

Bron: Nederlandse brandwondenstichting

Welke verbranding?

Zoals gezegd verbrandde ons kindje zijn onderarm aan de wand van een hete houtkachel. Hij gilde alles bij elkaar en we probeerden hem te kalmeren. Hij wilde niet onder koud water. Een fout van ons, om hem niet kost wat kost onder de kraan te krijgen. Hierdoor is de warmte verder in zijn arm getrokken. We hadden in eerste instantie niet in de gaten dat het toch een stuk erger was dan een oppervlakkige eerstegraads brandwond. Het was een beetje rood, maar na een uur ontstond een grote blaar. Iemand raadde ons na een paar dagen Biogaze aan. ‘Een wonderkompres’ vertelde ze. We lazen dat je Biogaze kan opbrengen op dichte wonden en inmiddels was de wond dicht. We hebben het aangebracht volgens de instructie. We zijn naar de huisarts geweest en hebben laten zien hoe we de wond behandelden en dat was prima. Binnen 1,5 week was de wond volledig verdwenen. We waren zo ongelooflijk verbaasd dat we daarna onze EHBO voorraad hebben aangevuld met een paar pakken Biogaze.

Over Biogaze

Wat is Biogaze eigenlijk?

Biogaze is een kompres/verbandgaas waarin een zalf is verwerkt. Je koopt Biogaze in verpakkingen van tien stuks, waarbij de gazen elk apart zijn verpakt. Je kunt kiezen uit verschillende maten. Het kan worden gebruikt voor de bedekking van wonden en lichte huidbeschadigingen en als eerste hulp bij oppervlakkige en kleine brandwonden.

Bestanddelen Biogaze

Biogaze verbandgazen zijn opgebouwd uit de volgende bestanddelen;
Tela absorb. Aetherol. niaouli Aetherol. thym. Chlorophyll. cupr. Adeps lanae anhydr. Vaselinum.

Hoe breng je het aan?

Nadat je de beschadigde huid of wond hebt ontsmet, kun je de biogaze uit de verpakking halen en direct op de huid aanbrengen. Vervolgens bedek je deze met een steriel gaasverband die je met een pleister vastplakt. Biogaze plakt niet aan de wond en kun je daardoor pijnloos verwijderen.

De kachel gaat bij ons niet meer aan als kinderen rondlopen. Ook weten we nu dat we altijd moeten koelen. Al moet het kind in de houtgreep. Hebben jullie nog extra tips, laat het ons weten. Dan gaan deze tips in onze Selected by us verzameling.

over selected by us

De hoeveelheid websites op internet is ongekend. Waar moet je zoeken als je fijne dingen voor jouw kind en jezelf wilt? Wij gingen op zoek naar passie voor product, mens en milieu. Naar mooie merken & mensen met bijzondere verhalen, die wij graag vertellen en laten zien.

Met Selected by us selecteren wij de mooiste sites op thema en categorie. Nu kun je voortaan snel de allerleukste sites checken.

Meer Selected by us