Bregje travels: Marokko

  • Datum: 22 januari 2019
  • Tekst: Bregje Bazin
  • Fotografie: Bregje Bazin

Bregje houdt van reizen. Mét kinderen. Op Pussycat and Bird deelt zij haar ervaring met ons. Vorige keer nam ze ons mee naar Marrakech, dit keer gaan we verder Marokko in.

Marokko, Marokko … wat een indruk heb je gemaakt. Het is alweer driekwart jaar geleden dat we er waren, maar nog altijd kan ik me verliezen in mijn herinneringen aan onze vakantie daar. In een eerder blog heb ik beschreven hoe we ons vermaakt hebben in Marrakech, maar dat was slechts een deel van onze trip door dit mooie land.

 

Fellah Hotel

Misschien goed om te vertellen is dat ik een manische planner van vakanties ben. Dat wil zeggen: het liefst stippel ik thuis op de bank al helemaal de route uit, inclusief accommodaties. Om er zeker van te zijn dat ik de (voor ons) perfecte plekken vind, breng ik uren en uren door op internet: blogs, Google-afbeeldingen en Maps, en de onvermijdelijke TripAdvisor checkend. Ik had dus mijn oog laten vallen op Fellah Hotel. Hun website en de foto’s die ik vond, zagen er echt geweldig uit. De feedback van bezoekers was daarentegen op z’n minst wisselend. Maar goed, wie niet waagt die niet wint, en op hoop van zegen een kamer geboekt.

Foto’s: Fellah Hotel, Marrakech

Om twaalf uur ’s nachts kwamen we met drie oververmoeide jongetjes aan. Er was een salsafestival gaande en het vinden van onze boeking in het systeem duurde íets langer dan we hoopten, maar dat was dan ook het enige minpuntje dat we op ons verblijf bij Fellah Hotel hebben kunnen aanmerken. Niet alle faciliteiten die op de website worden aangeboden, waren tijdens ons verblijf beschikbaar, maar voor onze kinderen (en dus ons) was het een heerlijke plek. Het hotel bestaat uit verschillende gebouwen met daartussen een flink groot erf waarop je vrij kunt rondlopen en spelen. Op het terrein bevinden zich dieren, een boomhut, een cool autowrak, jeu de boules, meerdere zwembaden, een spa, een bokszaal en een bibliotheek. De kamers waren heerlijk groot en het uitzicht … dat was nog het mooist van alles. Uitkijkend op de tuin vol sinaasappel- en olijfbomen, lavendel, siergrassen en andere prachtige vegetatie met op de achtergrond het Atlasgebergte. Een genot voor het oog. Ook het eten en drinken was heerlijk. Mijn kinderen vonden het ontbijtbuffet geweldig, maar daar moet ik eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat ze dat van elk buffet vinden. Je kon al het eten ook op je kamer laten bezorgen; vooral de tagine met lam en pruimen was niet te versmaden!

Na een paar dagen was het tijd om meer van het ‘echte’ Marokko te zien. Hotel Fellah was geweldig, maar duidelijk opgezet voor westerse toeristen. We regelden een chauffeur en hij bracht ons naar een resort vlakbij Agdz. Dwars door het Atlasgebergte reed hij ons. Onze hele Marokko-trip bestond uit hoogtepunten, maar ik moet zeggen dat deze autoreis alleen al in mijn top drie thuishoort. Zes uur deden we erover om bij Agdz te komen en in die zes uur zagen we niet alleen prachtige uiteenlopende landschappen voorbijkomen, maar vooral ook een glimp van de Marokkaanse samenleving. Sobere huizen maar overal zoveel kleur, mannen op ezels, maar ook meisjes met hoofddoeken in skinny jeans op mountainbikes terugfietsend uit school. Lastig om hier te beschrijven zonder het totale beeld tekort te doen. Dit moet je zelf zien en ervaren.

Paradijs

Ecolodge Bab El Oued was onze bestemming. Paradijs mag je het ook noemen. Slechts een paar huisjes telt deze lodge, gebouwd rondom een weldadige tuin. De pauwen lopen er rond alsof het de gewoonste zaak van de wereld is – en na een paar dagen vonden wij dat ook. Het personeel en de eigenaren zijn allerliefst. Ik gaf het in mijn vorige blog al aan, maar Marokkanen zijn echt dol op kinderen en doen daar alles voor. De lodge ligt in een palmeraie, een oase in de Draa-vallei, en verbouwt zijn eigen groenten en fruit. Wanneer je de moestuin doorloopt, door de poort heen, stap je een andere wereld in. Niet alleen de lodge verbouwt hier voedsel, ook het nabijgelegen dorp heeft hier zijn tuinen. We maakten een wandeling door de palmeraie naar het dorpje: een ommuurde vesting volledig opgetrokken uit aarde. Zo indrukwekkend. Onze jongens vonden het vooral erg warm, maar gelukkig heeft de lodge ook een zwembad.

Magisch Marokko

Alhoewel de kinderen deze vakantie vast anders waarderen dan wij dat doen, weet ik zeker dat Marokko indruk op ze heeft gemaakt. Al was het alleen maar door de excursie die we vanuit Bab El Oued hebben gemaakt naar de woestijn. Met een fourwheeldrive werden we opgehaald en de woestijn ingereden. Deze trip duurde al met al toch wel vier uur, maar ook nu hoefden we ons niet te vervelen. Waanzinnige vergezichten, de rijkunsten van de chauffeur, dromedarissen en waterputten. Meer anders dan Haarlem kan het bijna niet. We hebben overnacht in een tentenkamp midden in de woestijnduinen, je waant je echt in een sprookje van duizend-en-een-nacht. Magisch … ik kan het niet anders verwoorden. En dat geldt eigenlijk voor onze hele trip. Marrokko is een heel grote aanrader!

Meer van Bregje:

Bregje Bazin (38) maakt graag reizen met haar gezin naar mooie en minder voor de hand liggende plekken. In haar column ‘Bregje travels’ deelt ze haar bijzondere verhalen en prachtige beelden met ons. Meer lezen over Bregje? Klik hier.