Momspiration: Roxanne Dekker

  • Datum: 22 februari 2017
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard

Kunstenares Roxanne Dekker zat nooit stil. Toen ze vier maanden geleden beviel van haar zoontje Aziz, veranderde dat. Haar idealen om de wereld te redden en mooie dingen te maken, zette ze even on hold om zich te kunnen focussen op het moederschap. Deze creatieve moeder is deze week onze Momspiration!

Roxanne Dekker (34) is kunstenares, DJ bij de Pony Peaches en eigenaresse van kinderkunstgeschiedenis atelier The Kidspiration Club. Ze woont samen met Yousef Gnaoui (32), bij het grote publiek beter bekend onder zijn artiestennaam ‘Sef’. Samen zijn ze  ouders van Aziz (4mndn).

Je bent een paar maanden geleden moeder geworden. Hoe had je van tevoren verwacht dat het zou zijn?
“Ik heb een tijd geleden besloten dat ik geen verwachtingen meer wilde hebben. In plaats van altijd maar dingen te willen, berust ik me in het nu; het is goed zo. Toen ik zwanger was, ging ik me wel dingen afvragen. Ik was nieuwsgierig naar hoe hij eruit zou zien en of onze karakters bij elkaar zouden passen. Ook had ik een romantisch beeld van borstvoeding. Ik dacht ‘dat doe ik wel even’. Daar had ik me echter op verkeken. Ik doe het nog steeds en wil het blijven doen, maar dat de opstart zo moeilijk zou zijn, had ik niet verwacht.”

 

Nu Aziz er is – denk je dat jullie karakters bij elkaar gaan passen?
“Yousef heeft een soort rust over zich waar ik door aangetrokken word en die goed bij mij past. Ik heb het idee dat Aziz dat ook heeft. Maar het blijft interessant om je af te vragen wat je overdraagt aan je kind. Wat krijgt hij mee van je goede en minder goede kanten? Dat moet allemaal nog blijken…”

 

Hoe is je zwangerschap geweest?
“Heel makkelijk en relaxt. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat ik PMS keer tien zou hebben, maar het was eerder het tegenovergestelde; ik had bijna geen emoties meer. Verder was ik niet misselijk, ik kon nog heel lang hardlopen, ik heb heel veel gelezen en lange wandelingen gemaakt in m’n eentje; ik heb lekker gecocoond! Lichamelijk was alles heel oké, ik had meer last van wat er zich in mijn hoofd afspeelde.”

Waar maakte je je dan druk om?
“Ik voelde me heel erg schuldig dat ik nog een kindje op de wereld ging zetten, terwijl er al zoveel kinderen zijn die geen ouders hebben. Ik moest even beseffen dat ik ondanks al het wereldleed ook zwanger mocht zijn.”

 

Heb je een zwangerschaps- of bevallingscursus gedaan?
“Ik heb prenatale yoga gedaan bij Tianjin van Delight en bij Mangalam Yoga. Dat vond ik heel fijn. Maar ik beviel drie weken eerder, dus ik heb de cursus bij Mangalam niet af kunnen maken. Ik zou nu graag weer verder gaan met yoga, maar door de borstvoeding is het nog niet gelukt, behalve een enkele keer thuis met YouTube. Ik ben wel weer gestart met hardlopen en dat moment voor mezelf is echt heel fijn.”

 

Hoe heb je je bevalling ervaren?
“Het ging heel goed. We zaten alleen net midden in een verhuizing, dus ik ben thuis tussen de verhuisdozen bevallen. Het klinkt een beetje hectisch, maar eigenlijk was het heel fijn en vertrouwd. We woonden er al negen jaar, dus ik vond het fijn dat we dit moment ook nog net daar mee konden maken. Al met al duurde het vanaf de eerste wee acht uur. Yousef was er de hele tijd bij en is echt een grote steun geweest.”

Heeft de geboorte van Aziz je (nu al) veranderd als mens?
“Ik heb eerlijk gezegd even moeten wennen aan zijn komst. Altijd was ik een bezig baasje en nu kon ik niet meer ‘even snel’ iets doen. Ik moest echt mijn oude ik loslaten, om mijn nieuwe ik te kunnen omarmen. In dat proces heb ik wel nieuwe kanten van mezelf ontdekt. Het moederschap vergroot karaktertrekken die je al hebt. Ik kan me moeilijker focussen, maar ik ben ook meer gaan relativeren. Een paar dagen voor de geboorte van Aziz is de grote liefde van een vriendin door een vreselijk misdrijf om het leven gekomen. In dezelfde week is ook de vader van mijn beste vriendin overleden. Aziz had zijn eerste begrafenis veel te snel. Door deze situaties ben ik wel meer gaan beseffen wat belangrijk is in het leven. Het was zo’n intense periode van verdriet, maar ook van vreugde. Dat dit naast elkaar mocht bestaan, werd me opnieuw duidelijk. Ik leef nu in een iets kleinere wereld dan voorheen. En ik wil nog steeds heel graag de wereld redden, maar mijn focus ligt nu op Aziz en op mezelf.”

