Testdive: Herbruikbare boterhamzakjes van Green Jump

 • Datum: 13 april 2019
 • Tekst: Pussycat and Bird
 • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard

Refuse what you don’t need, reduce what you do need. Dat is een van onze resoluties.  Steeds meer mensen doen mee met de Zero Waste challenge. ‘Zero’ is best moeilijk, maar ook met kleine stappen kun je al een verschil maken, zoals de keuze om duurzame alternatieven te verkiezen boven wegwerp plastic. In samenwerking met Green Jump testen wij een aantal artikelen die je dagelijks gebruikt. Dit keer de herbruikbare boterhamzakjes.

Plastic boterhamzakjes en folie zijn ingeburgerd in Nederland. Ga je ergens naartoe met de kinderen? Gegarandeerd dat de gemiddelde moeder of vader boterhammen smeert en ze verpakt in kleine dunne boterhamzakjes of folie. De met pindakaas, boter of ander beleg besmeurde verpakking wordt na gebruik weggegooid of in het ergste geval waait het plastic weg. Tijd voor een duurzaam alternatief. Green Jump heeft een uitgebreid assortiment aan herbruikbare boterhamzakjes in allerlei leuke uitvoeringen.

wat hebben wij getest?

Snack ’n Go eco van Roll’ Eat
Verkrijgbaar in vijf uni kleuren
Prijs: € 9,50

Hier verkrijgbaar.

Snack Bag van Itzy Ritzy
Verkrijgbaar in 12 allover prints
Prijs: € 10,50

Hier verkrijgbaar.

Reusable Baggie van Keep Leaf
Verkrijgbaar in 5 allover prints
Prijs: € 7,95

Hier verkrijgbaar.

Over de producten

De herbruikbare afwasbare boterhamzakjes zijn een alternatief voor wegwerp plastic zoals plastic boterhamzakjes en folie. Deze zakjes zijn bedoeld voor brood, fruit of snacks. De materialen zijn uitwasbaar.

Snack’n’Go eco

Afmetingen

 • Maat: 18 cm x 18 cm

Materiaal

 • BPA – vrij
 • Buitenzijde:    50% katoen + 50% Polyester
 • Binnenzijde: TPU
 • Sluiting: Klittenband
 • Geschikt voor brood, fruit & snacks

Snack Bags van Itzy Ritzy

Afmetingen

 • Maat: 18 cm x 18 cm

Materiaal

 • Vrij van schadelijke stoffen: o.a. BPA -vrij, PVC-vrij, loodvrij, vrij van ftalaten
 • PVC – vrij
 • Buitenzijde: 100% katoen
 • Binnenzijde: waterdichte voering van PUL
 • Sluiting: Loodvrije rits, gebruiksvriendelijk voor jong en oud
 • De Snack Bags zijn getest en voldoen aan alle eisen van REACH
 • Geschikt voor brood, fruit & snacks

De boterhamzakjes kunnen gemakkelijk afgespoeld worden en in de wasmachine op 30 graden.

Reusable Baggie van Keep Leaf

Afmetingen

 • Maat: 18 cm x 16,5 cm

Materiaal

 • Vrij van schadelijke stoffen: o.a. BPA – vrij, loodvrij en vrij van weekmakers
 • Buitenzijde: 100% katoen met een waterafstotend nylon
 • Binnenzijde: 100% katoen met een waterafstotend nylon
 • Sluiting: klittenbandsluiting
 • Geschikt voor brood, fruit & snacks

De boterhamzakjes kunnen gemakkelijk afgespoeld worden en in de wasmachine op 30 graden. Geadviseerd wordt een waszakje te gebruiken om te voorkomen dat het klittenband de fijne was beschadigt.

Ons testpanel

Van links naar rechts: Jesse (3) Sammy (5) Noa (3)

Noa (3), Jesse (3) en Sammy (5) vormden ons testpanel. Ze houden van eten, net als hun ouders. Het liefste eten ze de hele dag door en zoveel mogelijk boterhammen. Noa moesten we afremmen om niet haar boterhammen op te eten voordat de shoot begon. Moeder Eline neemt vaak boterhammen in plastic zakjes mee omdat de drie altijd zo hongerig zijn.

Er werd enthousiast gereageerd op de boterhamzakjes. Printjes hadden hun voorkeur en de Snack Bag van Itzy Ritzy met de ijsjesprint was bij alle drie de favoriet. Sammy had bedacht dat de grijze Snack ’n Go eco meer iets is voor volwassenen. Vanwege de ritssluiting geeft Eline ook de voorkeur aan de Snack Bag. Dat vindt ze handig vanwege het wassen en ook omdat ze de boterhamzakjes vaak mee naar het strand zal nemen. Eline: ‘Ik realiseer me nu dat wegwerp plastic echt niet meer kan, dus ik ga deze zakjes zeker gebruiken.’

Wat vinden wij?

Goed formaat

In de drie verschillende boterhamzakjes is genoeg ruimte voor drie boterhammen van gemiddelde grootte.

Aantrekkelijk design

We hebben bewust gekozen voor drie verschillende boterhamzakjes met ieder een eigen look. De grijze Snack ’n Go heeft een wat meer minimalistische en tijdloze uitstraling. Wij vinden het een mooie tegenhanger van de diverse allover prints. De prints van de Snack Bag zijn heel vrolijk en aantrekkelijk voor kinderen. Zoals de ijsjes, avocado’s en donderflitsen. De prints van Keep Leaf hebben een meer etnische en volwassen uitstraling.

Naamlabel

De boterhamzakjes hebben handige naam labels. Dit vinden we vooral ook praktisch als de zakjes door de kinderen worden meegenomen naar school of vriendjes.

Makkelijk in gebruik

De zakjes zijn gemakkelijk schoon te maken. We hebben ze ook getest in de wasmachine en ze kwamen ongeschonden de wasmachine uit.

Compact en lichtgewicht

De boterhamzakjes zijn in een handzaam formaat en lichtgewicht. We hebben ze gewogen en de zakjes varieerden tussen de 27 gram en 40 gram. Hierdoor neem je ze heel makkelijk mee. Zelfs in een kleine handtas.

Conclusie

Wij vinden de boterhamzakjes een prima alternatief voor plastic wegwerp, zoals boterhamzakjes en folie. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken. Er passen genoeg broodjes in. Ze zijn compact, flexibel en licht, vooral vergeleken met broodtrommels. Wij vinden het heel praktisch dat broodjes of snacks die nog niet helemaal gegeten zijn, weer gemakkelijk terug gestopt kunnen worden in de zakjes. Terwijl je met plastic boterhamzakjes en folie vaak aan het hannesen bent. Kortom: we vinden ze handiger en leuker vergeleken met wegwerp plastic en zullen – net als Eline – voortaan kiezen voor deze mooie, herbruikbare boterhamzakjes.

Sponsored content
Deze review is tot stand gekomen in samenwerking met Green Jump. De mening en ervaring van de reviewers is daarentegen niet beïnvloed en oprecht weergegeven. Pussycat and Bird schrijft alleen over zaken waar ze achter staan en zullen altijd een eerlijke review geven, ook als het om een betaalde samenwerking gaat.

Meer reviews