Inside by Amina el Mhassani

  • Datum: 20 september 2017
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Leestijd: 4 minuten

Ze wonen er pas een paar jaar en zijn op het moment van ons bezoek bezig met het verbouwen van de tuin. Toch gaan we alvast langs in de karakteristieke woning van Amina el Mhassani (35) en haar man Jamal Azzouz (39). Amina werkt bij de gemeente Amsterdam als Project Manager, waar ze Jamal leerde kennen. Hij is inmiddels zelfstandig inspecteur bouw- en woningtoezicht. Twee jaar geleden werden ze ouders van zoontje Liam.

Amina (35) met haar zoontje Liam (2)

Hoe lang woon je in dit huis en waarom zijn jullie ervoor gevallen?
“In 2013 kochten we deze woning en na een grondige verbouwing zijn we in april 2014 verhuisd. Het was een buitenkans. Dit pand aan het water in Amsterdam Oost, bood de mogelijkheid om het volledig zelf in te delen. Jamal tekende alles zelf uit en begeleidde de verbouwing. Het was een enorm avontuur en best spannend, maar uiteindelijk zijn we heel blij met het resultaat!”

 

Hiervoor woonden jullie in de Baarsjes, wat vonden jullie in Oost dat je niet in West vond en wat mis je uit West?
“De huizen in de Baarsjes zijn erg klein, dus we leven nu veel groter. De Baarsjes is wel veel dynamischer en dichtbevolkt, daar leef je onder en boven elkaar, in plaats van naast elkaar. Dus we hebben hier, waar het redelijk rustig is, wel moeten wennen. Oost voelt echt als een dorp, vooral hier in de straat. De buren kennen elkaar allemaal en waren betrokken bij en geïnteresseerd in onze verbouwing. Maar ondanks dat het rustiger is, heb je alles binnen handbereik. We hoeven Oost in principe niet uit en kunnen alles lopend doen.”

 

Hoe zou je jouw interieurstijl omschrijven?
“Industrieel met Arabische invloeden. Maar ik moet wel zeggen dat ik de laatste tijd meer neig naar het minimalisme en natuurlijke materialen van het Scandinavische design. Dus ik kies minder vaak voor het robuuste van industrieel en meer voor design dat af en strak is. Al is Jamal het daar niet altijd mee eens, haha!”

Jullie hebben beiden roots in een ander land, op wat voor manier kunnen we dat terugzien in jullie interieur?
“Wij hebben verschillende Arabische items in het interieur. Zoals de poefs, servies, kussens, een Marokkaans Berber kleed en een poster en puzzel in Liams kamer. We willen er niet per se nadruk op leggen, maar het hoort wel bij ons en geeft ook een bepaalde sfeer.”

 

Hoe ging je te werk bij het stylen van de kinderkamer?
“Ik ben gestart met de commode, die we hebben gekregen van vrienden. Daar is alles omheen bedacht. De tweede stap was het behang. Ik ben ooit verliefd geworden op het behang van de gele boompjes van Ferm Living. Ik heb ook bij Studio Ditte en Kek Amsterdam gekeken, maar Ferm Living bleef de voorkeur houden. Als baby sliep Liam in een Celine wieg waarin al zijn neefjes en nichtjes hebben geslapen, maar inmiddels slaapt hij in een Ikea bed. De boekenkast in zijn kamer is gemaakt door Jamal.”

 

Waar ga je vooral op zoek voor meubels en decoratie?
Loods 5, Knotsknetter, kringloopwinkels, Neef Louis en Van Dijk & Co.”

Wat zijn de key items en kleuren in de kamer van Liam?
“Op de originele kraaldelen onder het raam zit de kleur Early Dew van Flexa en op de muur behang van Ferm Living. Mintgroen komt verder ook terug in interieur accessoires. Een van de key items is het hobbelpaard. Die gaat de familie rond en is van Liams nichtjes geweest. De schommelstoel heb ik tien jaar geleden aan mijn neefje gegeven en heb ik nu weer teruggekregen van mijn zus. Verder vind ik de mushroom lamp van Heico en mobiel van Ferm Living ook belangrijke items in de kamer.”

 

Waar haalde je de inspiratie vandaan voor Liams kamer?
“Voorheen zat ik heel veel op Pinterest, tegenwoordig meer op Instagram. Maar ook uit tijdschirften zoals VT Wonen en Elle Decoration haal ik veel inspiratie.”

 

Zijn er Instagram of Pinterest accounts die je inspirerend vindt op gebied van kinderinterieur?
“Ik heb geen idee hoe ik het in mijn huis moet integreren, maar ik vind Riad UP heel inspirerend. Dat is een hotel in Marrakech en prachtig ingericht. Verder kijk ik op Instagram veel naar Soft Gallery, The Secret Souk, Big & Belg, Lemonade, nofred en Oliver Furniture. Deze laatste kwam ik in Kopenhagen tegen. Zij hebben hele mooie bedden. Sowieso is Kopenhagen the place to be voor inspirerende interieurwinkels. Daarnaast is Granit een van mijn favorieten winkels in Zweden. Søstrene Grene is het Scandinavische antwoord op de Action, dat is ook een aanrader!”

 

Geef je makkelijk geld uit aan interieur items?
“Dat is heel verschillend. Soms geef ik 600 euro uit alsof het niets is en een andere keer is een lamp van 40 euro al een drempel. Het ligt er heel erg aan wat het is en hoe graag ik het wil hebben.”

Wat is Liams favoriete plek in huis?
“Liam is idolaat van auto’s. Daarom hebben we speciaal voor hem een speelhoek in de woonkamer gecreëerd waar hij alle ruimte heeft, maar uiteindelijk is de salontafel toch zijn favoriete speelplek om z’n autootjes uit te stallen.”

 

Staan er nog interieur items op je wishlist?
“Zeker! Ik wil nog heel graag de blauw-grijze olifant van Vitra. Daar liep ik ooit in Berlijn tegenaan – afgeprijsd – en nog altijd heb ik spijt dat ik hem niet meegenomen heb. Verder zou ik heel graag een Eames Lounge Chair willen, maar die vind ik veel te duur. Dus daar moet ik van blijven dromen!”

 

Meer zien van Amina? Volg haar dan op Instagram!

Meer Inside by: