Marloes Travels – Berlijn

  • Datum: 17 juli 2019
  • Tekst: Marloes Jonker
  • Fotografie: Marloes Jonker

Een city trip naar Berlijn met de trein.  Al maanden kijken mijn vriend, ik en onze twee kinderen Isa (7) en Fedde (4) hier naar uit.

Mijn eigen voorpret zit in het uitzoeken van een geschikte verblijfplaats en leuke dingen om te doen met de kinderen in deze wereldstad. Het aanbod blijkt groot! We zijn beiden al diverse malen in deze toffe stad geweest, dus we hebben zelf weinig behoefte aan het bezoeken van de geijkte toeristische trekpleisters. We passen ons programma dus geheel aan de kindjes aan. Zij blij, wij blij!

Berlijn’s icoon

‘Kijk mama, daar is de toren weer’ roept onze jongste als we met de S-bahn richting Alexanderplatz rijden. Door alle reclameborden en de aanwezigheid van de vele internationale winkelketens is het moeilijk voor te stellen dat dit immense plein ooit het centrum van communistisch Oost-Berlijn was. Alleen de architectuur verraadt nog z’n oorsprong. Icoon van het plein is de Fernsehturm, de enorme TV-toren die de skyline van Berlijn domineert en zelfs hoger is dan de Eiffeltoren. Zo leren we uit de Lonely Planet voor kids.

Hotel Schultz

Met de IC vanuit Amsterdam reizen we naar Berlijn Ostbahnhof. Een heel ontspannen manier van reizen met kinderen en bovendien een groener alternatief dan vliegen of een autorit. Het hotel dat ik heb uitgezocht ligt pal tegenover het aankomststation, precies waar ooit de grens liep tussen Oost- en West-Berlijn. Binnen vijf minuten na aankomst staan we in de lobby. Heel fijn dat er na de treinreis van ruim zes uur geen ‘gedoe’ meer is met overstappen op lokaal vervoer. Hotel Schultz blijkt op nog meer vlakken een goede keuze. Geopend in 2018, dus vrij nieuw, met een modern interieur, uitstekende familiekamers, een eigen bakery, prima ontbijtbuffet, een wasserette en een gemeenschappelijke keuken voor wie zelf ontbijt (of avondmaal) wil regelen.

De East Side Gallery

Na het inlijven van onze hotelkamer maken we een wandeling langs de East Side Gallery, een stuk bewaard gebleven muur van meer dan 1 kilometer lang waarop lokale kunstenaars hun kleurrijke werk mogen tonen. We eten wat bij in één van de restaurants op de nabij gelegen Mercedes Platz. Hier vind je vestigingen van ketens als L’Osteria, Shibuya, Dean & David en hamburgerrestaurant Hans im Glück. Niet heel speciaal, maar wel een ruime keuze aan keukens en genoeg opties waar ook kinderen blij van worden.

Sunday at the park

De volgende ochtend staan we te popelen om de stad in de gaan. Na een uitgebreid ontbijt in het hotel pakken we de S-bahn naar Alexanderplatz, waar de kids al snel een draaimolen ontdekken en wat rondjes maken. Dan pakken we bus 100, gaan bovenin zitten en maken een toer door de stad.  We laten alle bezienswaardigheden aan ons voorbij gaan en stappen uit bij het immense Tiergarten park, waar we een ijsje eten.

Het is heerlijk weer en we verlangen naar een ontspannen middag in het groen. We laten het toeristische Tiergarten achter ons, halen onderweg broodjes en gooien ons kleedje uit in Volkspark Friedrichshain. Na een paar fijne uren in het park stappen we weer op, om vervolgens te ontdekken dat we al die tijd nog geen 100 meter bij een prachtige speelplek vandaan lagen. De kids spelen er nog even voordat we het park uitlopen en ondertussen onze ogen uitkijken. De naam van het park zegt het al, dit is echt een volkspark. Die diversiteit aan locals is enorm! Hipsters met linnen tasjes, yuppen met bakfietsen en punkers zoals je ze alleen nog in Berlijn vindt, mixen moeiteloos met grote Oosterse families die barbecueën en waterpijp roken. We pakken de tram en eten buiten in het zonnetje in de Simon Dachstrasse nabij de Boxhagener Platz. Een leuk buurtje met een groot aanbod aan restaurantjes en uitgaansgelegenheden. Dan is het bedtijd. Niet alleen voor de kindjes, ook ik lig al om negen uur op één oor. Moe maar voldaan.

Op naar de dino’s

Maandagochtend bezoeken we het Museum für Naturkunde. Van onze trip naar Venetië weten we dat we onze kinderen daar een groot plezier mee doen. Zoals verwacht zijn ze behoorlijk onder de indruk van de enorme dinosaurusskeletten. De opgezette dieren, en dan vooral van ijsbeer Knut, maken nog meer indruk.

