Momspiration: Tieka Masfar

  • Datum: 3 juni 2018
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Leestijd: 4:30 min

Gedurende haar hele leven zat ze nooit stil en deed ze altijd meerdere creatieve projecten naast elkaar. Toen Tieka Masfar (34), Creative Producer en Poetry Performer van beroep, een jaar geleden moeder werd, kwam daar nog een ‘project’ bij. Het mooiste project van haar leven, maar ook een waarvan ze niet goed wist wat te verwachten. Hoe is zij gegroeid in het moederschap en hoe brengt ze balans aan in haar leven als creatieve duizendpoot? Wij zochten Tieka op in Amsterdam en gingen hierover met haar in gesprek.

Interview met Tieka Masfar over het moederschap door Pussycat and Bird
Tieka Masfar (34) – Poetry Performer & Creative Producer. Moeder van Léla (1). Getrouwd met Ergün (36).

Een jaar geleden werd je moeder. Hoe had je van tevoren gedacht dat dit zou zijn?
“Ik heb eigenlijk niks verwacht of gedacht. Ik had nooit een kinderwens, Ergün wél. Hij hoopte dan ook dat ik het leuk zou vinden om moeder te worden. Tot aan de bevalling wist ik eigenlijk niks van het moederschap. Ik heb wel zwangerschapsyoga en pilates gedaan, maar dat was het. Ik had echt geen idee hoe mooi het zou zijn. Die oergevoelens en de extra kracht en liefde die je opeens hebt; alles krijg je in overvloed. Dat vind ik heel bijzonder.”

 

Hoe heb je je zwangerschap ervaren?
“Ik vond de zwangerschap niet heel veel aan. Ik heb een goede zwangerschap en bevalling gehad, maar ik werd gek van de vragen van iedereen. Alsof het leven ineens alleen daarom draait en niemand meer een vraag kon stellen zonder de zwangerschap erbij te betrekken. Tijdens mijn zwangerschapsverlof, voor de geboorte, keek ik ernaar uit om weer te gaan werken. Maar sinds haar komst, veranderde dat. Daarom heb ik al mijn vrije dagen aan m’n verlof vastgeplakt. ”

 

Wat is de les die Léla jou leerde?
“Naast hoe een moeder te zijn, leerde ze mij ook geduld te hebben. Geduld op een liefdevolle manier.”

Interview met Tieka Masfar over het moederschap door Pussycat and Bird
Interview met Tieka Masfar over het moederschap door Pussycat and Bird

Wat was het moeilijkste moment in het moederschap?
“Het moeilijkste vond ik de vierde en vijfde week na haar geboorte. Dan ben je uit je high, komt de moeheid meer naar boven en word je écht getest. Dan moet je door. No slacking, no turning back. Ik denk dat ik pas in de tweede maand besefte wat echte moederliefde is. De eerste weken moet je aan elkaar wennen en groei je nog naar dat gevoel toe.”

 

Wat zou jouw beste advies zijn aan (toekomstige) moeders?
“Om volledig naar je lichaam te luisteren en je over te geven. Ik wilde in bad bevallen en de zwaartekracht zijn werk laten doen. Maar ik heb me uiteindelijk over moeten geven aan de situatie, ondanks dat het niet zo ging als ik in mijn hoofd gepland had. Soms moet je loslaten. Pilates en yoga vond ik een goede voorbereiding op de bevalling, zeker op gebied van ademhaling. Daar heb ik heel veel aan gehad.”

 

Wat voor moeder denk je dat je bent?
“Ik denk dat zowel Ergün als ik best relaxt zijn; flexibel en niet gestrest.”

Interview met Tieka Masfar over het moederschap door Pussycat and Bird
Poetry by Tieka Masfar - Pussycat and Bird
Interview met Tieka Masfar over het moederschap door Pussycat and Bird

Je bent Creative Producer én Poetry Performer. Hoe ziet een gemiddelde week eruit bij jou?
“Ik werk vier dagen in de week als Creative Producer bij een reclamebureau. Schrijven en performen doe ik in de avonduren. Ik heb altijd veel projecten naast elkaar gedaan. Voorheen studeerde ik moderne Kunstgeschiedenis en Gebarentaal naast mijn werk, had ik een radioshow en rapte ik. Ik heb het altijd fijn gevonden om veel tegelijk te doen.”

