Een onvergetelijke Rock your babyshower

  • Datum: 3 augustus 2019
  • Tekst: Evelien Erichsen
  • Fotografie: Evelien Erichsen

Een babyshower die zoveel indruk maakte dat het door deelneemsters bestempeld werd als ‘het mooiste moment van het jaar’. Wat? Waar? Hier wilden wij meer van weten, dus wij erachteraan. Het bleek een dansworkshop van Monique van der Werff te zijn, zwangerschapsdansdocente, doula en coach.

Je geeft Rock your baby danslessen. Wat is jouw connectie met dansen?

“Dans is mijn oudste liefde en de rode draad in mijn leven. Met zes jaar ging ik voor het eerst naar ballet. Ik was gelijk verkocht. Ik kon mezelf kwijt in het dansen en werd er heel blij van! Het is zo’n sterk expressiemiddel. Als ik ergens mee vastloop, ga ik dansen.”

Hoe is de switch ontstaan van dans naar coaching?

“In de pubertijd was ik al bezig om met dansen verhalen te vertellen en maakte ik mijn eigen voorstellingen. Dat proces vond ik heel leuk en daarom ben ik naar de Amsterdamse Theater Academie gegaan. Daar leerde ik ook voorstellingen maken, waarin ik dans vaak verwerkte. Uiteindelijk ben ik vanuit het theater maken richting Story Telling coaching gegaan voor het bedrijfsleven.”

Je stopte na achter jaar met Story Telling coaching en richtte je eigen praktijk op. Wat was de drijfveer?

“Twee en een half jaar geleden werd mijn dochter geboren. De bevalling was een mega fysieke reminder van de kracht van het lijf. Ik was zo onder de indruk van die vrouwelijke oerkracht. En ik wilde terug naar die kracht. Altijd was ik met woorden bezig via mijn theatervoorstellingen en coaching. Ik miste het lijf hierin. We kunnen niet alles met ons hoofd oplossen. Doula is voor mij een vorm om meer met het lijf bezig te zijn. Het inspireert mij enorm om vrouwen te helpen op zichzelf te vertrouwen. ”

En het bleef niet bij doula..

“Tijdens de opleiding tot doula kwam ik ook een opleiding tot zwangerschapsdansdocent bij Dancing for Birth™ tegen. Wow, wat vond ik dat fantastisch! Met dansen kun je echt contact maken met jouw baby. Als je zwanger bent, kun je op zoek gaan naar allerlei manieren om fit te blijven en dansen is er een van. Je blijft fit én maakt veel plezier. Je voelt de vrijheid van bewegen en het is heerlijk om te lachen met elkaar.”

Dit gaf je uiteindelijk vorm in Rock your baby. Wat kan een zwangere vrouw verwachten?

“We dansen op moderne muziek, geïnspireerd op veel verschillende muziekstijlen. Denk aan Afrikaans, Latin, belly dance. Maar ook aan rock, hip hop, modern en nog heel veel meer. We maken er een feestje van. Daarnaast delen we verhalen in een cirkel. In die cirkel zijn we allemaal gelijk en kan ieder haar verhaal doen. Hoe groot of klein het verhaal ook is. Alles mag er zijn. Struggles, blijdschap, overwinningen, teleurstellingen. Noem maar op.”

Wat vind je het mooiste compliment over Rock your baby?

“Ik had een vrouw die bij me kwam en dacht; dit ga ik niet volhouden. Maar met 42 weken kwam ze nog steeds en was ze echt superfit! Het was haar favoriete moment van de week geworden. Op mooie avonden zeggen de vrouwen “Het voelt of ik een avond uit ben gegaan zonder drank.”

En je geeft nu ook Rock your babyshower dansworkshops?

“Het idee ontstond bij toeval omdat een vrouw, die de Rock your baby danslessen volgde, mij hiervoor benaderde. Ze vroeg of ik voor haar en haar vriendinnen een dansworkshop kon organiseren met het thema ‘de vrouwelijke kracht’. Ze wilde geen babyshower en vond dit een veel beter idee.”

En waarom maakte dit zo’n indruk?

“Ik denk vanwege de behoefte van die vrouw en haar vriendinnen om stil te staan en te verbinden met elkaar. We hebben heerlijk gedanst en in een cirkel gezeten. Die verbinding was die middag waanzinnig bijzonder. Iedereen was heel open. Thema’s die taboe zijn, werden bespreekbaar. Er waren zoveel verschillende verhalen en vrouwen in verschillende fasen in hun leven. Vriendinnen met baby’s in de draagdoek, zwangere vriendinnen, vriendinnen die rondliepen met de vraag of ze wel of geen kinderen wilden. In de cirkel werkte ik met een talking stick in de vorm van een stenen hart. Degene die deze vasthoudt, die praat. De anderen luisteren zonder te willen oplossen of tips te geven. Dat is de kracht van het verhalen delen. Het verhaal te laten zijn en daardoor jezelf kunnen zijn. Die middag kwamen vrouwen bij elkaar om elkaar te steunen en krachtig te zijn in hun kwetsbaarheid. Er is niets mooiers dan dat. Er werd gelachen, gehuild en vooral gevierd. Wat een feestje!

En nu is ook de cirkel rond voor Monique. Met haar achtergrond als dansdocente, coach en doula komt alles samen. Ze helpt vrouwen voor, tijdens en na de bevalling met dansen, verhalen en op zichzelf te leren vertrouwen. Wij vinden het een supermooi alternatief voor een traditionele babyshower. Wil je voor jezelf een Rock your babyshower of deze voor anderen organiseren, neem dan contact op met Monique.