Krausnickpark

‘s Middags gaan we op zoek naar het Krausnickpark aan de Oranienburgerstrasse, een openbaar parkje met een leuke speelplek verstopt tussen de appartementen midden in het centrum van Berlijn. Wat een topplekje is dit! Het is er heel rustig en de kinderen vermaken zich uitstekend, terwijl wij een paar uur ongestoord van de zon genieten.

Indoor Lego paradijs

Dinsdag staat een bezoekje aan het Lego Discovery Center op het programma. De kinderen kijken hier al lang naar uit. We hebben kortingsbonnen uit een Lego folder meegenomen, waarmee twee personen gratis naar binnen mogen. Dat is maar goed ook, want € 80,-  voor een veredelde Monkey Town vinden we nogal aan de royale kant. De kinderen hebben het gelukkig bijna drie uur lang enorm naar hun zin. Ik baal dat ik deze tijd niet heb gebruikt om lekker te gaan winkelen. In plaats daarvan hang ik rond in een bedompte ruimte die stinkt naar poepluiers. Overigens opent er volgend jaar in Scheveningen ook zo’n Lego ‘speelparadijs’.

Chillen in Prenzlauerberg

Na de lunch gaan we richting Prenzlauerberg, één van mijn favoriete wijken in Oost-Berlijn. We drinken koffie bij het charmante Kaffee Marlene. Dan lopen de Kastanienallee af naar Der Blauwe Spielplatz, een ruime openbare speeltuin waar Isa en Fedde zich nog even kunnen uitleven voor het eten. Met genoeg bankjes rondom is dit een prima hang-out voor zowel ouders als kinderen.

Lachen om de apen

Na twee ochtenden met binnenactiviteiten willen we op woensdag graag de hele dag buiten zijn. Het belooft bovendien een warme en zonnige dag te worden. Dus gaan we niet naar het MACHmit Museum for Kids in Prenzlauerberg zoals we eigenlijk op de planning hadden staan, maar naar de beroemde Berlin Zoo in het hart van de stad. Vooral de panda’s vallen in de smaak en om de apen met hun rode billen wordt kostelijk gelachen. We vermaken ons prima in de Zoo, al is het wat mij betreft geen must-see als je in Berlijn bent. Artis of dierenpark Amersfoort zijn net zo leuk.

Picknicken op het vliegveld en een frisse duik

Op de laatste dag willen we graag een bezoekje brengen aan de Fernsehturm die we iedere dag vanuit de S-bahn bewonderen en die bijna altijd wel ergens boven het straatbeeld opduikt, waar we ons ook in de stad bevinden. De drie uur wachttijd om naar boven te kunnen is het ons echter niet waard, dus we besluiten deze activiteit te bewaren voor de volgende keer dat we met de kinderen in Berlijn zijn. Wil je wel graag van het prachtige uitzicht over de stad genieten? Boek dan je tickets bijtijds online.

Aan de voet van toren drinken we een koffie bij Starbucks om ons te beraden over een plan B. Dat wordt picknicken op de voormalige landingsbanen van wat nu Park Tempelhof is, maar waar zich nog niet eens zo lang geleden een vliegveld bevond. Een fantastische plek, zo blijkt!

Een frisse duik

Het is wederom een warme dag, dus we hebben de kinderen beloofd om die middag naar het zwembad te gaan. Via de zoekfunctie op de website van het Berlin Bäder Betrieb, het bedrijf dat de openbare zwembaden in Berlijn beheert, selecteren we Sommerbad Wilmersdorf. Dat blijkt een uitstekende keuze te zijn. Met drie zwembaden is er voor iedereen wat wils en de kinderen vermaken zich uitstekend. De ligweides zijn prachtig groen, het sanitair brandschoon en alles is keurig onderhouden. Natuurlijk kom je niet naar Berlijn om een frisse duik te nemen, maar als je tijdens je citytrip met kids toch eens een zwembad wilt bezoeken, dan zijn er in deze stad mogelijkheden genoeg.

Berlijn, bis Bald!

Na deze zwempartij kan de citytrip bij de kinderen al helemaal niet meer stuk. We toppen ons Berlijn-avontuur af met reusachtige pizza’s, witbier en limonade bij L’Osteria op de Mercedes Platz. Rozig, blij en tevreden lopen we daarna langs de East Side Gallery terug naar ons hotel. In mijn hoofd ben ik ons volgende bezoekje aan Berlijn alweer aan het plannen. Maar dan met z’n tweetjes, zodat we alle toffe shops, hippe restaurantjes en biergartens die we nu links moesten laten liggen, alsnog kunnen bezoeken. Berlin, bis bald!

Meer over Marloes Jonker
Meer travel