Momspiration: Carolien Karthaus-Spoor

  • Datum: 13 december 2018
  • Tekst: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Fotografie: Heidi Riekerk-Boomgaard
  • Leestijd: 5 minuten

Toen haar zoon Otis actrice Carolien Karthaus-Spoor (30) anderhalf jaar geleden moeder maakte, werd ze geconfronteerd met twee uitersten; intense blijdschap en intens verdriet. Vijf weken na geboorte van haar zoontje Otis, overleed haar vader namelijk aan de ziekte van Huntington. Ook haar zusje is getroffen door dezelfde ziekte. Ondanks dit verdriet ging ze echter niet bij de pakken neerzitten. Ze zet zich in voor de Vereniging van Huntington, heeft een drukke baan als actrice en heeft daarnaast onlangs Lemej opgezet; een bedrijf dat voedingsshawls ontwikkelt voor de modebewuste moeder. Hiermee scherm je de kleine af tegen prikkels van buitenaf enneemt ze de drempel van borstvoeden in het openbaar weg voor vrouwen die zich daar ongemakkelijk bij voelen. Wij gingen in gesprek met deze drukke en inspirerende moeder.

Momspiration Carolien Karthaus-Spoor

Enige tijd geleden werd je moeder. Hoe had je van tevoren gedacht dat dit zou zijn?

“Ik heb altijd een kinderwens gehad en de hoop dat het moederschap heel natuurlijk aan zou voelen. Ik had een zorgeloze zwangerschap, de bevalling verliep echter wel iets zwaarder. Otis was een sterrenkijker, iets wat ze niet eerder geconstateerd hadden. De ontsluiting kwam niet op gang en zijn waardes gingen snel achteruit, daarom kwam hij ter wereld met een spoed keizersnede. Daar had ik me niet echt op voor kunnen bereiden. Maar mijn vermoedens dat het moederschap natuurlijk zou zijn, bleken juist. Op momenten is het ongelofelijk zwaar, maar op zoveel meer momenten ontzettend mooi.”

 

Wat was het moeilijkste moment in het moederschap en wat het mooiste moment?

“Het moeilijkste vind ik time management. Je wil de beste moeder en vrouw van de wereld zijn, maar ook je werk goed doen. Ik ben freelancer, dus heb veel vrijheid, maar dat maakt het tegelijkertijd ook lastig om in te delen. Inmiddels heb ik een goede modus gevonden, maar het vraagstuk hoe je iedereen voldoende aandacht geeft, zonder jezelf weg te cijferen, kan best een uitdaging zijn. Het mooiste aan het moederschap vind ik dat je zo wordt gevuld door warmte en liefde, dat even niets anders ter wereld er nog toe doet. Alles is relatief en dat is een heel fijn gevoel.”

 

Jouw vader was ernstig ziek op het moment dat je beviel en een paar weken na de geboorte van Otis overleed hij. Konden verdriet en blijdschap in deze periode naast elkaar bestaan of werd het een overschaduwd door het ander?

“Dood en leven lag even zo dicht bij elkaar, maar ik heb geleerd dat beide gevoelens naast elkaar kunnen bestaan. Ik ben vooral ontzettend dankbaar dat mijn vader Otis nog geeft gezien. Maar het verdriet komt later wel weer terug, mijn zusje heeft namelijk dezelfde ziekte, Huntington, en dat is heel confronterend. We weten dat we hetzelfde traject nog een keer mee gaan maken en dat is heel verdrietig.”

Momspiration Carolien Karthaus-Spoor

Wat is Huntington precies?

“Het is een kruising tussen Alzheimer, Parkinson en MS. Een deel van de hersens wordt eigenlijk opgegeten, dus bepaalde functies van je hersenen gaan achteruit.”

 

Wat voor tante kan jouw zus voor Otis zijn op het moment?

“Otis is haar lichtpuntje, ze is eens per week bij ons en daar geniet ze ontzettend van. Ze is heel liefdevol en warm naar hem toe en ze zou nog zoveel willen met hem. Het is schrijnend om te zien, maar ook juist heel mooi om te ervaren hoeveel geluk zij uit zijn aanwezigheid haalt.”

 

Je zet je ook in voor de Vereniging van Huntington, wat doe je precies voor hen?

“Het was de wens van mijn vader dat ik mijn bekendheid zou gebruiken om aandacht te vragen voor de ziekte. Er heerst een taboe en dat is zonde. Heel veel Nederlanders kunnen drager van de ziekte zijn, zonder het te weten. Door meer bekendheid te creëren hoop ik meer geld op te kunnen halen voor onderzoek naar de ziekte. Want dat is echt heel hard nodig.”

Momspiration Carolien Karthaus-Spoor

Wat voor vader is Jon?

“De beste vader die ik had kunnen wensen. Hij is liefdevol, geduldig en een geboren vader. Ik heb nooit horen klagen en vanaf het allereerste moment doen we het echt samen. Hij ging meteen in zijn rol op, heel bijzonder was dat.”

 

Hoe zou je jullie opvoedstijl omschrijven?

“Ik denk dat we niet een bepaalde stijl hebben, in elke opvoedmethode zit wel iets goeds en we maken een combinatie van de dingen die ons aanspreken. Wat ik belangrijk vind is dat het een liefdevolle aanpak is waarin we ook dingen uitleggen. We negeren Otis nooit en gaan niet voorbij aan zijn gevoelens. Wanneer iets niet mag en hij ons test, leggen we uit waarom het niet mag en bieden een alternatief. Goed gedrag wordt beloond en slecht gedrag niet.”

 

Je bent onlangs samen met Evelyne Kadouch-Vergne Lemej gestart. Kun je wat vertellen over het ontstaan van het merk?

“Het is allemaal voortgekomen uit eigen ervaring. Niet iedere moeder voelt zich prettig bij voeden in het openbaar. Of moeders die hier geen probleem bij ervaren, merkten dat hun kleine snel afgeleid raakte door alle prikkels van buitenaf. Bij Otis was dit zeker het geval. Van Evelyne kreeg ik daarom een voedingsschort te leen, waarbij je jezelf en je kindje kunt bedekken tijdens het voeden. Door de balein aan de bovenkant blijft de doek openstaan, zodat je altijd contact houdt met je kleine. Ik vond deze tool écht een uitkomst, maar dit soort producten waren er niet in luxe stoffen en met mooie, volwassen prints. Daarom besloten wij om een luxe versie te maken ervan. Dus nu hebben we een mooie ademende voedingsshawl ontworpen van een zachte wol/zijde mix met prints waarmee je gezien mag worden, geleverd met een mooi opbergzakje en bijpassende hydrofiele doek. We hopen door onze voedingsshawl dat moeders hun mobiliteit sneller terugkrijgen en zelfverzekerd weer deelnemen aan de buitenwereld zonder concessies te hoeven doen aan de behoeftes van haar kindje.”

Lemej
Lemej, het voedingsschort merk van Carolien Karthaus-Spoor en Evelyne Kadouch-Vergne, moet het leven van voedende moeders een stuk comfortabeler, rustiger en stijlvoller maken.

Jij en Jon hebben allebei banen die veel van jullie eisen, gaat dat goed samen en hebben jullie ook nog ruimte voor quality time samen én voor jezelf?

“We zijn wat selectiever geworden in de projecten die we aannemen en proberen zo de weekenden heilig te maken. Maar met ons werk gaat dat helaas niet altijd. Daarom stemmen we alles op elkaar af, zodat er zoveel mogelijk altijd een van ons met Otis is. Tijd voor elkaar houden we wel goed in het vizier, dus af en toe een weekendje weg samen is heel belangrijk. Tijd voor mezelf moet ik meer gaan maken, maar ook dat is van belang, anders krijg je achteraf een enorme klap. Dus af en toe plan ik een uurtje vrij voor mezelf, waarin ik dan in mijn eentje of met vriendinnen ga lunchen. Maar het blijft schipperen!”

 

Wat is de les die Otis jou leerde?

“Hij heeft me geleerd om prioriteiten te stellen. Vroeger wilde ik negen pannetjes op het vuur houden en waren ze allen even belangrijk, dat gevoel heb ik los kunnen laten. Alles is heel relatief geworden en dat vind ik fijn.”

 

Wat is de les die je hem wil leren?

“Dat hij altijd zijn droom moet najagen en de paden moet bewandelen die hij voor ogen heeft. Het is aan ons als ouders de taak om dat in goede bannen te leiden hem te supporten en het gesprek open te houden. Maar ik vind het vooral belangrijk dat hij blij is met de persoon die hij is.”

Momspiration Carolien Karthaus-Spoor
Momspiration Carolien Karthaus-Spoor

CAROLIENS FAVORIETEN
Kinderwinkel: BonBon on the Block, Lidor, Big en Belg en Archive Store. | Kindermerken: Nixnut, Little Hedonist, Maed for Mini, Gray Label. | Merken voor jezelf: Hunkøn, Just Female, By Malene Birger. | Familie vakantiebestemming: Los Angeles. | Kids go to’s: Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Nemo, Melksnor.

 

Op de hoogte blijven van Carolien? Volg haar dan hier op Instagram. Geïnteresseerd in haar merk? Klik dan hier voor de website van Lemej.

Meer Momspirations
Het laatste nieuws