Momspiration: Rianne Reijneveld

  • Datum: 13 mei 2018
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Leestijd: 6 min

Ze was al moeder van twee zoons en had een goede baan in de marketing communicatie, toen ze besloot het roer compleet om te gooien. Rianne Reijneveld (33) had haar hele leven al het gevoel mensen te willen helpen en besloot haar hart te volgen. Ze ging weer terug naar de schoolbanken om medicijnen te studeren. Zeven jaar en een derde zwangerschap later rondt ze deze zomer haar coschappen af. Hoe heeft zij deze periode beleefd en wat betekende deze levensveranderende switch voor het gezin?

Momspiration: Rianne Reijneveld by Pussycat and Bird
Rianne Reijneveld (33) – I.o. tot arts. - Moeder van Ravin (4) Nemuel (2,5) Manoah (9mndn) - Getrouwd met Sander (33)

Een aantal jaar geleden werd je moeder. Hoe had je van tevoren gedacht dat dit zou zijn?
“Ik heb altijd geweten dat ik moeder wilde worden, maar had geen duidelijk beeld hiervan. Ik denk dat ik er wel te licht over heb gedacht. Ik verwachtte ergens wel dat ik het voor elkaar zou krijgen om een goed ritme te creëren en dat het kind wel zou doen wat ik wilde. De eerste nacht dat we thuiskwamen met Ravin, spatte die bubbel al uit elkaar. Ik heb een pittige bevalling gehad en alles draaide meteen om hem. Je wordt geleefd wanneer je kinderen krijgt en de touwtjes in handen houden is niet altijd een realistisch doel.”

 

Wat is de les die jouw kinderen jou leerden?
“Ravin heeft me met zijn komst geleerd geduldig te zijn. Ik heb zoveel bij zijn bed gezeten omdat hij niet wilde slapen. Rust, geduld en meeveren is het enige dat werkt. Ik ben van nature een onwijze control freak, maar sinds ik kinderen heb, heb ik geleerd om dat los te laten.”

 

Wat was het moeilijkste moment in het moederschap en wat het mooiste?
“Het mooiste moment, was het ervaren wat een rijkdom je hebt. Mijn eerste bevalling was pittig, maar de tweede was er één uit het boekje. Toen Nemuel in mijn armen lag, voelde ik me echt compleet gelukkig. Het moeilijkste moment was na de bevalling van Manoah. Een paar uur na zijn geboorte ging het heel slecht met hem waardoor hij op de intensive care terecht kwam. Zo’n pasgeboren kleintje aan allemaal snoeren en aan de beademing; ik kon mijn kind er niet meer in herkennen. Ravin en Nemuel snapten er niks van en het voelde als een gebroken gezin. Dat vond ik heel moeilijk. Het lijkt erop dat hij er niks aan over zal houden en het gaat nu goed met hem. Maar hij ligt uiteraard nog wel onder een vergrootglas.”

Momspiration: Rianne Reijneveld by Pussycat and Bird

Wat is het beste advies dat je kan geven aan (toekomstige) moeders?
“Laat het los. Ik was alles aan het timen en monitoren, dat kost zoveel stress! Veer mee en volg je gevoel. Je moedergevoel stuurt je wel de juiste kant op.”

 

Hoe zou je jouw opvoedstijl omschrijven?
“Er kan best veel bij mij, maar er zijn wel duidelijke grenzen. Het aangeven daarvan probeer ik op een liefdevolle manier te doen, wat de ene keer lukt en de andere keer niet.”

 

Je woont sinds twee jaar in Leiden. Wat is het leukste om te doen met kinderen in deze stad?
“Je hebt hier grote speeltuinen, waar je 50 cent voor betaalt, zoals bijvoorbeeld Speeltuin Vogelwijk. Daarnaast zijn Kinderboerderij Merenwijk en De Tuin van de Smid heel leuk. Verder maak ik hier veel gebruik van onze Museumjaarkaart. Zo gaan we naar het Rijksmuseum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden, Naturalisen Museum Volkenkunde. Wat ik in Leiden wel mis, hiervoor woonden we in Amsterdam, is koffietenten met een speelhoek.”

Momspiration: Rianne Reijneveld by Pussycat and Bird
Momspiration: Rianne Reijneveld by Pussycat and Bird

Tot 2013 was je werkzaam in de marketing/communicatiebranche. Inmiddels ben je coassistent. Vanwaar deze switch?
Ik wilde altijd al dokter worden, maar marketing en mode vond ik ook leuk. Ik ben twee keer aan een medische opleiding begonnen, maar door omstandigheden had ik niet de motivatie om door te zetten. Daarom ben ik Communicatiewetenschappen gaan studeren. Ik werkte uiteindelijk voor de Etos, wat heel leuk was, maar waar het voor mijn gevoel uiteindelijk toch om voetjes over de vloer ging. Ik was niet gelukkig in mijn baan en het gevoel om mensen te willen helpen bleef. Vervolgens ben ik voor een reclamebureau gaan werken en toen werd me pas echt duidelijk dat dit vakgebied niet voor mij was. En de wens om medicijnen te gaan studeren zat zo diep in me, dat ik er veel voor over had. Ik maak hele lange dagen en werk vijf dagen in de week, maar ik ga geen dag zonder plezier naar het ziekenhuis en ik krijg er veel energie van. Op 3 augustus ben ik, na zeven jaar gestudeerd te hebben, klaar.”

 

En welke kant wil je dan op?
“Gynaecologie heb ik altijd interessant gevonden. Ik ben nu bezig met mijn laatste stage en die moet antwoord geven op de vraag of dat het ook echt is voor mij. Maar ik heb al jaren een droom om een moeder-kindcentrum op te richten waar moeders terecht kunnen met al hun vragen. Van vrouwen die zwanger willen worden, tot moeders met kinderen van vier jaar oud. En dan heb ik het niet over het meegeven van een folder, ik wil echt een praktijk hebben waar mensen hun problemen kunnen bespreken. Hierin schieten we in Nederland naar mijn mening tekort.”

 

Was het niet lastig om deze keuze te maken met een jong gezin?
“Het maken van de keuze was niet lastig, maar de gevolgen van die keuze wel. Je bent toch vijf dagen in de week van huis en dat brengt een schuldgevoel richting de kinderen met zich mee. Maar ik weet waarvoor ik het doe. Deze keuze heeft me oprecht gelukkig gemaakt en daardoor ben ik een leuker mens en een betere moeder. De momenten dat ik thuis ben, ben ik er ook écht. ’s Avonds samen eten, de tijd nemen om ze naar bed te brengen en bij ze te zitten, vind ik zo belangrijk. Mijn sociale leven staat daardoor wel op een laag pitje nu; ik kies ervoor om er voor mijn kinderen te zijn.”

Momspiration: Rianne Reijneveld by Pussycat and Bird
Momspiration: Rianne Reijneveld by Pussycat and Bird
Momspiration: Rianne Reijneveld by Pussycat and Bird

Tijdens je studie werd je voor de derde keer moeder. Hoe was dat?
“De zwangerschap van Manoah kwam als een verrassing. Ik wilde graag een derde, maar pas na mijn master opleiding. Dus dat was even een lastig moment, maar tegelijkertijd ook een no brainer. Hij was enorm welkom, maar de planning werd wel even door de war geschopt. Ik moest er tussenuit en mijn studie on hold zetten en dat was niet zo eenvoudig. Met 33 weken ben ik gestopt en uiteindelijk was dat heel fijn. Toen Manoah elf weken oud was, ben ik weer begonnen. Ik geef nog steeds borstvoeding en tot zes maanden heb ik ook gekolfd op de meest bijzondere plekken. Door zijn moeilijke start wilde ik dat heel graag en omdat ik er minder ben, vond ik dat ik dat ter compensatie ook aan hem verschuldigd was.”

 

Vind je het moederschap enigszins te combineren met je studie en hoe doe je dat?
“Maandag en dinsdag vormen de grootste uitdaging omdat ze dan naar de opvang gaan en heb ik een hele strakke planning. Dus de start van de week is heftig, maar voor de rest is het goed te combineren.”

 

Is er met alles wat je doet, ook tijd om samen met je man door te brengen? 
“Niet zoveel als ik zou willen. We proberen wel tijd vrij te maken, maar Manoah is nog net iets te jong om samen een nachtje weg te gaan. Maar uit eten of naar de bioscoop, daar is zo nu en dan wel ruimte voor.”

Momspiration: Rianne Reijneveld by Pussycat and Bird
Momspiration: Rianne Reijneveld by Pussycat and Bird

En tijd voor jezelf? 
“Die is er weinig en ik gun het mezelf ook niet vaak genoeg, maar als ik tijd inplan, dan heb ik het ook echt nodig. Op dit moment leef ik erg toe naar het moment dat ik klaar ben met mijn studie. Ik heb er ook bewust voor gekozen om moeder te zijn, dus ik kan niet wachten om dan een dag minder te gaan werken en meer tijd door te brengen met de kinderen.”

 

Wat is de les die je jouw kinderen mee wil meegeven? 
“Dat er heel veel kan, als je iets maar graag genoeg wil en dat het belangrijk is om je hart te volgen. Ik heb zo vaak gehoord dat wat ik wilde onmogelijk was en ‘waar begin je aan’, toch is het me gelukt. Ook al denk je soms zelf ‘het kan niet’, het kan wél.”

 

RIANNE’S FAVORIETEN
Kinderwinkel: Mama Nova, Jut & Juul. | Kindermerken: Cosilana, Mini Rodini, Mingo, Tiny Cottons. | Merken voor jezelf: Hope Stockholm, Modström, Anecdote. | Familie vakantiebestemming: Camping of Airbnb in Frankrijk of Italië.

 

Wil je op de hoogte blijven van deze inspirerende moeder? Volg haar dan hier op Intragram.