Momspiration: Lisette Jerkovic

  • Datum: 6 april 2019
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Leestijd: 4 min

Twee kinderen, een goedlopend blog, een freelance carrière en een man die veel op reis is; hoe houd je dan alle ballen in de lucht? Lisette Jerkovic, oprichter van Kleine Rotterdammer, weet hier alles van. Wij zochten haar op bij een van haar lievelingsplekken in haar stad en vroegen haar hoe zij het moederschap ervaart.

Lisette Jerkovic (37) – Beroep: eigenaresse De Kleine Rotterdammer en freelance communicatie adviseur. Moeder van Ruben (5) en Boris (2). Samen met Stefan (39).
Enige tijd geleden werd je moeder. Hoe had je van tevoren gedacht dat dit zou zijn?

“Het was lastig om te bedenken wat er op me af zou komen. Ik had niet verwacht dat het zo intensief zou zijn. Niemand die je kan uitleggen wat onvoorwaardelijke liefde voor en van je kind betekent. En ook hoe druk je bent als moeder, het feit dat je altijd zorgen hebt, dat weet je niet van tevoren. En ondanks dat het soms ook gewoon zwaar is, heeft het al mijn verwachtingen overtroffen.”

 

Hoe verliepen jouw zwangerschappen en bevallingen?

“Ik was bij beide zwangerschappen vier maanden ontzettend misselijk. Vooral bij Ruben heb ik veel overgegeven. Boris was er super snel; binnen twee uur. De paar dagen naweeën die je daarbij op de koop toe krijgt, waren echter iets minder prettig.”

 

Wat was het moeilijkste moment in het moederschap en wat het mooiste moment?

“Het mooiste moment vind ik wanneer de jongens met elkaar zie spelen. Natuurlijk kunnen ze ook ruzie maken, maar die onbewaakte momenten dat ze lief voor elkaar zijn; dat is toch wel het allermooiste. De periode dat het met Boris niet goed ging, was het zwaarst. Hij had het ALTE syndroom; Apparant Life Threatening Event. Hierbij zien kindjes er levenloos uit; ze lijken niet meer te ademen, gaan even out en lopen blauw en geel aan. Uiteindelijk komen ze weer bij wanneer ze geprikkeld worden en lijkt er daarna niet veel aan de hand. Boris heeft het uiteindelijk twee keer gehad, maar vooral de eerste keer schrik je je rot. Vaak groeien ze hier gelukkig weer overheen.”

Hoe reageerde Ruben hierop?

“De eerste keer was hij erbij, mijn schoonmoeder was op dat moment aan het oppassen. Er stond ineens een ambulance met gillende sirenes voor de deur, dus dat heeft behoorlijke indruk gemaakt. Maar het heeft positief uitgepakt: nu wil hij dokter worden om andere kindjes beter te maken.”

 

Hoe zou je jouw opvoedstijl omschrijven?

“We proberen de kinderen veel zelf te laten ontdekken en gaan veel met hen op pad. We geven wel onze grenzen aan, maar laten ze zelf vallen en opstaan.”

 

Je hebt in 2014 Kleine Rotterdammer opgezet. Waarom?

“Dat is een iets uit de hand gelopen hobby geworden, haha! Ik vond het altijd al leuk om te schrijven. Toen ik moeder werd, veranderde mijn leven zo erg, en omdat ik ook vaak alleen was omdat Stefan veel reist voor zijn werk, wilde ik ook iets om handen hebben voor die momenten. Het begon bij een post op Facebook over Urban Bakery. Daar kwamen zoveel reacties op, dat ik besloot er meer mee te doen en betrokkenheid te creëren. Al snel had ik 20.000 volgers; voornamelijk Rotterdamse moeders die op zoek zijn naar leuke plekken om te bezoeken met hun kinderen.”

Hoe ervaar je het leven met kleine kinderen in Rotterdam en wat zijn de top 3 dingen om te doen met kids?

Er is veel te zien en te doen; hoge gebouwen, trams, restaurants waar je lekker kunt eten en spelen; het leven hier bevalt ons goed. Mijn top 3: het park bij de Euromast, het Kralingse Bos en willekeurige musea of theaters.”

 

Naast je werk voor Kleine Rotterdammer ben je ook freelance communicatieadviseur. Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?

“Ik werk zo’n vier dagen per week. Mijn werkdag start nadat de kinderen naar de opvang zijn. Ik werk vanuit Spaces, waar meerdere working moms in online business te vinden zijn. Dat werkt ook heel inspirerend. Ongeveer 90% van mijn werkzaamheden beslaan communicatieadvies, de rest van de tijd gaat op aan Kleine Rotterdammer.”

 

Is jouw werk makkelijk te combineren met het moederschap en hoe doe je dit?

“Ik ben nog lang in loondienst geweest toen ik moeder werd. Maar Stefan zat veel in het vliegtuig en daardoor werd het vinden van een balans erg lastig. Dat maakte me erg onrustig en daarom besloot ik om als freelancer te gaan werken.”

Wat staat er nog op jouw bucketlist óf zou je nog anders willen zien in je leven?

“Ik zou graag meer verre reizen willen maken met het gezin. Daar zijn we mee gestopt toen de kinderen geboren werden. Inmiddels is Boris’ gezondheid stabiel en lonken de verre bestemmingen weer. Zuid-Afrika, Amerika en Canada staan hoog op ons lijstje. Ik zou de kinderen graag laten zien dat er meer is dan Nederland en samen mooie herinneringen maken.”

 

Met alles wat je doet; heb je ook nog tijd voor jezelf en quality time met Stefan?

“Dat schiet er vaak bij in. Ik probeer regelmatig een rondje door de stad te lopen en zoek de frisse lucht of een yogamat op.  Of we regelen een oppas en ik ga samen met Stefan uit eten of een nachtje weg. Hotel Julien in Den Bosch staat nog op ons lijstje en Mother Goose in Utrecht is al een favoriet. En binnenkort gaat we naar Porto in Portugal.”

 

Wat is de les die je kinderen jou leerden?

“Goed te luisteren, wat ze zeggen serieus nemen en loslaten. Daarnaast het besef dat er belangrijkere dingen in het leven zijn, dan werk. Je gezin staat op één en daardoor moet je soms genoegen ermee nemen dat je huis een rotzooi is en sommige dingen tot morgen moeten wachten.”

Wat is de les die je hen wil leren?

“Zelfvertrouwen te hebben en respect voor anderen, ongeacht afkomst en cultuur. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.”

 

LISETTE’S FAVORIETEN:

Kinderwinkel: Pomme de Jus, Little Department Store, Lou-La, Minipop. | Kindermerken: Mingo, MarMar Copenhagen, Little Hedonist. | Merken voor jezelf: Baum und Pferdgarten, Second Female, Samsøe & Samsøe. | Familie vakantiebestemming: Kroatië. | Kids go to’s: Ver van hier, Croos, Juffrouw van Zanten.

MEER MOMSPIRATIONS