 

Op wat voor manier zou je de wereld willen redden?
“Ik zou heel graag gevluchte kinderen en tieners willen helpen. Het minste wat je kan doen is doneren en dat doe ik momenteel ook. Maar ik zou liever meer het contact opzoeken en bijvoorbeeld met de kinderen van mijn bedrijf, The Kidspiration Club, een grote kunstmuur maken in een asielzoekerscentrum voor en door de kinderen die daar wonen.”

 

Hoe is The Kidspiration Club ontstaan?
“In 2013 ben ik met Suzanne Monkel een kunstgeschiedenisatelier gestart voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Ik was al kunstenaar en Suzanne had Kunstgeschiedenis gestudeerd. Ik wilde me verdiepen in haar vakgebied en zij in dat van mij. Daarnaast heb ik voor mijn opleiding aan Artemis ook nog pedagogiek gestudeerd en wilde ik graag met kinderen werken. Het gaat om inspiratie voor en door kinderen. Inmiddels is Suzanne gestopt om zich te focussen op haar sieradenlijn en heb ik het bedrijf in mijn eentje voortgezet.”

Wat leren kinderen door kunst?
“Ze kunnen zichzelf ontwikkelen door te ontdekken en te kijken naar de wereld via kunst. We leren ze dat je op heel veel manieren iets kan creëren. Er is geen goed of fout wanneer je iets maakt. Sommige kinderen hebben het nodig om zichzelf te kunnen uiten. Door bijvoorbeeld te schilderen, kun je heel veel emoties kwijt. Maar de interesse moet wel in het kind zelf zitten. Ik zou het heel jammer vinden als Aziz dit niet heeft, maar ik zal hem nooit pushen.”

 

Onder de naam ‘My Favourites’ schilder je de lievelingsliedjes van mensen. Heb je al een liedje voor Aziz geschilderd?
“Nog niet, maar sinds de kraamtijd luisteren we veel naar Come softly to me van The Fleetwoods. Die wil ik graag nog schilderen.”

 

Yousef heeft al meerdere nummers voor jou geschreven, heeft Aziz ook al een liedje?
“Ja! Dat heet Welkom en is al uitgebracht.”

Wat voor vader is Yousef?
“Lief, relaxt en geduldig. We zijn al tien jaar samen en ik had eerlijk gezegd ook niet anders verwacht. Het is alsof hij altijd al klaar was voor het vaderschap. Ik moest wennen aan ons nieuwe leven en wilde alles goed doen. Hij is minder onzeker en heeft een soort natuurinstinct hiervoor. Daar kon ik ook echt dingen van leren. Mijn instinct zegt me meer wanneer er iets echt iets niet klopt, maar daarnaast kan ik me ook zorgen maken. Doordat we zo verschillend zijn, zijn we juist in balans.”

 

Jullie zijn allebei kunstzinnig aangelegd. Wat daarvan zal je terugzien in zijn opvoeding?
“We houden allebei erg van kunst en ik denk dat Aziz daarom de potloden en stiften snel zal ontdekken. Daarnaast heb ik een bovengemiddelde waardering voor mooie dingen en de behoefte om dat te delen. Yousef wordt er af en toe stapelgek van. Maar aan Aziz kan ik voorlopig ongelimiteerd mooie dingen laten zien, haha! Verder speelt muziek ook een grote rol in ons leven en dat zal hij zeker meekrijgen.”

 

Wat is de les die je Aziz wil meegeven?
“Vertrouw op jezelf en zie het goede in mensen, in plaats van het slechte.”

 

ROXANNE’S FAVORIETEN
Kinderwinkel: Tesselschade Kindermerken: Kidscase, Oshkosh (vintage), Petit Bateau. Familie vakantiebestemming: Ergens waar je veel natuur hebt. Zuid-Frankrijk of Italië; in een huis met een grote groep vrienden en kinderen; dat lijkt me heel leuk. Vervoer: Bugaboo – Cameleon3 Classic Dark Kaki, Marsupi draagzak en in de toekomst een bakfiets. Onmisbare mom gadget: De Instax Mini Polaroid camera om bijzondere momenten uit een hectische dag te kunnen herbeleven en de WubbaNub speen.

 

Meer zien van Roxanne? Tot en met 26 februari kun je de expositie ‘My Favourites’ bekijken bij Adam & Siam in Amsterdam. Mocht je zelf een liedje willen laten schilderen door Roxanne, kun je contact opnemen via haar website. Geïnteresseerd in een les van The Kidspiration Club? Klik dan hier. Of volg haar op Instagram!