Momspiration: Marrit de Lang

  • Datum: 11 januari 2018
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard

Als je gek bent op interieur dan staat zij al hoog in je favorieten, want met haar blog donebymyself geeft Marrit de Lang (28) wekelijks nieuwe inspiratie voor alles in huis. Wij zochten haar thuis op in Leeuwarden en spraken met haar over interieur, duurzaamheid en het moederschap.

In 2016 werd je moeder van Mia. Hoe had je van tevoren gedacht dat dit zou zijn?
“Ik keek van kleins af aan al uit naar deze tijd. En alle gevoelens die ik hierbij had, zijn niet veranderd, het is zelfs alleen maar meer geworden. Toen ik zwanger raakte, kwam er rust over me heen. Ik heb intens genoten van de zwangerschap. De bevalling was heftig, maar ging goed. En natuurlijk kijk je niet elke minuut van de dag door een roze ril, maar het kwam er dicht bij in de buurt. We waren stralende ouders en er werd een oergevoel in mij aangewakkerd; dit is waarvoor ik gemaakt ben.”

 

Je bent sinds 2014 eigenaar van de blog donebymyself. Hoe is dit ontstaan?
“Ik werkte in de hulpverlening bij een instelling, maar was altijd veel met interieur bezig. Mijn vriendinnen zeiden al jaren dat ik er iets mee moest doen. Op een regenachtige zondag ben ik de blog begonnen en inmiddels zijn we drieënhalf jaar verder. Toen het in mijn baan niet lekker liep en ik thuis kwam te zitten, kreeg ik heel veel energie van de blogs die ik postte. En zo groeide het langzaam verder. Inmiddels werk ik ook niet meer in de hulpverlening, maar ben ik interieurfotograaf.”

 

Wat is de boodschap van jouw blog?
“Ik ben begonnen met het motto dat interieur niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn. Ik houd zelf erg van een persoonlijk interieur; een verzameling die je vormt in de loop der jaren. Met de tijd ben ik ook over exclusievere dingen gaan bloggen. Maar de boodschap is nog vrij hetzelfde.”

Hoe zou je jouw eigen interieurstijl omschrijven?
“Toen ik met de blog startte, was het heel Scandinavisch; alles was wit. En dat is nog steeds wel de basis, maar het is nu meer een combinatie met tijdloos design uit de jaren ’50 en met meer kleur en planten dan voorheen. Ik zou het omschrijven als Scandinavisch met een persoonlijke twist.”

 

Heeft de komst van Mia jouw interieurstijl beïnvloed?
“Haar kamer was de eerste ruimte in huis waar ik voor meer kleur ging. Dus in zekere zin wel! Maar het lag in het verlengde van mijn eigen smaak. Wat belangrijker is geworden sinds haar komst, is duurzaamheid. Zo hebben we bijvoorbeeld een tweedehands commode en kledingkast aangeschaft voor haar kamer.”

 

Is je hele interieur daarna verduurzaamd?
“Duurzaamheid komt zeker overal in huis meer voorbij sinds ik moeder ben, al blijven er wel verbeterpunten. Ik leer nog steeds veel en bedenk altijd maar; alle kleine beetjes helpen!”

En hoe zien we Mia terug in jouw woonkamer?
“Dat ligt aan het moment van de dag. Ik verbaas me zelf altijd bij anderen hoe het speelgoed van kinderen het interieur over kan nemen, maar dat wil ik dus niet. Kom je ’s avonds bij ons thuis, dan is al het speelgoed uit het zicht. Maar overdag natuurlijk niet.”

 

Sinds kort leef je (grotendeels) zonder tv. Waarom besloot je hiertoe?
“VT Wonen kwam hier in huis voor een fotoshoot en het eerste wat ze zeiden was ‘de tv moet eruit’. Ik kwam toen tot de ontdekking dat je veel meer mogelijkheden hebt als niet alles op de tv gericht is. Dus bij wijze van sociaal experiment hebben we het na de shoot zo gelaten. En dat bevalt heel goed. Wanneer je naar de tv zit te staren word je niet geprikkeld om iets anders te gaan doen. Ik pak nu veel sneller een boek en dat is heerlijk. Als er iets is wat we echt heel graag willen zien, dan kijken we het op de laptop, dus het is niet zo dat ik anti televisie ben. Maar hij hoeft geen prominente rol te hebben in mijn interieur.”

 

Heeft het ook effect op het gezinsleven of je relatie?
“Mia zit nog niet echt voor de tv. Dus voor haar is er niet veel veranderd. Als ik kijk naar wat het met je relatie doet, is het misschien zo dat het niet zoveel effect heeft gehad als ik had gehoopt. Maar je hebt wel meer oog voor elkaar. Zo doen we ook weer eens een spelletje Rummikub en praten we toch meer met elkaar op een avond dan voorheen.”

Wat voor moeder denk je dat je bent?
“Een hippie moeder, haha! Ik probeer voor Mia een goede basis te leggen met gezonde voeding. Ik draag haar veel in draagdoeken en geef nog steeds borstvoeding. Dus daaruit komt mijn gevoel voort een hippie moeder te zijn. Voor onszelf zijn we helaas een stuk minder consequent, we zijn namelijk enorm suikerverslaafd. Maar ik ben bezig mijn leven te beteren!”

 

Met een kind, relatie, je werk en sociaal leven; heb je ook nog tijd voor jezelf?
“Genoeg, maar sinds ik moeder ben, heb ik daar minder behoefte aan. Je zal mij niet snel horen zeggen dat ik een leukere moeder ben omdat ik werk. Ik ben juist volmaakt gelukkig als zij in de buurt is. Dat betekent niet dat ik geen passie heb, ik lees veel en houd me bezig met interieur en mijn blog.”

 

Wat is de les die jij Mia wil meegeven?
“Ik vind het belangrijk dat ze respect voor anderen heeft, dat ze blij met zichzelf is zoals ze is en zich niet laat leiden door schoonheidsidealen. Vogue is niet real life. Ik heb daar zelf vroeger nooit last van gehad, dus ik hoop dat ze die nuchterheid meekrijgt van mij.”

MARRITS FAVORIETEN
Favoriete kinderwinkel: Petozzi, Zara. | Favoriete kindermerken: Mini Rodini, Tiny Cottons, Mingo. | Favoriete kinderinterieur merken: Fonq en Mister Design. | Favoriete familie vakantiebestemming: Italië. | Vervoer: Draagdoek Artipoppe en kinderwagen van Greentom en een moederfiets. | Onmisbare mom gadget: De draagdoek. Vooral toen Mia klein was, droeg ik haar de hele dag tegen me aan en nu gebruik ik hem nog steeds. Kinderen houden het langer vol en je creëert rustmomentjes.

 

Meer weten over Marrit? Check dan hier haar blog of volg haar op Instagram!

Meer Momspirations: