Column: Esmee Gramberg – Sprookjes aan zee

  • Datum: 17 augustus 2017
  • Tekst: Esmee Gramberg

Het grote voordeel van wonen aan de kust; het strand is altijd dichtbij. Ultiem vermaak! Vooral als er ook sprookjesachtige beelden staan.

Nu ben ik niet zo’n moeder die de hele tijd op het strand kan hangen, dus ben ik blij als ik het bezoek aan het strand met iets anders kan combineren. In Scheveningen is gelukkig een fantastisch voorbeeld van kunst in de openbare ruimte te vinden. Gratis en voor niets kun je een geweldige beeldentuin bezoeken op de boulevard.

En dat is dus precies wat mijn dochter en ik afgelopen week gedaan hebben. Museum Beelden aan Zee heeft namelijk enkele jaren geleden de Amerikaanse kunstenaar Tom Otterness opdracht gegeven tot het maken van SprookjesBeelden aan Zee. Een geweldige beeldentuin met fantastische beelden. Alle beelden hebben betrekking op sprookjes die we allemaal kennen en op de omgeving van Scheveningen. Otterness’ beelden hebben iets cartoonesk en zijn zeer toegankelijk voor kinderen. Met hun hoge aaibaarheidsfactor en duidelijke expressie is het een feestje om met kinderen naartoe te gaan. Mijn dochter rende er meteen op af en had de grootste interesse in al die figuren. Ze deed ze na, klom erop en vond het uitermate interessant. Dat ze niet de enige was, werd al snel duidelijk toen er meerdere kinderen aankwamen en deze ook geïnteresseerd bleken. Deze kunst is bedoeld om aan te raken en dat is heel fijn. Je hoeft niet de hele tijd een soort politieman te spelen, zoals in een museum.

Dat neemt niet weg, dat wij ook het museum zelf bezocht hebben. Dit particuliere museum ligt midden in de duinen en heeft in sommige zalen schitterend uitzicht over zee. En ook hier zijn beelden buiten, op het terras, waar de kinderen kunnen rondlopen en zich kunnen vergapen aan de beelden. Waar tweedimensionale kunst soms wat lastig te volgen is voor kinderen, zeker voor de allerkleinsten, kunnen ze zich heel goed verhouden tot driedimensionale beelden. Mijn dochter begon er spontaan tegen te praten en omarmde een beeld dat leek op een meisje.

Voor kinderen is er in dit museum veel te doen. Voor de SprookjesBeelden aan Zee is er een heel leuke speurtocht te koop in het museum (voor €1,-, gratis bij het bezoeken van het museum zelf). Let wel op; de SprookjesBeelden aan Zee zijn gesitueerd op trappen, dus met de kleinsten moet je er wel constant bij blijven. Daarnaast is er in Beelden aan Zee ook een Gipsotheek, met allerlei voorbeelden van gipsen beelden waar ze kinderpartijtjes organiseren voor kinderen vanaf zeven jaar. En op de website van het museum kun je kleurplaten downloaden van beelden uit de collectie van het museum.

Kortom, genoeg te doen dus. Mocht het een keer niet zulk lekker weer zijn op het strand of je wilt wat gratis cultureel vermaak op het strand; SprookjesBeelden aan Zee is een aanrader!

Voor meer informatie ga naar: Beelden aan Zee.

Over de auteur