Momspiration: Tewa Muller

  • Datum: 8 november 2017
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Leestijd: 5 min

Met haar blog This Girl S Black Book (TGSBB) zoekt Tewa Muller (34) de dialoog over black lifestyle. Daarnaast heeft ze samen met haar zus de blog This Girl Can Cook, waarmee ze proberen de Surinaamse keuken gezonder te maken. Vorige maand verscheen haar eerste kinderboek ‘Help, ik heb de babyblues!’.

Tewa Muller (34) woont met haar man Robert-Jan (36) en dochter Ella (3) in Amsterdam.

In 2012 startte je met TGSBB. Waarom?
“Ik las altijd veel magazines en in mijn ogen ontbrak het aan diversiteit in kleur. Ik kon erover blijven zeuren óf er zelf iets aan doen. Zo ontstond mijn blog. Mijn focus lag in het begin op haar en make-up, maar breidde later uit naar black lifestyle. Ik schrijf onder andere over beauty, films, reizen en evenementen .”

 

Kun je daar een voorbeeld van geven?
“In de gewone media zie je voornamelijk stereotype donkere mensen. Het vervelende van stereotypering is dat er weliswaar een kern van waarheid in kan zitten, maar nooit het hele verhaal vertelt. Met mijn blog wilde ik die volledigheid tonen en wegblijven van stereotypes. Een artikel over hoe geweldig Surinaamse mannen zijn in plaats van de clichés over dat ze altijd vreemdgaan en meerdere vrouwen hebben. Dat is wat TGSBB onderscheidt.”

 

In welke zin is jouw lifestyle anders dan die van niet donkere vrouwen?
“Black lifestyle is in principe hetzelfde als de ‘normale’ lifestyle, alleen gaan de artikelen over donkere mensen. Een voorbeeld is make-up voor de donkere huid. Ik kan niet zomaar een gemiddelde drogist binnen lopen voor mijn foundation of haarproducten. Ik schrijf dan een artikel over plekken waar je wel foundation kunt kopen voor de donkere huid. Of juist een artikel over drogisterijproducten die óók werken voor kroeshaar. Nog een voorbeeld van black lifestyle is reizen als donkere vrouw. In zo’n post deel ik mijn ervaring met reizen in bepaalde landen, de do’s and dont’s, maar ook hoe de locals met donkere mensen omgaan.”

Je bent moeder. Wat voor tips geef je over het moederschap?
“Dat varieert van haarverzorging voor kinderen met kroeshaar tot lang borstvoeden. Mijn meest gelezen mamapost is die over multiculturele kinderboeken waarin ik tips geef over boeken die niet stereotype en cliché zijn, of gekleurde hoofdpersonen bevatten.

 

Zijn die moeilijk te vinden?
“Ik vind dat boeken met gekleurde hoofdpersonen net zo normaal zouden moeten zijn als Nijntje boeken, maar de realiteit is dat je er specifiek naar op zoek voor moet gaan. Ze zijn niet in de gebruikelijke boekhandels te vinden, maar online. Het ontbreekt in kinderboeken vaak aan diversiteit. Een van Ella’s favoriete boeken is van Mylo Freeman en Pimm van Hest en heet ‘Papa, waar ben je?. Dit boek gaat over een meisje dat haar vader zoekt in huis. De vader en het meisje zijn gekleurd, maar daar wordt niet specifiek over gesproken. Het is gewoon een leuk kinderboek waarin de hoofdpersonen donker zijn. Dit zou veel normaler moeten zijn, maar is helaas nog een exclusiviteit. Net als dat je in een kinderboek ook niet snel twee papa’s of mama’s ziet. Zulke voorbeelden zouden veel vaker mogen voorkomen. Ik zou graag zien dat de nadruk niet ligt op een vreemd donker meisje uit Afrika, maar een normaal vriendinnetje dat toevallig een andere huidskleur heeft. En ook op gebied van gender mogen de boekjes wat ruimdenkender worden. Waarom zijn meisjes altijd prinsessen en jongens ridders? Waarom zijn er zo weinig boekjes over brandweervrouwen of meisjes die draken verslaan?”

 

Wat heb je geleerd van je blog tot nu toe?
“Dat de faam en verdiensten van een blog heel leuk kunnen zijn, maar dat het niet opweegt tegen de privacy die je ervoor op moet geven. Ik ben gek genoeg steeds minder persoonlijke dingen gaan delen, zeker als het op Ella aankomt. Dat ik iets leuk vind om te delen, betekent niet dat zij dat over een aantal jaar ook waardeert. Eenmaal online is voor altijd online en daar kun je niets aan veranderen. Daarnaast ben ik ook gaan beseffen dat hoe meer je online bent, des te minder je in het echte leven staat. In de hoogtij dagen van mijn blog heb ik best wat belangrijke offline dingen gemist. Daarom kies ik er nu vaker voor om er offline écht te zijn.”

Dat is best een bijzonder standpunt voor een blogger.
“Ja dat klopt, haha! Maar naast mijn werk als blogger, werk ik ook voor Bureau Jeugd & Media, waarbij ik kinderen en hun ouders leer hoe om te gaan met het internet. Ik zie zoveel voorbij komen. Nep nieuws, identiteiten die worden gestolen, grooming, sexting, foto’s die nadelig bewerkt worden… als je daar zoveel mee wordt geconfronteerd als ik, word je vanzelf wel zuiniger met wat je online zet.”

 

Onlangs kwam jouw eigen kinderboek uit. Kun je daar wat over vertellen?
“Ik deed mee met het project Sesam 2.0, van het Vlaams Fonds van de Letteren en meerdere non-profit organisaties. Hierbij was het de bedoeling dat er een gekleurd gezelschap werd samengesteld om multiculturele kinderboeken te maken, waarin de maatschappelijke thema’s armoede, integratie, identiteit, autisme en rolmodellen voorkwamen. Met zes Belgische en zes Nederlandse illustratoren en schrijvers hebben wij boekjes uitgebracht waarin multiculturele kinderen de hoofdrol spelen.”

 

Waarom is het zo belangrijk dat de schrijvers en illustratoren een niet-blanke afkomst hebben?
“Blanke schrijvers en illustratoren zullen sneller een verhaal maken dat dicht bij hen ligt, of als ze wel een multicultureel verhaal maken, soms iets sneller vervallen in stereotypen. Daarom was het juist de bedoeling dat dit nu niet zo zou zijn en je je eigen cultuur, ervaringen en kijk op de wereld in een kinderboek zou verwerken. Ik werd als schrijver gekoppeld aan de Belgisch Indonesische illustrator Anggita Soeryanto. Onze culturen lagen dichtbij elkaar waardoor we elkaar goed begrepen. In ‘Help, ik heb de babyblues’ speelt het verhaal zich af in een Indonesisch-Surinaams gezin, waarin de schoenen thuis uit worden getrokken. Ik hoefde aan Anggita niet uit te leggen waarom dat zo is. ”

Waar gaat jouw boek over?
“Over identiteit en rolmodellen. Het is een luchtig verhaal over Lily, een meisje met een babybroertje Edo, dat alle aandacht krijgt. Ze probeert op Edo te lijken omdat ze denkt dat ze daarmee meer aandacht van haar ouders krijgt. De uiteindelijke boodschap is dat je veel gelukkiger bent wanneer je blij bent met jezelf. Dan hoef je namelijk ook niet op een ander te lijken. Dat is tegelijkertijd ook het thema van mijn blog: Wees trots op wie je bent!”

 

En waarom is dat juist zo’n belangrijk thema voor je?
“Het is heel moeilijk om blij te zijn met wie je bent als je jezelf nooit positief ergens in kan herkennen. Ik las zelf vroeger boekjes over blanke hoofdpersonen en speelde met blanke poppen. Ik zag mezelf nooit ergens in terug. Daarom vind ik het zo belangrijk dat er meer diversiteit komt, zodat jonge meiden van alle kleuren en maten zichzelf kunnen herkennen en leren dat ze tevreden moeten zijn met zichzelf.”

 

Ben je van plan om nog meer boeken uit te geven?
“Ik geloof erin dat de jeugd de maatschappij kan maken of kraken. Dus als je bij kinderen begint, valt er zoveel te halen. Daarom zou ik heel graag een kinderboekenserie uitgeven die doorborduurt op het boekje dat nu uitgegeven is. Door verschillende culturen te normaliseren in kinderboeken, kun je de kloof dichten en wederzijds respect creëren in de maatschappij. Als ik de kans krijg, ga ik dat zeker doen. En verder ga ik schrijfcursussen geven voor kinderen. Maar op dit moment ben ik zwanger van ons tweede kindje, dat in maart zal komen. Dus mijn grootste focus ligt nu vooral op het offline moederschap!”

Wat is de les die je Ella mee wil geven?
“Ik wil dat Ella weet dat er niet maar één type vrouw of cultuur is. Het is belangrijk dat ze blij kan zijn met wie ze is. Ik wil haar meegeven dat ze trots op zichzelf mag zijn en zichzelf respecteert.

 

Het boek ‘Help, ik heb de babyblues!’ wordt uitgegeven als dubbelboek samen met het verhaal ‘Stapelgek’ over autisme. De gehele Sesam boeken serie is online verkrijgbaar en in enkele boekhandels in Nederland en België. Wil je Tewa volgen? Dat kan hier en hier.

Meer Momspirations: