Kweekcafé

  • Datum: 4 september 2019
  • Tekst: Evelien Erichsen
  • Fotografie: Evelien Erichsen

Altijd al willen ontbijten, lunchen en lekker relaxen in een bijzondere, omgebouwde kas? Dit kan bij Kweekcafé in Haarlem! Een plek waar je heerlijk kunt genieten van biologische streekproducten en je daarnaast lekker kunt shoppen. Zo kun je duurzame producten kopen van Kweek Design, een collectief van creatieve ondernemers, kleding van Miss Green en nog heel veel meer.

En dan te bedenken dat dit allemaal begonnen is in 2010 met een oproep van de gemeente Haarlem om een duurzame plek van de stadstuin te maken. Oprichtster Maaike van Beusekom schreef een plan voor een plek waar mensen bij elkaar komen om samen te brainstormen over duurzaamheid en circulaire economie met horeca als verbindende schakel. Hiermee wil ze bijdragen aan een wereld waar mens, milieu en economie beter met elkaar in balans zijn. Uiteindelijk werd haar plan door de gemeente uitgekozen. Met hulp van omwonenden, gelijkgestemden en crowdfunding werd deze bijzondere plek gecreëerd. Zoveel mogelijk wordt gewerkt met restmaterialen, duurzame energie en gebruikte meubelen. Wij vinden het een speciale plek waar we – omringd met licht, groen, vintage en duurzaamheid – gestimuleerd worden om na te denken hoe wij zelf duurzamer kunnen leven. Daarom raden we absoluut aan om ook even een kijkje te nemen bij de shop en je te laten inspireren.

Kweekcafé is een ideale plek om met kinderen te bezoeken. Binnen is een kleine, afgeschermde speelplek, een ouderwetse pingpong tafel en buiten een zelfgemaakte watertafel. Naast het Kweekcafé kun je op het terrein binnenlopen bij een tropische kas waar je ook planten kunt kopen. De kinderen kunnen een kabouterspeurtocht volgen, een mini dierenboerderij bezoeken en ravotten in een gave natuurspeeltuin. Ook worden op aanvraag kinderfeestjes georganiseerd met een kist vol verkleedkleding, schminken en speurtocht.

Maar bovenal is Kweekcafé een plek voor iedereen. Een plek waar je met jouw kind kunt komen én je zelf tot rust komt zonder kinderen. Neem bijvoorbeeld eerst een yoga lesje bij Yoga Innerwork in een schitterend gebouw op hetzelfde terrein. Of misschien wil je het combineren met een bezoekje aan Schaar zoekt Haar, een kapster binnen het kweekcafé die knipt met een unieke holistische benadering en werkt met natuurlijke producten.

Kortom; Een grote favoriet van Pussycat and Bird. Check ook de interessante events die worden georganiseerd, zoals de duurzame markt, kinderexcursies, exposities of het mama café, waar je ervaringen kunt uitwisselen en met een lactactiekundige kunt praten. Kijk op kweekcafe.nl voor de nieuwtjes en houd Facebook in de gaten voor de meest recente agenda.