Momspiration: Marlene Nørskov Jensen

  • Datum: 8 februari 2019
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard & Marlene Nørskov Jensen
  • Leestijd: 5:30 min

Onlangs kon je ons cityreport over Kopenhagen lezen. Dat je er goed kan shoppen, is meer dan duidelijk. Maar hoe leven Deense gezinnen daar? Hierover gingen wij in gesprek met Marlene Norskøv Jensen (36), eigenaresse van het Deense kinderkledingmerk Little Forest. Na jaren in Kopenhagen gewoond en gewerkt te hebben, woont ze nu samen met haar man en twee kinderen in Greve, een buitenwijk van Kopenhagen.

 

For the English version click here.

Marlene Norskøv Jensen (36) – Eigenaresse Little Forest. moeder van Karoline (5) & Aleksander (3), getrouw met Kristian (37).

Een paar jaar geleden werd je moeder. Wat had je van het moederschap verwacht?

“Ik had verwacht dat het zwaar zou zijn en er veel zou veranderen, maar het was niet zo’n omslag als ik had gedacht. Twee jaar voor mijn eerste zwangerschap waren we al verhuisd naar de suburbs en kochten we een hond, dus ik was eigenlijk al gewend aan de lifestyle. Toen Karoline kwam, veranderde er dus niet zoveel en kwam alles van nature.”

 

Hoe heb je je zwangerschap en bevalling ervaren?

“Ik vond de zwangerschap een magische tijd. Dat je nieuw leven in je kan voelen, vond ik fantastisch. Tegelijkertijd was het ook zwaar, want ik kreeg vroege weeën en bloedingen, dus moest drie maanden eerder stoppen met werken dan gepland. Het bedrijf waar ik werkte, stond niet echt open voor family life, dus zij waren daar niet zo blij mee. De bevalling van Karoline duurde 23 uur, ze was een sterrenkijker, het voelde alsof ik van binnen ontplofte en ik was totaal uitgeput. Dus toen ik moest bevallen van Aleksander, was ik daar ook bang voor. Zijn bevalling ging echter veel makkelijker. Gelukkig had Kristian op negentienjarige leeftijd onverhoopt al de vriendin van een jeugdvriend helpen bevallen in een auto, dus hij wist wat hij moest doen en daardoor was hij een grote steun tijdens beide bevallingen.”

 

Wat was het moeilijkste moment in het moederschap en wat het makkelijkste?

“Het moeilijkste is als beide kinderen tegelijkertijd hun ‘meltdown’ hebben. Hoe beslis je, welk kind je het hardste nodig heeft? Ik heb nog niet echt een manier gevonden om daar mee om te gaan. Het mooiste vind ik om te zien hoe sterk hun band is. Ze zijn altijd aan het knuffelen en wikkelen zich altijd om elkaar heen. Wanneer Aleksander verdrietig is, wil hij zijn zus. Als zij de rest van hun leven een goede relatie hebben, dan heb ik mijn werk gedaan.”

Welk advies zou je jonge moeders mee kunnen geven?

“Om lippenblasem mee te brengen naar de bevalling, haha! Verder zou ik zeggen, dat het belangrijk is om je eigen ervaring te hebben. Iedereen is anders en elke bevalling is anders. De één heeft complicaties, de ander heeft bevalling uit het boekje. Je moet altijd luisteren naar je lichaam. Go with the flow en overdenk en plan niet alles. Word niet gestrest van alle adviezen die je krijgt, blijf dicht bij je eigen gevoel, probeer te relaxen en doe gewoon het beste wat je kan. Als je niet een persoon bent die graag appeltaarten bakt of niet van de natuur houdt, dan is het heel stressvol om jezelf te dwingen dat te doen. Doe wat bij je past en maak je niet zo druk over wat anderen denken.”

Hoe zou je jouw opvoedstijl omschrijven?

“Mijn man zegt in ieder geval dat ik te soft ben, haha! Ik denk dat ‘liefdevol’ de juiste omschrijving is. Ik probeer altijd begrip te tonen voor hun gevoelens en ze rustig uit te leggen waarom ze iets beter niet kunnen doen. Dat voelt voor mij het beste.”

 

Als je met de kinderen op pad gaat, wat doe je dan zoal?

“Wij fietsen vaak naar het strand of de bossen is. Sowieso houd ik er erg van om de natuur in te gaan. Bij ons in de buurt zijn ook veel speeltuinen en we hebben geen drukke straten, dus het is veilig voor kinderen. Buiten Greve gaan we ook vaak naar de dierentuin, het pretpark Tivoli in Kopenhagen en naar een van de vele (kinder)boerderijen buiten de stad.”

Zou je iets typisch Deens kunnen noemen aan de manier waarop jullie leven?

“Ik denk dat het Deens is om veel buiten te zijn. We geloven dat frisse lucht goed is voor kinderen. Om die reden doen Deense kinderen bijvoorbeeld ook hun middagslaapjes buiten in de kinderwagen, tijdens alle seizoenen. Natuurlijk wel goed ingepakt en bij regen zetten we de wagen onder de afkapping. Staat er veel wind of is het -10, dan uiteraard niet. We leggen ook een babyfoon in de kinderwagen, dus we horen het ook meteen als het niet goed gaat.”

 

Hoe is zwangerschapsverlof geregeld in Denemarken?

“Je hebt recht op bijna een jaar verlof en dit kun je ook verdelen onder beide ouders. Niet alle bedrijven staan daar overigens voor open, maar de meeste wel. Maar sowieso hebben vaders twee à vier weken verlof wanneer de baby wordt geboren. De meeste Deense kinderen gaan pas naar een crèche wanneer ze negen of tien maanden oud zijn.”

Je hebt je eigen kinderkleding merk. Hoe is dit gestart?

“Na het zwangerschapsverlof van Aleksander zag ik het niet meer zitten om voor 30 uur in de week naar Kopenhagen te reizen voor m’n werk. Het verkeer was hels, Kristian en ik zaten allebei ergens anders in de stad en het zorgde voor zoveel stress om de kinderen onder te brengen. Ze waren altijd de eerste kinderen die gebracht werden en de laatste die gehaald werden. Dat vond ik vreselijk. Daarom besloot ik om voor mezelf te beginnen. Het was destijds best moeilijk om goede basics te vinden voor een goede prijs, dus toen ben ik dat zelf op de markt gaan brengen.”

Hoe zou je Little Forest omschrijven?

“Het is heel zacht, simpel, unisex, duurzaam en van goede kwaliteit. Ik wilde iets neerzetten wat zo comfortabel was, dat kinderen het elke dag kunnen dragen en er zelfs in kunnen slapen. De ontwerpen zijn niet per se kinderlijk, er zijn genoeg moeders die het ook zouden willen dragen. In de typische Deense kindermode zie je veel kleur en prints, dat wilde ik dus niet. Ik wilde het simpel en rustig houden.”

 

Vond je het een moeilijke beslissing om je baan op te zeggen en voor jezelf te beginnen?

“Ja, in praktische zin wel. Je hebt twee kinderen in huis en ondertussen moet je het wiel uitvinden en ook ervoor zorgen dat je niet alles verliest waar je al die jaren hard voor hebt gewerkt. Maar uiteindelijk is het de beste keuze geweest. We hebben een kantoor aan huis, wonen vijf minuten van de opvang af, het maakt je allemaal heel flexibel en stressvrij. Ik heb veel meer balans dan voorheen. Als ik op een markt of een beurs sta, heb ik daarna de luxe om twee dagen vrij te nemen en met de kinderen op avontuur te gaan. Daarom was dit de beste beslissing ooit.”

 

Met alles wat jullie doen; hebben jij en Kristian ook 1-op-1 tijd voor elkaar?

“Dat vinden we wel heel belangrijk, ja. De weekenden houden we altijd vrij van afspraken, zodat we als familie kunnen relaxen en een pyjamadag kunnen houden als we dat willen. Verder doen we samen ook veel kleine roadtrips naar het platteland, dat is iets wat we echt heel fijn vinden.”

En tijd voor jezelf?

“Tijd voor mezelf, heb ik wanneer ik werk. Ik werk ook alleen, daarom heb ik minder behoefte aan ‘me time’.”

 

Wat is de les die je kinderen jou leerden?

“Dat je elke dag weer nieuwe dingen leert. Ik dacht altijd dat ik geduldig was, maar sinds de kinderen er zijn, wordt mijn geduld elke dag weer opnieuw op de proef gesteld. En daar word ik elke dag weer een beetje beter in.”

 

Wat is de les die je jouw kinderen wil leren?

“Wees aardig voor anderen. Dat vind ik zó belangrijk. Werkelijk de beste les die je je kinderen kan geven.”

MARLENES FAVORIETEN

Kinderwinkel: Smallable, Scandimini, Cos en Zara. | Kindermerken: Maed for Mini, Bobo Choses, Tiny Cottons. | Winkels waar je voor jezelf shopt: Lot29 in Kopenhagen. | Familie vakantiebestemming: Frankrijk, Italië, Zweden en Noorwegen. | Family hotspots: Tivoli, Blue Planet, dierentuin, open boerderijen, erop uitgaan op de Nationale Natuurdag en indoor zwembaden.

 

Meer over Marlene’s merk weten? Klik hier. Of volg haar hier op Instagram!

MEER OVER KOPENHAGEN
MEER MOMSPIRATIONS