Momspiration – Liza Henzen

  • Datum: 12 april 2019
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Leestijd: 6 min

Met haar mooie ginger krullen, eigen stijl, twee prachtige dochters en een inspirerende kinderkledinglijn sprong ze er altijd al uit op Instagram. Maar hoe is het leven achter de perfecte Instagram feed? Vandaag lanceert ze haar nieuwe collectie en nieuwe naam: Moonbeam Collective. Wij zochten Liza Henzen (31) op en gingen met haar in gesprek over het moederschap, het leven in de stad en de uitdagingen die het ondernemerschap met zich meebrengt.

Liza Henzen (31) – Beroep: eigenaresse kinderkledinglabel & freelance producer. Moeder van Fay (5) en Coco (1). Verloofd met Dave van Dalen (38).
Een paar jaar geleden werd je moeder. Hoe had je van tevoren gedacht dat dit zou zijn?

“Ik had verwacht dat het meer beperkingen met zich mee zou brengen. Hoe ik het eigenlijk ging doen en wat het stempel ‘moeder’ zou betekenen, had ik geen idee van. Ik wilde alles blijven doen met Fay; reizen, de wereld zien, geen beperkingen voelen… ons plan was om de kinderen te betrekken bij ons leven, in plaats van ons leven om te gooien voor een kind. Uiteindelijk viel het allemaal mee en zag ik het juist als enorme verrijking. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ze mij beperkten. Ik vind het moederschap fantastisch, meteen vanaf het eerste jaar..”

 

Hoe heb je het bevallen ervaren?

“De bevalling vond ik iets magisch hebben. Natuurlijk doet het veel pijn en is het niet iets wat je dagelijks zou willen doen, maar de wereld om je heen staat even stil en het enige waar je mee bezig bent is samen een kindje op de wereld zetten. Dat heeft iets moois. Ik merkte dat ik de weken voor de bevalling in mijn hoofd volledig back to basic ging. Toch wel een beetje van ‘Dave, jij moet voor ons zorgen!’. Ik dacht toen ook dat ik nooit meer zou gaan werken. Na drie maanden ben je dat wel een beetje kwijt.”

 

Wat was het moeilijkste moment in het moederschap en wat het mooiste moment?

“Ik vind de leeftijd waarin Fay nu zit, het meest uitdagende tot nu toe. Vanaf vier jaar verandert er zoveel. Eerst ben je hun hele wereld en heb je veel invloed op ze, maar vanaf dat ze naar school gaan, spelen anderen ineens ook een belangrijke rol. Vanaf dan begint het opvoeden pas echt en is het vooral loslaten en sturing geven. Die verschuiving vind ik pittig. Ook emoties die daarbij komen kijken, bijvoorbeeld wanneer ze ruzietje heeft gehad op school, vind ik een uitdaging. Het mooiste aan het moederschap vind ik natuurlijk die onvoorwaardelijke liefde! Hoe cliché, maar zo waar… En als ik ze samen zie, die band die ze nu al hebben, dan ben ik zo blij dat ik ze elkaar heb kunnen geven.”

Hoe zou je jullie opvoedstijl omschrijven?

“Liefdevol en met veel lol. Af en toe probeer ik streng te zijn, maar rechtvaardig. Alleen dat doorzetten is altijd een dingetje. Als wij, vooral ik, iets níet zijn, dan is het consequent! Openheid is ook erg belangrijk bij ons. Ik zou niet willen dat ze ooit iets niet durven zeggen tegen me.”

 

Vorig jaar startte je je eigen kinderkledinglabel. Waarom besloot je hiertoe?

“Ik was bezig met een businessplan voor een kinderfestival. Gekoppeld daaraan wilde ik als merchandise een aantal flare broekjes voor kinderen maken. Uiteindelijk ging het festival door problemen met de locatie niet door. Maar inmiddels vond ik het ontwikkelen van de kleding zo leuk, dat er steeds meer items bij kwamen en ineens was het een soort van collectie. Daar was ik eigenlijk nog veel enthousiaster over dan over het festival. Coco was op dat moment net geboren, tussen het voeden door ging zij op mijn buik mee stoffen uitzoeken en naar het atelier. Voor mijn gevoel heb ik het label ook echt samen met de haar opgezet. En met Fay natuurlijk, die altijd mijn inspiratiebron is. De tweede collectie kreeg best veel aandacht, zowel on- als offline van de bladen en toen ging het ineens heel hard”

 

En toen veranderde je op Instagram de naam naar ‘new name coming’…

“Ja, ondernemen is helaas echt niet altijd makkelijk. Tot oktober vorig jaar ging alles heel relaxt, ook wel met wat uitdagingen maar die horen erbij. Daarna kwam er een keerpunt. Door de naam van het label ontstond er een naamconflict met een bedrijf in Amerika en was rebranding noodzakelijk. Het was best heftig, want uiteraard wil je niet een claim aan je broek die ook invloed heeft op je kinderen. Behoorlijk spannende tijd. Nu het achter de rug is kan ik zeggen dat dit me ook veel heeft gebracht. Ik ben veel zakelijker geworden, ik was veel te lief en misschien een beetje naïef. In die zin kwam de gedwongen rebranding op het juiste moment. Vandaag lanceren we de nieuwe naam en dat is: Moonbeam Collective.” Wat ray of moonlight betekent.”

Hoe zou je de nieuwe collectie omschrijven?

“De nieuwe collectie heet ‘slow living’. En dat staat eigenlijk haaks op het festival gevoel. Ik houd er zelf sowieso van om af en toe even back to basic te gaan; de natuur in. En kinderen hebben ook niet veel nodig. Alles wat er om hen heen gebeurt in de natuur is al genoeg. Kampvuurtjes, sterren kijken, wandelingen; het zijn de simpele dingen. Dus daar startte het verhaal voor de nieuwe collectie. Daarin zitten dus veel natuurlijke materialen, linnen en nude kleuren, maar wel vasthoudend aan details, bijzondere mouwen, flare en mooie knopen.”

 

Hoe ervaar je het leven met kleine kinderen in Amsterdam?

“Ik ben zelf in Noordwijkerhout geboren en daarna woonden we jaren op een boerderij in Zwolle. Dave is wel een geboren Rotterdammer. Het leven met kinderen in de stad vind ik geweldig – er gebeurt altijd wat, er is van alles te doen voor kinderen en voor jezelf. Je staat hier nog veel meer midden in het leven. Op school hebben ze uitjes naar het concertgebouw en musea; dat ervaar ik echt als een cadeautje. En ze komen in aanraking met veel mensen, dat vind ik ook iets heel moois aan leven in de stad.”

 

Naast je label ben je ook werkzaam als freelance event producer. Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?

“De kinderen gaan twee dagen per week naar de (naschoolse) opvang en dat zijn volle dagen voor mij. Ik werk dan echt van 8.30 tot 18u aan één stuk door. Tussen het moment dat we de kinderen ophalen en dat ze naar bed gaan, leggen we onze telefoons weg en is onze tijd voor de kinderen. Zodra ze op bed liggen ga ik weer verder. Dit geldt overigens ook voor de andere dagen van de week. Freelance opdrachten neem ik alleen buiten de pieken van het seizoen van het label aan. Omdat dit tijdelijke projecten zijn, is dat ook goed te doen. Op woensdag is het feest en heb ik meestal een bakfiets vol kids! Ik ben op die dag ook altijd slecht bereikbaar. Ik wil simpelweg niet een moeder zijn, die altijd aan het bellen is.”

Is jouw werk makkelijk te combineren met het moederschap en hoe doe je dit?

