Momspiration: Iris Poldervaart

  • Datum: 8 oktober 2017
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard

Van keihard werkende PR-bossgirl, naar moeder en weer terug naar het runnen van meerdere bedrijven tegelijk. Fashionable mom Iris Poldervaart doet het niet alleen, maar blijft ook nog eens met haar benen op de grond staan. Wij gingen in gesprek met deze inspirerende vrouw over haar leven als moeder, haar bedrijven The Color en The Color College en haar relatie met social media.

Iris Poldervaart (36) – Mede-eigenaar The Color en The Color College. Samenwonend met Jeffrey Janssen (42) & moeder van Skyler (4)

Vier jaar geleden was je nog een drukbezette eigenaar van een PR-bureau. Vlak na de geboorte van je zoontje ben je daarmee gestopt. Waarom?
“Het voelde gewoon als het juiste moment. PR Eclat was een goedlopend bedrijf, waar ik dag en nacht mee bezig was. Daarnaast zat ik zijdelings ook al in ons online platform The Chair, Jeff had een eigen salon en haarmodellenbureau én ik werd moeder. Ik heb geen (schoon)ouders in de buurt wonen, dus zag niet voor me hoe ik dat precies moest doen. Zwanger worden is een lang proces geweest, daarom wilde ik heel bewust genieten van het moederschap en tijd met hem doorbrengen. En ik dacht: dat werkt niet als je ook nog meerdere jonge bedrijven te runnen hebt.”

 

Kun je wat vertellen over jouw weg naar het moederschap?
“Doordat ik een onregelmatige eisprong had, was het heel moeilijk om zwanger te raken, maar na twee jaar was het dan zover. Al die tijd hebben we het geprobeerd zonder dat met anderen te delen en op het moment dat ik zwanger raakte, had ik eigenlijk de hoop al opgegeven. De avond voor ik het ontdekte, heb ik mijn ouders eindelijk ingelicht en hen verteld dat we moeilijker kinderen konden krijgen. We hebben het toen zelfs over adoptie gehad. Dus je kunt je mijn verbazing wel voorstellen toen ik de volgende ochtend voor de zekerheid een test deed en ontdekte dat ik zwanger was.”

 

Wat is het beste advies dat je ‘nieuwe’ moeders kan geven?
“Om ‘De tevreden baby’ níet te lezen. Je wordt daarmee in een enorm keurslijf geduwd en ik werd er helemaal angstig van. Iemand zei me: ‘Gooi het boek in een hoek en luister naar wat jouw kind nodig heeft.’ En dat was het beste advies ooit. Ik begon te kijken naar zijn behoeften in plaats van me dwangmatig in een strikt schema te storten wat voor niemand werkte. Sindsdien gaat het goed en heb ik geen opvoedboek meer gelezen. Geen kind is hetzelfde, dus zoek gewoon je eigen weg. En besef dat perfecte mama’s niet bestaan. Je doet wat jij denkt dat het beste is voor jouw kind. Voor mij is dat ik wat vrijer met Sky omga en een andere moeder zal weer strenger zijn. Ieder zijn eigen ding.”

Wat heeft het moederschap met je ambitie gedaan?
“Ik had eerlijk gezegd verwacht dat mijn ambitie wel een beetje weg zou ebben, maar na drie maanden verlof, kwam dat twee keer zo hard terug. En inmiddels ben ik ook mede-eigenaar van The Color en The Color College en daar kan ik mijn ambitie volledig in kwijt.”

Wat doen jullie precies met The Color?
“The Color is een haarkleuringssalon die op hoog niveau opereert. Je kan er een afspraak maken voor simpele highlights, maar ook voor extremere wensen. De kleurspecialisten zetten niet zomaar een kleur in je haar, maar analyseren in een voorafgaand persoonlijk gesprek wie je bent, wat je wilt, hoeveel tijd je dagelijks aan je haar besteedt en wat bij je past. Terwijl je aan de bar zit, maakt The Color specialist jouw kleurmengsel klaar en vervolgens word je gekleurd. Alle werknemers worden bij ons minimaal vier keer per jaar getraind op de laatste trends en kunnen daarom alles. Een highlight is bij ons dan ook niet zomaar een highlight.”

 

En wat is jouw taak bij The Color?
“Ik ben verantwoordelijk voor alle marketing, PR, digitalisering en spot de trends. Daarnaast run ik het redactieteam van ons online platform The Color. Verder leer ik met mijn hands-on ‘All About Digital’ cursus beauty bedrijven, salons en zzp’ers hoe je digitale marketing inzet en voor het AD.nl presenteer ik onze webseries: Couples make-over.”

Hoe ervaar je de combinatie werk-privé?
“Skyler heeft mij zoveel gebracht, door hem ben ik alles in perspectief gaan zien. Het maakt niet uit hoe rot of stressvol mijn dag is geweest, zodra de crèchedeuren open gaan, valt alles van me af. Zakelijk gezien hebben we best pittige tijden gehad, maar door hem kan ik alles relativeren. Het draait nu om hem, als hij maar goed in z’n vel zit. En uiteindelijk is dat een wisselwerking, want hoe gelukkiger hij is, hoe meer wij kunnen doen. Het gezin is de fundering. Als die kern goed is en iedereen goed in zijn energie zit, kunnen we alles aan. En natuurlijk gaat het niet altijd perfect, maar we doen er in ieder geval ons best voor.”

 

Zijn er moeders waar je tegenop kijkt?
“Eigenlijk tegen alle moeders, maar vooral de werkende moeders. Ik weet hoeveel energie het kost. Daarnaast leven we in een tijd, waar we veel van onszelf vragen. Social media helpt daar niet bepaald bij. Het lijkt wel alsof iedereens leven perfect is. Oók bij mij. Er vroeg eens iemand aan me hoe het kwam dat ik altijd in het buitenland zit. Maar dat is helemaal niet zo! De waarheid is, dat ik simpelweg geen tijd heb voor social media wanneer ik aan het werk ben. De momenten dat ik met vakantie ben, heb ik dat wél en doe ik het ook. Mensen krijgen maar een klein stukje van je leven mee, het mooiste. Ik hoop écht dat dit wel gaat veranderen en dat de realiteit van het leven meer naar boven komt. Want ik word echt zo moe van het perfecte plaatje. Mijn nieuwe slogan is: ‘a little less perfect’. En ik ben een perfectionist, dus dat zegt heel wat, haha! Maar ik kan niet álles perfect doen en in die imperfectie zit juist heel veel schoonheid.”

 

Waar denk je dat de hang naar perfectie in deze tijd vandaan komt?
“Social media speelt daar een grote rol in. Ik ben heel zeker van wie ik ben, waar ik sta en wat ik wil, maar ook ik word soms onzeker wanneer ik me daar continu mee bezighoud. Het moeilijkste in het leven is om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Want wanneer je de meerderheid iets ziet doen, ben je snel geneigd te denken dat jij het ook moet doen. Maar ik geloof dat de kracht ligt in geloven in wie je bent en wat je kan. En af en toe een keuze maken die tegen de menigte in gaat.”

Wat is de les die je Skyler wil meegeven?
“Om plezier en lol te hebben en om de vrolijkheid en open blik die hij heeft, altijd te behouden. Ik hoop echt dat zijn generatie niet de perfectie nastreeft zoals onze generatie dat doet. Genieten van het ‘nu’ en niet de hele tijd denken: ‘whats next’. Dus eigenlijk het besef van wat er écht belangrijk is.”

 

IRIS’ FAVORIETEN
Favoriete kinderwinkel Big en Belg Favoriete kindermerken Ik ben niet zo merk minded, maar de merken die ze bij Big en Belg verkopen en Kenzo vind ik erg mooi. Favoriete familie vakantiebestemming Californië met stip op één, maar het liefst ontdekken we steeds weer een nieuwe bestemming. Van luxe resorts tot Airbnb en Agriturismo. Vervoer Cortina lifestyle fiets met zitje. Onmisbare mom gadget KidiGo van Vtech. Vooral handig tijdens reizen of bij lang tafelen!

 

Meer zien van Iris? Zie hier de website van The Color. Wil je haar volgen op Instagram? Dat kan hier!

Meer Momspirations: