Een osteopaat als kraamcadeau

  • Datum: 15 augustus 2019
  • Tekst: Evelien Erichsen
  • Illustratie: Evelien Erichsen

Stijve benen, pijn bij mijn knieën en liezen. Het ging maar niet over. De weken werden maanden, de maanden werden anderhalf jaar. De huisarts had geen idee. De fysio bracht geen verlichting, de podoloog alleen handige zooltjes. En de klachten? Die bleven. Was ik maar eerder naar een osteopaat gegaan.

Vage klachten

De bevalling van ons tweede zoontje verliep fantastisch. Op de natuurlijk manier, hangend aan de bal en later zittend op een baarkruk. Precies zoals ik het in mijn geboorteplan had gezet. Alles ging volgens het boekje. Maar boekjes geven geen eeuwige garantie. Ik kreeg steeds meer vage klachten die maar niet weg gingen. Na diverse bloedtesten en onderzoeken had de huisarts nog steeds geen idee. Die kijkt vooral naar dingen die aantoonbaar kapot of afwijkend zijn, maar er was niets kapot of afwijkends te vinden. Dus ging ik zelf maar googlen.

Al deze vrouwen hadden hetzelfde

Uiteindelijk vond ik op een forum allemaal vrouwen die – net als ik – met stijve benen uit bed kwamen en rondliepen met pijn rond hun knieën en liezen. Ze voelden zich oud en stram. Hadden ze reuma? Vervroegd in de overgang? Heel veel vraagtekens die met het nodige giswerk en angst overschaduwd werden. Een ding hadden deze vrouwen gemeen. Ze waren allemaal nog niet zo lang geleden bevallen.

Naar de osteopaat

Dat triggerde mij om een afspraak bij een osteopaat in te plannen. Daar had ik vroeger veel goede ervaringen mee. Eerst stelde hij mij de vraag of mijn ongesteldheid ook veranderd was? Ik had al ruim voor mijn ongesteldheid zo’n zeurderige buikpijn. Eigenlijk had ik er niet zoveel bij stilgestaan en nam steeds meer veranderingen voor lief. Want ja, je moet doorgaan als werkende moeder van twee kids.

Alles is met elkaar verbonden

De osteopaat merkte op dat ik een lichte zwelling had bij mijn heiligbeen. Hij deed een test door met een draaibeweging de mobiliteit van mijn armen te testen. Rechts bleef mijn arm ergens in de lucht steken, links was alles prima. Hij masseerde de aanhechting van mijn baarmoeder, die je rechts onderin je buik kunt voelen. Daar bleek ook een zwelling te zitten. Hij vertelde mij dat de de zwelling bij het heiligbeen samenhangt met een disbalans bij de baarmoeder. Zijn aanraking gaf een pijn die doortrok naar mijn onderrug. Logisch, een baarmoeder hangt met banden (ligamenten) ook aan de rugwervels. Deze disbalans zorgde waarschijnlijk voor spanning in mijn lichaam. Eigenlijk ook heel logisch. Als iets niet lekker hangt, dan gaat dat trekken en irriteren. Spieren spannen aan en door de pijn ga je ergens anders compenseren. Alles is met elkaar verbonden en als een onderdeeltje niet werkt, gaat jouw hele systeem haperen. Na de massage kon mijn rechterarm weer draaien. Want zo werkt het nu eenmaal.

Postnatale depressies

De osteopaat vertelde mij verder dat postnatale depressies bij sommige vrouwen ook lichamelijk te verklaren zijn. Hoe dan? Het centraal zenuwstelsel loopt helemaal door aan het staartbeen, het stuitje. Als daar iets beklemd wordt kan de hypofyse (ter hoogte van jouw neusbrug) onder druk komen te staan. Dit orgaan produceert hormonen, waaronder endorfine. Staat de hypofyse onder druk, dan kan het dus zijn dat dit proces minder soepel loopt en je minder gelukshormonen produceert. En dan? Dan kun je dus  prikkelbaarder en zwaarmoedig worden.

Had de osteopaat haar kunnen helpen?

Ik herinner mij een vriendin die tijdens en na haar zwangerschap veel last had van haar stuitje en geruime tijd na haar bevalling hulp is gaan zoeken bij een psycholoog vanwege neerslachtigheid. Zou een disbalans bij het stuitje ook bij haar psychische disbalans hebben getriggerd? En zou een bezoekje aan een osteopaat haar helpen?

Opgelucht

Ik ben in ieder geval overtuigd dat ik eindelijk de oorzaak heb gevonden van al mijn vage klachten. Ik heb gehuild. Echt waar. Niet vanwege pijn of verdriet. Maar vanwege de opluchting dat ik eindelijk weet wat er nu aan de hand is met me. Ik vertrok opgelucht de praktijkruimte met massageoefeningen en een tip voor een betaalbaar massageapparaatje die ik dezelfde dag nog heb besteld.

Heftige reacties

De dagen na de behandeling bleken heel heftig. Alle klachten die ik had werden verdrievoudigd. Ik kon niet eens meer een rondje lopen vanwege de pijn in mijn onderrug, liezen en knieën. En moe dat ik was! Ik voelde me precies zoals ik me voelde op de dag dat ik van mijn eerste zoontje ben bevallen. Ik zal zeker nog meerdere sessies nodig hebben, maar ik ben ervan overtuigd dat dit uiteindelijk goed zal komen.

Een APK!

Het blijkt dat dit soort klachten vaker voorkomen na bevallingen. Waarom hoor je de gemiddelde huisarts nooit hierover? Waarom is er niet meer over bekend? Liggen er geen folders bij het consultatiebureau? Ik heb best veel vriendinnen in mijn directe kring met rugproblemen en allerlei andere vage klachten. Misschien dat een deel van mijn vriendinnen ook geholpen is met een paar behandelingen van een osteopaat, manueel therapeut of andere therapeut. Daarom stellen wij – Pussycat and Bird – voor om de mama’s te steunen. Geef ze een behandeling cadeau, die ze een paar maanden na de bevalling misschien wel goed kunnen gebruiken. Al is het gewoon even een check. Zie het maar als een APK voor ons hard werkende lichaam.

In onze columns zullen we onderwerpen aansnijden die spelen onder jonge ouders. Heb je suggesties voor interessante onderwerpen? Wil je reageren op onze columns? Wij horen graag van je. Mail ons op hello@pussycatandbird.com.

Meer Columns