Festival voor jong en oud: VEGGIE festival

  • Datum: 14 juni 2018
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Leestijd: 4:00 min

Vanaf morgenmiddag t/m zondagavond vindt in de Scheepsbouwloods in Amsterdam VEGGIE festival plaats. Een festival voor alle leeftijden, waarbij al het voedsel vegetarisch is. Wat er hier precies te doen en hoe is het tot stand gekomen? Wij gingen hierover in gesprek met medeoprichter én vega foodblogger Isabel Boerdam.

Veggie Festival - Isabel Boerdam

Wat betekent vegetariër zijn voor jou en met welke reden ben jij het geworden?
“Als prille negenjarige besloot ik van de een op de andere dag om vegetarisch te worden. Lusteloos zat ik in mijn lievelingspasta bolognese te prikken, opeens waren al die bruine korreltjes gehakt op mijn bord stukjes koe. “Mam, ik wil geen koe meer eten.” “Nou, dan word je vegetarisch.” Dat was het, zo simpel. Het is dus begonnen vanuit dierenleed, en later tijdens mijn studententijd werd ik me ook meer bewust van de gezondheidsaspecten en tegenwoordig weegt ook het milieu heel erg mee voor mij.”

 

Je hebt ook een inspirerend blog over de vega food lifestyle. Wat was je doel hiermee bij de start?
Op 2 september 2013 blies ik De Hippe Vegetariër leven in. Omdat ‘hip’ en ‘vegetarisch’ toen nog tegenstellingen leken en ik wilde laten zien hoe vegetarisch eten, gezond leven en lekker in je vel zitten allemaal bij elkaar horen. Toen was vegetarisch nog best een beetje geitenwollensokkenachtig, dus ik wilde daar met mijn frisse, moderne visie verandering in brengen. Inmiddels is dat niet meer nodig, maar probeer ik juist de vegetarische en flexitarische leefstijl onder de aandacht te brengen bij een hele brede doelgroep en de groentekeuken op een aantrekkelijke en gemakkelijke manier te promoten. Van mij hoeft niet iedereen vegetariër te worden, maar ik probeer wel te stimuleren dat mensen bewust met hun vleesconsumptie omgaan en genieten van die fantastische groentekeuken.”

 

Wat heeft het je sindsdien gebracht?
Het is heel bijzonder  om van je passie je werk te kunnen maken, want dat is het inmiddels. Het blog is een toonaangevend platform geworden en uitgebreid met een gelijknamig boek. Al mijn kennis en inspiratie omtrent het minder-vlees-thema heb ik afgelopen jaar ingezet om de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland te organiseren. Dit is een groot succes geweest en gaat vanaf nu ieder jaar plaatsvinden. Dankzij deze campagne word ik nu ook door bedrijven gevraagd om te ondersteunen wanneer ze willen innoveren op het gebied van voeding en duurzaamheid. Er valt daar nog zoveel terrein te winnen! Ik ben blij dat ik zowel consumenten als bedrijven hierbij kan helpen.

Wat is de grootste misopvatting over vegetarisme/vegetariërs?
“Dat vegetarisch eten smakeloos of ingewikkeld zou zijn. Geen van beide is waar. Je kunt echt snel, gemakkelijk en lekker vega koken in net zoveel tijd als je je AGV-tje op tafel zet. Dat probeer ik ook te laten zien in mijn boek en op mijn blog, hoe gemakkelijk het eigenlijk is. Het is puur gewenning; vlees eten is een vastgeroeste gewoonte in Nederland. Ik hoop dat daar langzaam verandering in komt. Want: proeven is geloven.”

 

Wat zou je iemand adviseren of mee willen geven die met het gezin op het punt staat vegetariër te worden?
“Wat mij betreft is de grootste les: zeg het gewoon niet. Kook een fantastische linzen bolognese en laat ze denken dat er gehakt in zit. Of gebruik een goede vleesvervanger en doe alsof het echt vlees is. Of maak een fantastische curry, en praat gewoon niet over vlees. Wedden dat ze het niet eens zullen proeven of niet zullen missen? Het idee dat mensen iets ‘vegetarisch’ gaan eten is meestal de grootste drempel, dan smaakt het meteen anders.”

 

Hoe en waarom is VEGGIE Festival ontstaan?
“De oprichters van VEGGIE festival vinden, net als ik, dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Als we zoveel vlees blijven eten als we vandaag de dag doen, dan is onze aardbol volledig overspannen in 2050. We moeten denken aan de generatie van morgen! Want hoewel Nederland 67% flexitariërs telt, aldus Natuur & Milieu, eten we nog steeds 39 kilo vlees per persoon per jaar. Dat is 13 kilo te veel voor onze eigen gezondheid, en véél te veel voor de toekomst van onze planeet. VEGGIE festival en ik willen dus festivalgangers inspireren om de vegetarische en plantaardige keuken te ontdekken, mensen weten niet wat ze missen! VEGGIE festival laat je dit weekend zien dat gerechten met groenten in de hoofdrol zelfs het hart van vleeseters kunnen veroveren. Genieten zonder concessies en mét smaak, sfeer en positieve impact op de wereld om ons heen.”

Wat moeten we ons bij het festival voorstellen? Een vegetarische Rollende Keukens of een kindvriendelijke, urban en vegetarische versie van A Day at the Park?
“Zeker het laatste. VEGGIE festival is een kleinschalig festival voor het hele gezin. Het vindt plaats in de industriëleScheepsbouwloods van Amsterdam, onderdeel van de NDSM-werf. Hier zullen dagelijks zestien unieke food experienceste vinden zijn onder het motto ‘bewust genieten’, plus een randprogrammering gericht op live muziek & kids. Ouders kunnen hun kinderen met een gerust hart achterlaten in de kids cornerof met z’n allen een dansje wagen in de VondelDisco. En wil je een beetje compenseren na al dat lekkers? Dan kan je aansluiten bij de Borrel Bootcamp van VondelGym!”

 

Wat is er voor kinderen te doen en op welke manier proberen jullie hen bewust te maken?
“VEGGIE festival is echt een vegetarisch walhalla. Ons uitgangspunt is ‘proeven is geloven’, genieten zonder concessies. Er zal dus geen uitgesproken educatieve programmering zijn, maar de kinderen worden aangemoedigd om de lekkerste hapjes te proeven zónder vlees. Ook ijsjes en taartjes zonder melk en boter! Door de kleinschalige opzet kunnen ze de standhouders alles vragen wat ze willen weten. Daarnaast geeft Esther’s Cookery ieder uur een workshop baba ghanoush maken, leuk voor de wat oudere kinderen, en kan er lekker gedanst en gesport worden met de VondelGym & VondelDisco.

 

Wat zijn de toekomstplannen voor VEGGIE festival?
“Die zijn natuurlijk groots! Eerst willen we een groot succes maken van deze eerste editie en daarna willen we jaarlijks terugkomen en misschien wel Europa in. We denken dat er veel ruimte is voor een eigentijds, kleinschalig en duurzaam festival. Maar voor nu hebben we vooral heel veel zin in aankomend weekend!”

 

 

VEGGIE Festival vindt plaats in de Scheepsbouwloods op het NDSM  terrein in Amsterdam van vrijdag 15:00 t/m zondag 23.00. Zaterdag wordt het festivalterrein geopend om 12 uur en zondag om 13.00. Kaartjes kunnen besteld worden via deze link.