Momspiration: Emmelie Zipson

  • Datum: 15 november 2017
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Leestijd: 4:30 min

Misschien ken je haar van Goudkust, Finals!, commercials of heb je haar stem ooit als voice-over gehoord. Maar duizendpoot Emmelie Zipson (39) doet nog veel meer. Zo is ze alleenstaande moeder van de vierjarige Sue, kinder- en tieneryoga docent en in te huren als dagvoorzitter. Daarnaast staat ze nu op de planken met haar eigen solotheaterstuk, ‘Verkeerd Verbonden’ welke een ode is aan ‘kiezen voor jezelf’, geïnspireerd door haar scheiding. In haar woonplaats Amstelveen spraken we met deze bijzondere en ogenschijnlijk onvermoeibare vrouw. Maar is dat laatste ook zo? Je leest het nu!

Emmelie Zipson (39) – O.a. actrice en kids yoga en -combatyoga lerares en moeder van Sue (4).

Je bent actrice, zangeres en presentator. Waar ligt je grootste passie op kleinkunst gebied?
“Wat ik het mooiste vind, in alles wat ik doe, is verbinding maken met anderen en iets teweeg brengen. Dat je mensen echt aan kan zetten door te entertainen. En wanneer ik dingen mag doen waarbij mijn verschillende talenten –spelen, zingen, uitbeelden- samenkomen, dan ben ik helemaal in mijn element.”

 

Je bent ook kinderyoga en combatyoga lerares. Hoe ben je dat geworden?
“Ik deed zelf al tien jaar aan yoga, toen ik op een yoga festival in aanraking kwam met kinderyoga. Patty Jongemaets gaf de les en daar werd ik zo ontzettend blij van! In die tijd gaf ik zelf al theater- en zanglessen aan kinderen, maar dit was het moment dat ik me sinds lange tijd weer kind voelde. Volwassenen verliezen snel hun inner child. Dit brengt dat weer helemaal terug. De nieuwsgierigheid en verwondering van een kind, houden het leven leuk en sprankelend, zelfs als het wat minder gaat. Daar werd ik enorm door geïnspireerd. En toen Sue was geboren, ben ik de opleiding gaan doen.”

 

Wat leren kinderen met kinderyoga?
“Het gaat uiteraard om houding, maar ook om anders naar de wereld te leren kijken. Kinderen doen verschillende houdingen alleen en samen en leren om aan de hand van een verhaal met hun lijf bezig te zijn. Ze leren hun zintuigen beter te gebruiken en stil te zitten vanuit ontspanning en tot rust te komen vanuit verwondering. Verder leren ze zelfbewustzijn door echt te voelen wat ademhaling is en door te kijken naar een ander en te beseffen dat ieder lichaam anders is. En vooral ook, dat dit oké is. Daarnaast is yoga ook een goede manier om creativiteit te ontplooien.”

Waarom zijn die dingen zo belangrijk?
“We hebben tegenwoordig zoveel afleiding, dat we vergeten hoe belangrijk het is om ook stil te staan. We weten bijna niet meer hoe het is om ons te vervelen. We gaan van het ene feestje naar het andere en krijgen zoveel impulsen binnen op een dag, on- en offline. Het is juist heel belangrijk om je af en toe te vervelen en te lanterfanten.”

 

In 2013 werd je moeder van Sue. Hoe had je van tevoren gedacht dat dit zou zijn?
“Naast actrice, heb ik ook altijd moeder willen worden. En nu ik het ben, kan ik zeggen dat het mooier is dan ik ooit had kunnen denken, maar ook veelomvattender. De babyfase vond ik zo magisch, het is jammer dat die periode zo snel voorbij gaat.”

 

Hoe oud was Sue toen je voor het eerst yoga-oefeningen met haar deed?
“Als baby nam ik haar al op mijn buik terwijl ik mijn eigen yoga-oefeningen of meditatie deed. Vanaf 2,5 jaar ben ik begonnen met de eerste paar houdingen, zoals de boom en de slang. We hebben ook samen een Wobbelyoga workshop gevolgd en daar doen we thuis oefeningen mee. Dat vindt ze heel leuk.”

Zijn er dingen vanuit het acteren of de yoga die je terugziet in de opvoeding die jij Sue geeft?
“Het belang van zelfexpressie, een grote fantasie en bewustzijn van de natuur en voeding breng ik haar wel bij. Ik leg haar bijvoorbeeld wel uit dat ik het niet goed vind om alleen maar vlees te eten en waarom. Maar de rust die je in de yoga vindt, dat zou ik nog wel wat meer willen integreren in de opvoeding.”

 

Wat vind je de grootste uitdaging in het moederschap?
“Naast het echte opvoeden; tijd. Door mijn werk ben ik enorm flexibel en heb ik zeeën van tijd met haar, óf juist niet. En dat is iets wat ik moeilijk vind. Ik denk dat Sue, door het alleenstaand moederschap, opgroeit met een ontzettend zelfstandige moeder. En dat vind ik iets moois om mee te geven. Maar de andere kant van de medaille is, om de tijd te vinden om alles te doen, wat je moet en wil doen. Maar de onvoorwaardelijke liefde, de blikken die je bij elkaar herkent en het samen in een deuk liggen, dat maakt het alles waard.”

 

Is het moederschap enigszins te combineren met het ondernemerschap?
“Het is iets waar je je weg in moet vinden. Je moet keuzes leren maken; niet alles kan. Ik leer zelf ook steeds meer ‘nee’ te zeggen. Ik hak nu sneller knopen door dan voor Sue en soms betekent dat ook dat ik bedank voor een mooie klus. Werk en privé is ook te combineren omdat ik hulp heb; een vaste oppas overdag en twee meiden die ’s avonds op kunnen passen. En daarnaast heeft Sue een ontzettend lieve vader. Ik ben heel blij dat ze door ons allebei wordt opgevoed.”

Hoe ervaar je het leven als alleenstaande moeder?
“Het is natuurlijk niet hoe ik het van tevoren had gewild en het brengt zeker een uitdaging met zich mee. Je bent altijd bezig en daardoor ben ik weleens bang dat ik niet genoeg stilsta bij bepaalde momenten. En soms vind ik het ook moeilijk dat ik mooie momenten van Sue niet kan delen met iemand die exact hetzelfde voor haar voelt als ik. Maar ondanks dat het niet altijd makkelijk is, geniet ik er intens van. Ik had nooit gedacht dat ik alles wat ik nu doe, had gekund als alleenstaande moeder.”

 

Je voorstelling gaat daar ook gedeeltelijk over, toch?
“Klopt. De voorstelling heet Verkeerd Verbonden. Het is een ode aan trouw worden aan jezelf. Mijn scheiding was de aanleiding voor het stuk. Het was een ontzettend moeilijke beslissing om bij mijn ex weg te gaan, maar uiteindelijk ben ik er beter uit gekomen. Wanneer je niet trouw blijft aan jezelf en maar doorgaat, dan ga je er uiteindelijk aan onderdoor. Ik wil hiermee laten zien hoe belangrijk die trouw aan jezelf is. We leven in een tijd waarin picture perfect de norm is en de meningen van anderen belangrijk zijn. Maar precies daardoor, raak je verkeerd verbonden. En dan moet je stappen durven zetten, want niemand anders doet het voor jou. Door dat te doen, maakt het je sterker én verbonden met jezelf.”

 

Met een kind, je nieuwe relatie, carrière en sociaal leven; heb je ook nog tijd voor jezelf?
“Door het gedeelde ouderschap wel. Wanneer Sue bij haar vader of op school is, heb ik tijd voor mezelf. Ik ben in de regel vrij goed in mezelf te verwennen door een massage of gezichtsbehandeling te nemen, te sporten, iets moois te kopen of een stuk taart te eten. Maar ik zit nu weer in een drukke periode en dan schiet het er weleens bij in.”

Wat is de les die je Sue wil meegeven?

“Dat ze leert om vanuit liefde met zichzelf en anderen om te gaan. Dat ze door vallen en opstaan een sterker mens wordt en een gezond zelfbeeld ontwikkelt. En natuurlijk dat ze oneindig mag lachen, huilen, gek doen en zichzelf niet altijd té serieus hoeft te nemen. Kortom; dat ze haar kind zijn niet verliest.”

 

EMMELIE’S FAVORIETEN
Kinderwinkel: De Kleine Parade en Wollepop | Kindermerken: Mango, Name it en Kidscase | Familie vakantiebestemming: Spanje, Frankrijk en Italië | Vervoer: Normale fiets met kinderzitje | Onmisbare mom gadget: Vochtige doekjes en kleurboek met kleurtjes.

 

Meer weten over de kinderyoga en kindercombatyoga lessen die Emmelie geeft? Klik hier. Wil je Emmelie’s voorstelling bezoeken, dan vind je hier meer informatie.

Meer Momspirations: