Momspiration: Tamara Silverstein

  • Datum: 10 april 2018
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Leestijd: 5 min

Hoe is het om als expat in Nederland te wonen en hier, ver van je familie en vrienden, moeder te worden? Het overkwam de Canadese Tamara Silverstein. Maar ze werd niet zomaar moeder, ze beviel van een tweeling. Haar carrière gooide ze over een andere boeg; na vele corporate functies werd ze uiteindelijk foodblogger en recept ontwikkelaar. Hoe deed ze dit met twee veeleisende opgroeiende jongens? Wij vroegen het haar.

Momspiration: Tamara Silverstein
Tamara (37) – recept ontwikkelaar, foodstylist, fotograaf & foodblogger. Moeder van Jack en Ethan (5) en samenwonend met Kris in Amsterdam.

Je bent een expat uit Canada. Hoe kwam je hier terecht?
“We zijn altijd al reizigers geweest. Hiervoor zaten we in Shanghai, daarvoor in Londen. En we wilden graag terug naar Europa. Toen er na anderhalf jaar voor Kris een kans kwam om voor Converse te werken in Nederland, hebben we die meteen gegrepen.”

 

Hoe bevalt het wonen hier?
“Ik ben gek op Amsterdam! Het is een hele fijne, relaxte plek om te wonen en alles klopt gewoon. We wonen in de Spaarndammerbuurt, waar veel buiten gespeeld wordt en het is een heerlijke buurt. In heb in Canada in Vancouver en Toronto gewoond en dat zijn hele dure steden om te wonen. Amsterdam is veel betaalbaarder. En ik vind het fijn om alles met de fiets te kunnen doen. I love that lifestyle, zelfs als het met bakken uit de hemel komt, haha!”

 

Wat zijn de grote verschillen met Canada?
“Het is de playground lifestyle versus de playroom lifestyle. Je hebt daar grotere huizen, waar kinderen een grote speelkamer hebben, maar ze spelen ook veel meer binnen omdat het vaak koud is. Een ander verschil is dat iedereen zich probeert te meten met de buren. Het gras is altijd groener. Ik heb niet het gevoel dat Nederlanders, of in ieder geval Amsterdammers, daarmee bezig zijn. Verder is Amsterdam veel multicultureler, we hebben hier vrienden van veel verschillende achtergronden. Ik vind het fijn om in Canada te zijn wanneer ik er ben, maar ik mis Amsterdam dan. Dit voelt echt als thuis.”

Momspiration: Tamara Silverstein

Vijf jaar geleden werd je moeder. Hoe had je verwacht dat dit zou zijn?
“Ik stond daar vrij naïef in. Ik dacht dat wanneer ik kinderen had, ze in onze levensstijl mee zouden gaan. Ik zag ons al op zondagmorgen in bed liggen met de krant en een kop koffie, terwijl het kindje rustig bij ons zat te spelen. Niks van die verwachting kwam uit.”

 

Je bleek ook nog eens in verwachting van een tweeling. Hoe heb je dat ervaren?
“Het zit niet in onze familie dus kwam als een totale verrassing. Met een tweeling ben je in de eerste drie maanden nog heel bang dat je er één verliest, dus dat zorgde voor wat spanning. Gelukkig is er goede controle wanneer je twee kinderen verwacht. Met 34 weken werd vermoed dat Ethan water in z’n hersens had, daarom zijn ze met 37 weken gehaald. Jack kwam eerst, maar Ethan konden ze niet vinden, daarom heb ik uiteindelijk nog een keizersnede gehad. Gelukkig kwamen ze beiden gezond ter wereld, maar het was even spannend.”

 

Was het moeilijk om moeder te worden in een land waarin je geen familie hebt?
“Zeker en dat vind ik nog steeds. Wanneer je ziek wordt, is er niemand die je kan bellen om je te helpen. Al onze vrienden hebben hun eigen gezinnen, daar vraag je het toch minder snel aan. Ik was al zwanger toen we in Nederland aankwamen, waardoor ik niet kon werken. En wanneer je veel reist, ontmoet je mensen door te werken. Dus dat gebeurde niet en vond ik heel moeilijk. Ik was een van de oprichters van de Facebook groepen Amsterdam Mamas en Amsterdam Twin Mamas en via die groepen heb ik uiteindelijk heel veel moeders ontmoet.”

Momspiration: Tamara Silverstein
Momspiration: Tamara Silverstein
Momspiration: Tamara Silverstein

Wat is de meest waardevolle les die je leerde als moeder?
“Ik heb eigenlijk nooit echt geweten wat ik wilde worden. Ik was 25 en student toen ik Kris ontmoette in New York, een jaar later gingen we op reis en liep het leven allemaal anders. Ik heb wel gewerkt, maar ik heb mezelf nooit echt de tijd gegeven om te bedenken wat ik wilde. Mijn onafhankelijkheid was altijd belangrijker voor me, dan mijn carrière pad. Dus ik was altijd maar bezig met de volgende baan. Het moederschap heeft me in die zin veel geleerd over mezelf. Door de kinderen ontwikkelde ik een passie voor eten.”

 

En wat ben je daarmee gaan doen?
“Ik heb mijn baan in de marketing, waar ik niet gelukkig van werd, opgezegd om een jaar voor mezelf te nemen en me te ontwikkelen als recept ontwikkelaar en food stylist. Ik had geen idee of het iets zou worden, maar ik heb mezelf in het diepe gegooid. Ik ben een blog gestart om een portfolio en een following op te bouwen. Uiteindelijk heb ik iemand ontmoet die recept ontwikkelaar is voor Marley Spoon en momenteel ben ik nu ook recepten voor hen aan het ontwikkelen. Ik had nooit gedacht dat ik een baan zou vinden waarin ik zo creatief kon zijn en blijkbaar heb ik dat ook echt nodig, alleen wist ik dat nooit.”

 

En wat vinden de kinderen van wat je doet?
“Ethan is er nu ook heel erg mee bezig. Hij is mijn schaduw in alles wat ik doe in de keuken. We delen deze passie en dat is heel erg leuk. De gemeenschappelijke interesses vind ik eigenlijk ook het mooiste van het ouderschap. Je bent nu dingen mét hen aan het doen, in plaats van dat je dingen vóór hen doet. Hoe ouder ze worden, hoe leuker het wordt.”

Momspiration: Tamara Silverstein
Momspiration: Tamara Silverstein
Momspiration: Tamara Silverstein

Hoe zou je jouw kookstijl omschrijven?
Family friendly, multiculturele comfort food. Ik weet dat de meeste moeders opzien tegen het boodschappen doen met kinderen erbij, dus ik probeer te werken met simpele ingrediënten; het keukenkastjes principe. Ik geef ook kookcursussen voor moeders van peuters. Je ziet vaak dat families vastgeroest raken in de gerechten die ze altijd al op tafel zetten. Ik wil wat variatie bieden en ik maak ook gezondere alternatieven voor dingen waar kinderen dol op zijn.”

 

Hoe belangrijk is koken in de opvoeding?
“Ik denk heel belangrijk. Kinderen leren over eten en hun gezonde eetpatronen aanleren is deel van je rol als moeder. Daarnaast denk ik dat het ook goed is om kinderen verschillende smaken te leren kennen.”

 

Met een tweeling, relatie, je carrière en sociale leven: heb je nog tijd over voor jezelf?
“Sinds ik niet meer bezig ben met what’s next, heb ik de balans gevonden. Ik ben minder bezig met succes en meer aan het genieten van wat ik doe. Die balans was in de eerste jaren ver te zoeken. Inmiddels hebben we ook een nanny, wat het ook makkelijker maakt om tijd voor mezelf te creëren.”

Momspiration: Tamara Silverstein

Wat is de levensles die je je kinderen mee wil geven?
Vind je passie en ga uitzoeken wat je wil en kan. Altijd ‘gelukkig zijn’ is niet realistisch. Ik wil niet dat de kinderen denken dat je dit gevoel non stop moet hebben. Ze moeten de vrijheid hebben om dingen uit te zoeken, maar ook beseffen dat het leven op en neer gaat en dat dit oké is. Verder vind ik het belangrijk dat ze anderen behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden, maar het duurt jaren voor dat landt denk ik. Naar mij mening te lang, haha! Maar zolang ik het goede voorbeeld blijf geven komen we er wel!

 

TAMARA’S FAVORIETEN
Kinderwinkel: Grom, Gap. | Kindermerken: Mini Rodini, Polarn o Pyret, Gosoaky, Color Kids. | Interieur: Flinders en IJhallen. | Familie vakantiebestemming: Italië, Griekenland. | Mom gadget: Een goede keukenmachine en een Nespresso apparaat.

 

Meer zien van Tamara? Klik hier voor haar foodblog en hier om haar te volgen op Instagram.

MEER MOMSPIRATIONS