“Ja, ik heb het geluk dat ik mijn tijden zelf kan indelen. Maar de valkuil is ook dat ik nooit uit sta. Door duidelijke afspraken te maken met mezelf is dit goed te doen. Bijvoorbeeld dat de telefoon uit beeld is tussen 17.30 en 19u. Uiteindelijk gaan de kinderen voor alles, ik ben in de eerste plaats moeder. Voor een klein label kan het niet altijd zo zijn dat je als klant je spullen de volgende dag binnen hebt. Ik hoop dat mijn klanten daar ook begrip voor hebben. Ik doe alles zelf, dus als een van de kinderen ziek is, houdt dat ook in dat bestellingen vertragingen oplopen. De kinderen gaan altijd voor, no matter what.”

 

Wat staat er nog op jouw bucketlist?

“Wanneer Coco 3 is en Fay 7, willen we een half jaar sabbatical nemen en reizen. Ik wil hen zoveel mogelijk van de wereld laten zien zolang ze nog met ons op vakantie willen. Het lijkt me fantastisch om door Zuid-Amerika te reizen met ze. We werken allebei best hard, waardoor onze aandacht ook naar andere dingen gaat op dagelijkse basis. Een periode volledig met elkaar te kunnen zijn, lijkt me daarom heerlijk. Maar eerst op de planning: onze bruiloft; het vieren van de liefde!”

 

Met alles wat je doet; heb je ook nog tijd voor jezelf en quality time met Dave?

“Haha, goede vraag! Dat proberen we zeker. Maar die regel die we hadden toen we alleen Fay hadden, dat je twee keer per maand samen uit eten moet, die geldt niet meer. Ik geloof meer in bewuster samen zijn. Soms moet je het even niet over werk of over de kinderen hebben, maar over ons. Je kan niet altijd papa en mama zijn.  Verder brengen wij iedere maand de kinderen een weekend naar opa en oma en dan gaan wij lekker de stad in en eten en dansen met vrienden. Tijd voor mezelf in de zin van meer sporten en massages nemen, zou ik graag willen, maar daar sluit de realiteit niet op aan nu. Maar ‘me time’ heb ik ook wanneer ik met mijn vriendinnen ben of wanneer ik voor het label aan het werk ben. Ik kan onwijs gelukkig worden als ik weer nieuwe dingen heb getekend of mooie stoffen uit heb gezocht. Ik doe wat ik leuk vind, dus dat voelt ook als tijd voor mezelf.”

Wat is de les die je kinderen jou leerden?

“Ze leerden mij de wereld door hun ogen te zien. En die is echt een stukje mooier. Overal zien zij uitdaging. Dat geluk zo simpel kan zijn en liefde het allerbelangrijkste is.”

 

Wat is de les die je hen wil leren?

“Dat ze mogen zijn wie zij willen zijn en doen wat zij willen doen. Ik geloof sterk dat je alles kunt bereiken door in jezelf te geloven. Óók als je niet de juiste studie hebt gedaan of niet de middelen hebt. Als gaat voor wat jij wilt, gelooft in jezelf en hard werkt, dan zijn er altijd mogelijkheden. Maar je identiteit hangt niet vast aan wat je doet. Dat is in Nederland wel vaak zo en dat vind ik storend. Dat je goed bent voor anderen, zegt veel meer over je, dan wat voor werk je doet. En dat is iets wat ik ze ook zeker mee wil geven!”

 

LIZA’S FAVORIETEN
Kinderwinkel: Archive Store. | Kindermerken: Moonbeam CollectiveMaed for Mini, Yoli & Otis. | Merken voor jezelf: vintage, Lois, Won Hundred en verder ben ik niet zo merkvast. | Familie vakantiebestemming: Ibiza, verre reizen of gewoon parels dicht bij huis. | Kids go to’s: Tropenmuseum, Toverknol, Geitenboerderij Ridammerhoeve, Jeugdland en MiniMarkt. Verder gaan we in het weekend graag naar het strand, de duinen in of lekker borrelen met vrienden.

 

Meer weten over Liza? Volg haar dan hier op Instagram. Op de hoogte blijven van haar merk? Neem dan een kijkje op haar website.

MEER MOMSPIRATIONS