New gym in town: Friends call me Jim

  • Datum: 24 juni 2018
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Leestijd: 2:30 min

Dat bewegen belangrijk is, weten we inmiddels. Door iets te doen waar je ook daadwerkelijk plezier in hebt, maakt het des te makkelijker en leuker om vol te houden. En dat nemen de oprichters van Friends call me Jim vrij letterlijk. Want zij hebben misschien wel de leukste en mooiste kindergym van Nederland gecreëerd.

 

De oprichters omschrijven hun concept als ‘Storytelling Gym for kids’. Friends call me Jim is een vernieuwend gymconcept voor (stads)kinderen van 2-7 jaar oud. In begeleide lessen ontdekken kinderen het plezier in bewegen. Geanimeerde characters nemen kinderen mee in een virtuele fantasiewereld, ondersteund door storytelling, state-of-the-art design en technologie. Zo oefenen ze in groepsverband verschillende bewegingen die belangrijk zijn voor hun motorische ontwikkeling.Wij gingen langs om een kijkje te nemen bij deze interactieve gym en spraken met mede-oprichter Erwin Wiering.

Friends call me Jim

Hoe kwamen jullie op het idee voor Friends call me Jim?
“Ons visie is dat bewegen een primaire levensbehoefte is. Wij zijn immers gemaakt om te bewegen en dat is ook hoe kinderen de wereld ontdekken. Kinderen bewegen echter steeds minder. Dat komt omdat de ruimte in de stad om vrij te spelen en te bewegen schaarser wordt. Maar ook schermvermaak wordt steeds aantrekkelijker. Daarom moet het bewegen in de grote stad steeds meer georganiseerd worden. Daar spelen wij op in met ons concept. Wij bieden een programma dat aansluit op de behoeftes van ouders, om hun kind gemakkelijk het plezier in bewegen te laten ontdekken. Want Jim = gym, maar Jim is ook Joy in Motion. En daar draait het om bij ons! Vanuit die gedachte hebben de afgelopen twee jaar dit concept ontwikkeld en is deze eerst locatie tot stand gekomen.”

 

Wat maakt Friends call me Jim zo bijzonder?
“Het unieke aan Jim is dat we de kracht van het verhaal gebruiken om kinderen mee te nemen in een belevingswereld. Juist met inbeelding en fantasie gaan kinderen helemaal op in wat ze doen. Dit zorgt ervoor dat kinderen veel plezier beleven aan onze programma’s en vooral ook daarmee ontdekken dat bewegen ontzettend leuk is en een goed gevoel oplevert. Want het draait erom dat we de nieuwe generatie zo vroeg mogelijk laten ontdekken dat bewegen leuk is, zodat je dat de rest van je leven meeneemt.”

 

En hoe doen jullie dat precies?
“We maken gebruik van technologie en een heel bijzondere inrichting . De studio oogt spannend, maar wat echter nog belangrijker is, zijn die Jim characters. De characters hebben een eigen persoonlijkheid en beweegkracht: Strong, Bendy, Bounce, Fast en Floaty. De characters zijn daarmee vast onderdeel van het verhaal en kinderen gaan samen met de characters in de studio’s op magische avonturen. De characters bieden daarmee veel herkenning en inspiratie en maken het zo makkelijker om met kinderen over bewegen te praten; zowel voor coaches als voor ouders.”

Friends call me Jim
Friends call me Jim
Friends call me Jim
Friends call me Jim
Friends call me Jim
Friends call me Jim
Friends call me Jim
Friends call me Jim

Er zijn twee studio’s; de Lightscape en de Playscape. Wat is het verschil tussen deze twee?
“De Lightscape is waar Jim Stories plaatsvinden en is een geheel nieuwe vorm van een gymzaal. In deze studio bewegen kinderen in een virtuele wereld. Lichten en projecties op de muur en grond vormen samen een decor waarin kinderen op kunnen gaan in hun fantasie en onder begeleiding van de coach een zeer breed scala aan beweging kunnen ontdekken.De Playscape is een innovatieve klim- en klauteromgeving, gevuld met boxen, klimtouwen, een glijbaan, matten en een klimmuur. Hier vinden Jim Stories en de Playground Classes plaats. Deze studio verandert voor elk programma van opstelling zodat het maximaal aansluit bij de motorische vaardigheden die kinderen gaan leren.”

 

Zijn er plannen om nog meer ‘Jim’s’ te openen?
“Het is onze ambitie om nog één à twee vestigingen in Amsterdam te openen. Waar precies, dat weten we echter nog niet. Vervolgens willen we het concept in andere wereldsteden, waar dezelfde maatschappelijke ontwikkelingen spelen, uitrollen.”

 

Wil je ook een kijkje nemen bij Jim? Je kan een programma boeken via de website. Een seizoenkaart (tien weken) voor 4- tot 7-jarigen kost € 199,- per verhaal. Playground Classes, losse sessies voor 2- en 3-jarigen met ouders, zijn los te boeken voor € 19,- per keer. Je vindt Friends call me Jim aan de Bartholomeus Ruloffstraat 9 in Amsterdam Zuid.

Meer Body & Mind