Momspiration: Lisa Kruis

  • Datum: 4 maart 2019
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Leestijd: 4:30 min

We leerden haar kennen op Instagram als een open en eerlijke moeder die haar reis door het ICSI traject met haar community deelde. Hierdoor beseften wij dat wij hier te weinig over schreven. Want het is een feit waar je niet omheen kunt: zwanger worden is niet vanzelfsprekend. Eén op de zes stellen wordt niet binnen een jaar zwanger. De zuid Brabantse Lisa Kruis en haar man Rob waren er hier één van. Na een aantal mislukte pogingen, is het tij nu gelukkig gekeerd en is ze 20 weken zwanger van een dochter. Wij spraken met Lisa over haar weg naar en door het moederschap.

Lisa (29) – Beroep gastouder. Moeder van Luá (3) en vijf maanden zwanger van een dochter. Getrouwd met Rob (36).
Bijna vier jaar geleden werd je moeder. Hoe had je van tevoren gedacht dat dit zou zijn?

“Ik was als kind niet in de poppenhoek te vinden. Maar als iemand vroeg wat ik later wilde worden, antwoordde ik ‘mama’. Ook later bleef ik een zorgzaam type, niet voor niets ben ik verpleegkunde gaan studeren. Toen ik Rob op mijn zestiende ontmoette, ging het bij onze eerste date meteen over kinderen. Dus toen we ons eerste huis kochten, mocht het van mij wel gebeuren. Toch bleek dat iets minder simpel en duurde het nog anderhalf jaar voor ik zwanger zou raken. Maar toen het eenmaal zover was, bleek het moederschap nog honderd keer fantastischer dan ik al dacht.”

 

Wat was het moeilijkste moment in het moederschap?

“Ik vind de angst en kwetsbaarheid die met het ouderschap meekomen moeilijk. Bij de geboorte verdubbelde alle kwetsbaarheid, angst voor verlies en het bewustzijn van alle ellende in de wereld. Ook ontstond er een angst dat mij iets zou overkomen. Die angsten zijn misschien nog wel moeilijker dan het vinden van balans.”

 

En wat is het mooiste?

“De onbeschrijfelijke vorm van liefde die groeit met de dag. Elke morgen wakker worden, in zijn ogen kijken, weten dat hij er is en genieten van weer een dag samen.”

Hoe zou je jouw opvoedstijl omschrijven?

“We zijn een gezin met veel geduld en waar er ruimte is voor gevoel. Ik ben een moeder die op spiritualiteit leunt. Spiritualiteit geeft me heel veel rust in de opvoeding.”

 

Voor je tweede zwangerschap belandde je in een ICSI traject. Hoe heb je dat ervaren?

“Het was een proces dat gepaard ging met heel veel frustratie en emotie. Bij Luá ging het ook niet gemakkelijk, maar uiteindelijk wel via de natuurlijke weg. Na ruim twee jaar proberen voor een tweede, bleek toch dat we het op een andere manier moesten doen. Eerst hebben we drie onsuccesvolle pogingen IUI gedaan. De vierde poging ICSI bood uiteindelijk de uitkomst. Hiermee injecteren ze een zaadje in de eicel. Ik moest hiervoor veel hormoonbehandelingen ondergaan en ook mijzelf injecteren. Veel vrouwen hebben last van de bijwerkingen hiervan, maar ik heb daar erg veel geluk mee gehad en weinig bijwerkingen ervaren. Desondanks was het een rollercoaster met veel hoop en evenveel teleurstelling, ik ben opgelucht dat de hoop overwonnen heeft.”

 

Wat zou jouw advies zijn aan mensen die iemand in hun omgeving hebben die een IVF traject volgt?

“De gouden tips zijn: bied een luisterend oor en toon oprechte interesse. Dat is zoveel waard in deze periode. Soms vinden mensen het moeilijk om in te schatten of je erover wilt praten. Maar check of er ruimte is voor emotie en maak het dan gewoon bespreekbaar. Vrouwen en stellen zijn zelf heel goed in staat om aan te geven of ze erover willen praten. Wat je vooral níet moet doen, is het probleem bagatelliseren. Opmerkingen als: “Twee is ook niet alles hoor, één is veel relaxter.” of: “Ach, je hebt er toch al één”, doen heel veel pijn. Je hebt een bepaald toekomstbeeld in je hoofd en met zo’n opmerking gaat de persoon compleet aan dat gevoel voorbij. Alsof dat gevoel er niet mag zijn. Het is vaak goed bedoeld, maar uiteindelijk creëer je er een afstand mee.”

Weegt zo’n traject zwaar op je relatie of brengt het je juist dichter bij elkaar?

“Het was wel zwaar. We praatten veel, tilden ook elkaars verdriet en droegen het daardoor samen. Het bracht ons zeker dichter bij elkaar. Ik zie het als een grote levensles over de kwetsbaarheid van het leven. Soms heb je slechts kleine kansen om een leven te creëren. Dat kan je tot het uiterste drijven en je hebt er een lange adem voor nodig. Maar onze relatie heeft daar gelukkig nooit onder geleden.”

 

Je besloot op Instagram jullie proces te delen. Waarom deze keuze?

“Ik heb zelf het geluk gehad dat mijn vrienden en familie het hele proces draaglijk maakten. Maar ik weet dat niet iedereen dat heeft. Ik wilde laten weten dat je niet alleen bent. Er heerst onterecht zoveel schaamte en taboe op dit onderwerp. De steun, herkenning en bevestiging die ik kreeg op Instagram, was heel fijn.”

 

Je bent momenteel gastouder. Is dat goed te combineren met het moederschap?

“Zeker, want daardoor kan ik ook een thuisblijfmoeder voor Luá zijn. Toen hij drie maanden oud was, kwam mijn neefje er als eerste kindje bij. Dus ik ben er samen met Luá in gegroeid. Gastouder zijn was mijn droom. En dat ik daardoor 24-7 met Luá kan zijn, maakte de droom compleet. In totaal heb ik op dit moment zes kinderen in mijn opvang, gemiddeld vier op een dag, vijf dagen per week.”

Heb je ook nog tijd voor jezelf en met Rob?

“In de avonden hebben we veel tijd samen. Verder volg ik tactiel therapie en sinds vorig jaar kom ik geregeld bij een acupuncturist. Ik vind het heerlijk om even zen te worden en niks te moeten. Op vrijdagmiddag heb ik geen kinderen thuis en gaat Rob met Luá op pad, dus dan heb ik het huis alleen. Maar weekendjes weg met z’n tweeën of drieën komen ook zeker voor!”

 

Wat is de les die Luá jou leerde?

“Hij leerde mij dat goed, goed genoeg is. Het hoeft allemaal niet perfect. Dat betekent dat ik ook wel eens faal. Maar ik weet dat hij mij dat niet kwalijk zal nemen, dat hoort erbij.”

 

Wat is de les die je hem wil leren?

“Om af en toe gewoon eens flink op je bek te gaan. Want zoals een wijs man ooit vertelde: ‘Van vallen en opstaan word je gewoon een mooier mens.’ Een betere les kunnen wij onze kinderen volgens mij niet geven. Daarnaast wil ik hen een vrolijk en kinderrijk huishouden meegeven en een eindeloze stroom aan pure en onvoorwaardelijke liefde.”

LISA’S FAVORIETEN:
Kinderwinkel: Zara. | Kindermerken: closet sales of kastje van. | Merken voor jezelf: Zara, Monki. | Familie vakantiebestemming: Zuid-Frankrijk. | Kids go to’s: Melksnor in Amsterdam en Gourmet Market en het Sissy Boy restaurant in Endhoven.

 

Up-to-date blijven? Volg Lisa dan hier.