Column: Sinds wanneer is seks ‘gedoe’ geworden?

  • Datum: 9 mei 2019
  • Tekst: Evelien Erichsen
  • Illustratie: Evelien Erichsen

Vanochtend hadden we seks. Ik schrijf dit jubelend alsof het een unicum is. Helaas is dat soms ook zo. Net als bij veel andere ouders met jonge kinderen.

Ouderwets tongzoenen

In ieder geval voor sommige ouders die ik ken. Daar kwam ik achter toen ik met vriendinnen ’s avonds een hapje ging eten. Het was zo’n avond dat iedereen de kaarten open op tafel legde. Wat volgde was een heel eerlijk gesprek over seks. Ik vertelde hoe fijn ik het vond om te zoenen met mijn man. Wat blijkt? De helft van de meiden deed niet meer aan tongzoenen. Het was een van hen zelfs al opgevallen dat ik daar dus heel anders over dacht. Dus had ze tijdens een gezamenlijke strandwandeling er een foto van genomen. Omdat ze het zo grappig vond.

Met Netflix op de bank

Hoe langer we praatten over seks hoe verbaasder ik werd. Mijn man had me kort ervoor een lingeriesetje cadeau gedaan en dat bleek een katalysator voor opwindende seks. Ik geloof niet dat de vriendinnen daar ook zo’n gebruik van zouden maken. Ze zeiden zich voor paal te voelen staan als ze zich aan hun geliefde zouden showen in een sexy lingeriesetje. Ik denk juist dat de enige paal, die in de broek van hun mannen zou zijn. Maar ik kon ze niet overtuigen. Ze hadden al in geen weken seks gehad en keken liever ’s avonds samen met hun mannen naar Netflix.

IJzige pooljaren

Weken geen seks. Ook wij hebben van die perioden. In onderzoeken lees je heel andere dingen. Gemiddelden van twee keer per week seks klinken haast mythisch. We vroegen ons zelfs collectief af wie toch die stellen zijn die gemiddeld drie keer seks per maand halen. Hebben ze jonge kids net zoals wij? En hoe doen ze dat dan? Zetten ze hun kids even achter een filmpje en sluipen ze dan naar boven voor een vluggertje? Dat doen mijn man en ik heel ­­soms namelijk. Zijn het onvermoeibare stellen, die ook ’s avonds de puf hebben? Jonge kinderen zijn fantastisch hoor, daar niet van. Maar ook zo intens! Tropenjaren noemen ze het in de volksmond. Maar in de zonnige tropen wordt heel wat gevoosd, dus ik zou het eerder ijzige Pooljaren willen noemen.

Gedoe?

De perioden dat we niet zo actief zijn, worden meestal op mijn conto geschreven. Dan zie ik de blik van mijn man. “Ik ben klaar met vandaag,” roep ik dan snel rond een uur of acht ’s avonds. Allang blij dat het me weer gelukt is; het eten op tijd op tafel, kinderen gewassen, tanden gepoetst, verhaaltjes gelezen, op tijd in bed. Daarna wil ik alleen nog maar chillen. Chillen is voor mij dan eindeloos herhalingen kijken van Sex and the City. Kennelijk kijk ik liever passief naar seks in een serie dan dat ik actief eraan deelneem. En dat is gek, want seks is heerlijk en geeft juist energie. Een vriendin noemde seks zelfs ‘gedoe’. Sinds wanneer is seks geen chillen meer, maar ‘gedoe’ geworden?

Hét hoogtepunt van de dag

’s Ochtends gaat het beter. Dan heb ik hopelijk goed geslapen en energie. Zoals vanochtend. Het was 06.30 en de jongens sliepen, wij niet. Zullen we nog even tegen elkaar aanliggen? Nog even zoenen? Zoenen werd aaien, aaien werd seks en de seks werd steeds fijner. Nog even en zowel hij als ik zouden -misschien wel – hét hoogtepunt van onze dag bereiken. En toen keek ik naar links en daar stond onze oudste van vier stilletjes naast ons bed naar ons te kijken. Ik gilde. Hij was binnen gekomen, wij kwamen niet.

In onze columns zullen we onderwerpen aansnijden die spelen onder jonge ouders. Heb je suggesties voor interessante onderwerpen? Wil je reageren op onze columns? Wij horen graag van je. Mail ons op hello@pussycatandbird.com.