Momspiration: Suzanne de Jong

  • Datum: 18 januari 2017
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard

Dat het moederschap niet altijd even makkelijk is, weten we maar al te goed. Ook Suzanne de Jong, moeder van dochter Louie (2), heeft dit aan den lijve ondervonden. Wij spraken met deze hardwerkende en liefdevolle powermom over haar zwanger- en moederschap.

Je bent twee jaar geleden moeder geworden. Hoe had je van tevoren verwacht dat het zou zijn?
“Als klein meisje lijkt een kindje krijgen een sprookje. Maar hoe ouder ik werd, des te meer ik me ging afvragen of ik het wel kon. De verantwoordelijkheid beangstigde me en ook de vraag of ik de wereld wel leuk genoeg vond om er nog een mensje op te zetten, kwam in me op. Philip was er eerder aan toe dan ik, maar toen ik eenmaal op hetzelfde punt was beland als hij, vond ik het heel spannend.”

 

Hoe verliep je zwangerschap?
“Perfect! De hormonen zorgden ervoor dat ik nog nooit zo gelukkig was geweest als toen. ‘Dit is wat ik hoor te doen’, was de gedachte waar ik mee opstond en naar bed ging. Alle werkstress kon ik zo naast me neerleggen en ik was veel beter in prioriteiten stellen en grenzen aangeven. Ik was immers een kindje aan het maken! En door de Hypnobirthing cursus was ik ultiem ontspannen.”

 

Dat klinkt mooi! En toen?
“En toen kwam het omslagpunt. Ik had een hele snelle bevalling van 3,5 uur en achteraf gezien is dat niet goed geweest voor Louie. Die werd met zo’n noodgang uit m’n buik gelanceerd dat haar zenuwstelsel overbelast was geraakt. Ze wilde 24 uur per dag alleen maar bij ons zijn, we konden haar nooit wegleggen. Slapen in de wagen of wieg, of zitten in een wipper was ondenkbaar. Deden we dat, dan begon ze zo hard te huilen dat ze bijna paars aanliep. Ik sliep amper en begon daardoor mezelf kwijt te raken. Ik werd ontzettend onzeker en kon alleen maar huilen. In mijn omgeving zei iedereen dat het een fase was en dat ik vooral moest genieten. We moesten Louie gewoon een paar keer flink laten huilen en dan zou het vanzelf over gaan. Dat ging compleet tegen mijn moederinstinct in waardoor ik me alleen en onbegrepen voelde. Ik hoorde moeders wel eens praten over hoe zwaar het was om ’s nachts je bed uit te moeten om je kindje te voeden en daarna weer weg te leggen. Ik kon echt jaloers zijn op dat soort problemen. Dat bestond in mijn wereld niet. Ik hield en houd zielsveel van m’n dochter, maar deze periode was onvoorstelbaar zwaar.”

Hoe is het over gegaan?
“Dankzij een osteopaat ben ik gelukkig gaan luisteren naar mijn eigen gevoel. Dat zei me namelijk al lang dat ik haar dicht bij me moest houden en niets moest gaan afdwingen. Toen hij dat bevestigde, ben ik op haar behoefte gaan anticiperen. Ik kocht een draagdoek zodat ze de hele dag dicht bij me kon zijn en vanaf dat moment was ze rustig. Na drie maanden was het over en sliep ze vol vertrouwen in haar eigen bed. Ik was zó trots op haar!”

 

Ben je ook online gaan zoeken naar oplossingen?
“Ja en ik ben me rot geschrokken hoe heftig moeders onder elkaar kunnen zijn. Je hebt twee kampen en die maken elkaar finaal af. Ik snap dat niet. We delen toch allemaal dezelfde angsten, onzekerheden en liefde? Waarom steunen we elkaar dan niet? En eigenlijk is het ook vreemd dat het moederschap het enige ter wereld is waar je voor gemaakt bent en tóch zo onzeker over kan zijn. Je hoeft er niets voor te leren, je moet alleen durven vertrouwen op je eigen intuïtie. Niet nadenken over wat anderen doen of vinden, maar luisteren naar je eigen gevoel.”

 

Ben je veranderd sinds je moeder bent?
“Zeker. Ik maak me niet zo druk over dingen die het niet waard zijn en heb veel meer geduld. Het beste ergens van maken zie ik als een uitdaging, maar het is de strijd niet altijd waard; choose your battles. Daarnaast ben ik meer bezig met de wereld. Ik probeer bewuster te leven en geloof dat we allemaal meer moeten nadenken over hoe we deze wereld achterlaten.”

Naast je baan ben je ook nog eens DJ. Hoe combineer je dit met het moederschap?
“Door efficiënt met m’n tijd om te gaan, haal ik meer uit mijn week. Ik blijf niet meer tot laat op kantoor, maar heb het idee dat ik nu wel meer gedaan krijg op een dag. Dat wil overigens niet zeggen dat ik op mijn vrije dag de laptop niet zo nu en dan open moet klappen. Maar voor m’n zwangerschap reisde ik ook veel voor mijn werk en dat doe ik nu helemaal niet meer. Als DJ ben ik een stuk minder actief dan voorheen. Het is, zowel voor Philip als mij, een hobby en geen werk. Dus we halen de krenten uit de pap en doen alleen nog maar wat we écht leuk vinden.”

 

Wat voor vader is Philip?
“Ontzettend lief en betrokken. Door zijn baan kan het zijn dat hij haar drie dagen achter elkaar niet ziet, wat voor ons allemaal best zwaar is. Maar wanneer ze samen zijn, is hij zo geduldig en hij gaat altijd leuke dingen doen met haar. Ik zie ook wel eens vaders met oordopjes in naast hun kind zitten, dat zal hij nooit doen. Hij heeft echt tijd en aandacht voor haar.”

 

Hebben jij en Philip – naast gezamenlijke gigs om – ook nog quality time met elkaar?
“Daar proberen we wel echt voor te zorgen. We hebben regelmatig een oppas op vrijdagavond zodat wij er even uit kunnen met z’n tweeën. Maar Philip en ik zijn allebei ontzettende sociale dieren en vinden het juist ook leuk om tijd met Louie en onze vrienden door te brengen. Daarom hebben we ook een enorme eettafel. En zelfs wanneer we in Zuid Frankrijk op vakantie zijn, komt iedereen langs. We worden zo vaak omgeven door familie en vrienden dat quality time met z’n tweeën er soms een beetje bij inschiet. Maar voor Philips verjaardag zijn we onlangs samen een weekend naar Kopenhagen geweest en dat was wel echt heel fijn!”

Wat is de les die je Louie wil meegeven?
“Dat ze niet oordeelt en altijd geduld en aandacht heeft voor andere mensen. Ik vind het best moeilijk om te bedenken hoe ik haar straks ga uitleggen wat er in wereld aan de hand is. Ik wil dat ze ondanks alle ellende die zich nu afspeelt, blijft geloven in het goede van de mens en geen haat meeneemt uit de negativiteit. Dat vind ik ontzettend belangrijk.”

 

SUZANNE’S FAVORIETEN:
Kinderwinkel: Big & Belg, Broer & Zus, Wijs West, Orange Mayonnaise en Zara. Kindermerken: Bobo Choses, Mini Rodini, Tiny Cottons en rompers van Petit Bateau. Vakantiebestemming: Zuid Frankrijk. Vervoer: Normale fiets met kinderzitje, Bugaboo Cameleon en het eerste half jaar de draagdoek van With a touch of Rose en de Babybjörn.