 

De reclamewereld is best een harde, ervaar je dit anders sinds je moeder bent of ga je er anders mee om?
“Je wordt scherper en kritischer door het moederschap. Je hebt gewoon geen tijd meer voor bullshit. Dus je laat dingen ook sneller los en relativeert meer. Als ik nu na een heftige dag thuis kom en mijn dochter zie, valt alles wat er daarvoor gebeurde van me af.”

 

Hoe ben je Poetry Performer geworden?
“Ik schrijf al poëzie sinds mijn negende en vanaf mijn negentiende trad ik ook op met dansen en rappen. De stap naar Spoken Word Artist was daarom klein, maar ik ben daarnaast ook korte poëzie gaan maken; dingen die ik samen doe met muziek. Dat is minder zwaar dan spoken word poetry.”

Interview met Tieka Masfar over het moederschap door Pussycat and Bird
Interview met Tieka Masfar over het moederschap door Pussycat and Bird

En waar werk je op dit moment aan?
“Ik ben op dit moment bezig met een kinderboek. Twaalf jaar geleden bracht ik mijn eerst poëzie boek uit en ik had al een tijd, al voor mijn zwangerschap, het gevoel dat ik een kinderboek wilde maken. Drie jaar geleden ben ik begonnen met schrijven en binnenkort ga ik aan de slag met de illustrator.”

 

Laat je je bij je poëzie inspireren door het moederschap of staat dat er los van?
“In het begin vond ik dat moeilijk, omdat ik niet wist wat het was. Maar ik heb tijdens mijn zwangerschap wel al een aantal dingen voor en over haar geschreven en dit ook tot uiting gebracht in een performance.”

Poetry by Tieka Masfar - Pussycat and Bird

Wat voor vader is Ergün?
“De allerliefste. Ik ben iets voorzichtiger en hij wat wilder. Léla is een echt papa’s kindje. De manier waarop zij naar hem lacht is zó anders dan naar mij. Dat vind ik heel mooi om te zien.”

 

Met een kind, relatie, je carrière en sociaal leven; heb je ook nog tijd voor jezelf?
“Als moeder sta je gewoon altijd aan. Ik denk dat een man dat veel minder heeft. Maar toevallig ga ik straks even naar de kapper en kijk ik daarna uit naar een avondje Netflix, haha!”

 

En tijd met Ergün samen?
“Mijn ouders en broer wonen hier in de buurt en eens per maand gaat Léla naar mijn schoonouders. Dus daar is voldoende gelegenheid voor. Maar ik moet wel zeggen dat onze behoefte om met zijn tweeën te zijn minder is geworden. Met haar erbij vinden we het net zo fijn. Eigenlijk alleen maar nóg gezelliger.”

Interview met Tieka Masfar over het moederschap door Pussycat and Bird

Wat is de les die je Léla wil meegeven?
“Dat ze altijd zichzelf mag zijn. Zo heb ik altijd in het leven gestaan, maar in deze tijd lijkt dat wel een stuk lastiger. Ik ben blij dat de selfie cultuur er vroeger niet was, het is heel makkelijk om daar gevoelig voor te zijn en je te laten beïnvloeden. Ik hoop dat ze van ons meekrijgt, dat dit niet nodig is en dat ze haar eigen pad volgt.”

 

TIEKA’S FAVORIETEN
Kinderwinkel: HUM by MUM | Kinderboek: Ssst! De tijger slaapt en Onder dezelfde hemel van Britta Teckentrup. | Merken voor jezelf: Monki. | Familie vakantiebestemming: Bali.

 

Om meer poetry te lezen van Tieka, klik hier. Of volg haar op Instagram!

MEER MOMSPIRATIONS