Van bakfiets tot saplab in drie jaar tijd; zo deed Sapje dat

  • Datum: 13 januari 2018
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard

Van zelfmedicatie door sap van groente te maken in eigen keuken, zijn ze in drie jaar tijd uitgegroeid tot een bedrijf dat dagelijks duizenden sappen produceert in hun ‘saplab’. Hoe komen ze hier en waarom is het drinken van deze natuurlijke multivitaminen zo belangrijk? Wij spraken hierover met Joël Goudsmit (32) en Rosalynn Campbell (26) én mochten zelf een detoxkuur testen.

Wanneer en hoe kwamen jullie op het idee voor Sapje?
“Joël: “Ik ben op mijn zeventiende mijn eigen bedrijf gestart, wat vier jaar later global ging. Maar zo succesvol als het bedrijf was, zo slecht was mijn gezondheid. Ik at slecht en slikte veel medicijnen omdat ik last had van astma en veel andere allergieën en ik was chronisch verkouden. In het ziekenhuis bestrijden ze de symptomen en pakken ze de oorzaak niet aan, dus ik kabbelde al jaren zo door. Eigenlijk zocht ik naar een eenvoudige manier om gezonder te leven, maar ik wist niet waar ik moest beginnen.” Rosalynn: “Zolang als wij samen waren zag ik Joël amper groentes of salades eten. Mede door zijn werk had hij daar geen tijd of geduld voor. Nadat Joël een boek had gelezen over het belang van groente en ik daar in mijn studie Voeding & Diëtiek ook mee aanraking was gekomen, begon Joël ‘vloeibare salades’ te maken. Na twee maanden twee sappen per dag gedronken te hebben en overgestapt te zijn op een bewustere, volledig biologische levensstijl, verdwenen zijn allergische klachten en astma en kon hij zonder medicijnen leven.”

 

Hoe is Sapje van zelfmedicatie naar een bedrijf gegaan?
Rosalynn: “Dat ging eigenlijk vrij snel. Toen de familie van Joël ervan hoorden, wilden zij ook sappen bestellen en voor ik het wist stond ik elke dag na mijn studie juices en detoxkuren te maken en bestellingen rond te brengen in mijn bakfiets. Ik had als doel om het als bijbaan te doen, ik heb nooit de ambitie gehad om een bedrijf te beginnen. Maar toen dit zo’n storm liep, wisten we allebei dat we hier iets mee moesten doen. Maar het ‘hoe’ was voor mij een vraag. Dus is Joël ingestapt om mij te helpen.” Joël: Niet lang daarna verkocht ik mijn andere bedrijf. Eigenlijk met het doel om even niets te doen. Maar na een week stelde ik al voor om Sapje samen te gaan doen en er samen een echt bedrijf van te maken. Dit is nu drie jaar geleden.”

 

Welke boodschap willen jullie meegeven met Sapje?
Rosalynn: “We willen mensen gezonder en bewuster maken. Het is een geweldige toevoeging op je normale voedingspatroon en kan zelfs dienen als vloeibaar medicijn. En voor mensen die het zelf thuis willen maken hebben we een boek uitgebracht met 100 recepten.”

Waar halen jullie de producten vandaan?
Rosalynn: “Alles komt van lokale biologische leveranciers. Wij geloven namelijk in duurzaamheid en dat betekent pas echt iets, wanneer je alles lokaal doet. Vanaf dag één kocht ik de groenten bij een bio marktkoopman in Amstelveen. Inmiddels levert zijn bedrijf alles dagelijks met een vrachtwagen. De groenten worden pas één a twee dagen van tevoren geplukt omdat er anders veel nutriënten verloren gaan, dus we krijgen alles vers van de boer binnen.” Joël: “Daar doen we ook geen concessies in. We willen de beste groenten, duurzaam en ambachtelijk geproduceerd; alles moet kloppen.”

 

Hoe zie je die duurzaamheid verder terug in het bedrijf?
Joël: “We wilden iets maken zonder schadelijk te zijn voor de wereld. Voor één fles groentesap heb je 400 gram rauwe groenten nodig, maar er blijft ook een hoop pulp over. Dit gaat naar een geitenboerderij waar de dieren mee gevoerd worden. We hebben dus geen afval. En het glas waarin de sappen worden geleverd is recyclebaar, dus ook daarvoor hebben we een duurzame oplossing gezocht. Verder werken we met groene stroom en geven we het papier wat we overhouden aan een bedrijf wat knutselspullen verzamelt.”

 

Jullie verkopen ook detoxkuren. Waarom is het belangrijk om te detoxen?
Rosalynn: “Bij klachten die je niet thuis kan brengen, of bijvoorbeeld astma, is er een disbalans in je lichaam, iets wat eigenlijk niet hoort. Door te detoxen kunnen je organen op een effectievere manier doen wat ze moeten doen. Je ontgift hiermee van de toxines die zitten in vervuild water, deodorant, slechte voeding, metalen die in voeding zitten, maar ook het stadsleven an sich. Ontgiften is iets wat je organen dagelijks doen, maar deze zijn niet ingesteld om ook de overdaad aan e-nummers, vaccinaties, fluoride, kleurstoffen en andere chemische middelen af te voeren. Maar detoxen is ook goed omdat je dan (even) stopt met ongezonde en soms verslavende gewoontes zoals het drinken van koffie en het eten snoepgoed en suiker.”

Wat zijn de bijwerkingen van detoxen?
Joël: “Je kan je de eerste twee dagen misselijk en zweterig voelen, maar vanaf de derde dag voel je je vaak juist super goed en helder. Je krijgt met een detox gedurende drie, vijf of zeven dagen zeven sappen per dag binnen en het is onvoorstelbaar wat er gebeurt met je lichaam. Ik heb in het begin eens mijn toxines gemeten via een bloedtest en die stonden toen op 80%. Na een jaar, waarin ik dagelijks groentesappen dronk en drie à vier keer een detoxkuur deed, veranderde dat percentage naar 15%! Wij raden daarom aan om minimaal elk kwartaal een detox te doen. Zie het als een APK voor je lichaam. Maar een detoxkuur is geen magisch ding en is niet bedoeld om af te vallen. Dat gebeurt uiteraard wel, maar afvallen en gezond eten doe je het hele jaar door en niet enkel in die paar dagen.”

 

Waar kunnen mensen Sapje kopen of bestellen?
“Op onze website kan je het hele assortiment kiezen, bij alle Sla en Marqt vestigingen en in heel veel restaurants en hotels.”

 

Wat zijn de toekomstplannen voor Sapje?
“We zijn stabiel en gezond gegroeid en dat willen we zo houden. We zijn net naar zes dagen bezorging gegaan in plaats van drie, dat was een grote wens. Ook komt er halverwege 2018 een nieuw boek uit, dit keer over voeding en slapen. Verder willen we nog een duurzame oplossing bedenken voor het ophalen van de flesjes en zouden we graag nog eens met een 3*** Michelin chef een Sapje maken. En verder… We take it as it goes!”

Om onze Detox review te lezen, houd onze site maandag in de gaten! Wil je meer weten van Sapje of iets bestellen? Ga dan hier naar hun website.

Ook interessant: