Bregje travels: Zweden

  • Datum: 23 februari 2019
  • Tekst: Bregje Bazin
  • Fotografie: Bregje Bazin

Misschien teerde je nog op Bregje’s mooie foto’s van Marokko. Maar er is meer! Ze is namelijk ook naar Zweden geweest met haar gezin. Vandaag deelt ze haar Scandinavische ervaring met ons! 

Mijn man wilde al heel lang naar Scandinavië. Ik ook wel, maar niet ten koste van mijn zonuren. Daarom sloten we vorig jaar een deal: in het voorjaar naar Marokko, in de zomer naar Zweden. Op de een of andere manier zijn wij niet de familie die drie weken op één plek doorbrengt, maar proberen we altijd ongeveer drie plaatsen aan te doen. Zo zien we verschillende kanten van een land en vervelen we ons minder snel. Zo ook in Zweden. Alhoewel… zo gemakkelijk is dat niet. Want voordat je er bent (met de auto), ben je al twee dagen verder. Via Hamburg en Kopenhagen (waar we nog een dagje in het prachtige pretpark Tivoli doorbrachten) reisden we naar onze eerste bestemming in Zweden.

Hollands kamperen

Rådastrand Camping wordt gerund door een jong Nederlands stel. Het zijn dan ook vooral Nederlanders die (volgens de Zweden zelf zo gek zijn om te) kamperen in Zweden. Op de camping stonden ook een paar Duitsers en Noren, maar inderdaad: Nederlands was de voertaal. Ideaal met kinderen. Op de camping had je een speeltuintje, minigolf, je kon er familieskelters huren en ze bieden ontzettend veel leuke activiteiten en excursies aan. Toch hebben onze kinderen zich het best vermaakt in het meer waaraan de camping gelegen is. Oh ja, niet onbelangrijk: we hebben de hele vakantie prachtig weer gehad met temperaturen rond de dertig graden. Dit was niet alleen erg fijn (dubbele zonuren!) en zorgde voor eindeloos waterplezier, het betekende tevens dat we geen last hadden van muggen – die hadden de droogte niet overleefd. Maar goed, dat meer dus: een prachtig, typisch Zweeds meer, omringd door bos met in het ‘midden’ een vlot. Het mooie was dat je naar dat vlot toe kon lopen, het meer was namelijk heel ondiep. Zelfs onze jongste (4 jaar) kon in een groot deel van het meer gewoon staan. We hebben onze tijd op de camping dan ook voornamelijk in en aan het meer doorgebracht.

Boerderij

Råda ligt centraal in het oosten van Zweden, ter hoogte van Stockholm. Onze volgende bestemming lag even boven Stockholm, aan de Oostzee. Op Airbnb had ik een typisch Zweedse boerderij gevonden waar je drie huisjes kon huren: één met keuken/woon/badkamer en twee slaaphuisjes. Het bleek geen actieve boerderij meer te zijn, maar het woonerf van een Zweeds ouder stel dat het leuk vond om in de zomer mensen te ontvangen. Het terrein was heerlijk: de kinderen konden overal spelen en met een korte wandeling door het bos kwam je bij de aanlegsteiger met bootjes … aan zee! Ook hier hebben we vooral in de natuur vertoefd. Eindeloos gespeeld, gevaren, gezwommen, boeken gelezen en courgettetaart gegeten met onze gastheer- en vrouw. Op een dag met minder mooi weer bezochten we Uppsala, waar zich een grote en heel oude universiteit bevindt. Gezellig stadje, maar het kon niet tippen aan ‘onze’ boerderij.

Östanå

Hoe fijn we het ook vonden om ons onder te dompelen in de typisch Zweedse ervaring, we (lees: ik) wilden ook wel weer wat cultuur snuiven. Vandaar dat we voor onze laatste bestemming weer afdaalden naar het zuiden van Zweden. Ook op Airbnb had ik een appartement gevonden bij een kunstenaarsechtpaar in het dorpje Östanå. Het appartement was smaakvol ingericht met kunst van de eigenaren en bevond zich boven het werkatelier. Eromheen een grote tuin met overal zitjes, een trampoline en natuurlijk: kunst. Vanuit deze plek zouden we wat dagtripjes kunnen maken. Maar eerlijk gezegd hebben we ook hier vooral gezwommen en gelummeld. Het bleef heet en tegenover het huis lag een riviertje waar je heerlijk in kon plonsen vanaf de steiger. Tja … probeer dan maar cultureel te lopen doen met vier mannen. En die zonuren, hè. Altijd welkom. Alsnog heb ik ze tot twee uitstapjes weten te verleiden. Ten eerste bezochten we Skånes Djurpark: een mooi verzorgd dierenpark met dieren uit de regio én Shaun het schaap. Ik hou niet zo van dierentuinen, maar de jongens vonden het er geweldig.

Wanås Konst

Waarvan ik zelf vooral van onder de indruk was ons bezoek aan Wanås Konst. Dit sculptuurpark bestaat uit meerdere kunstwerken die speciaal gecreëerd zijn voor het landgoed Wanås. Het leuke is dat veel kunstwerken geschikt zijn om te bekijken, ervaren, beklimmen met kinderen. Een houten piramide, een verzonken ballenbak, een psychedelische Alice-in-Wonderlandsetting, de wensbomen van Yoko Ono … de kinderen hebben zich onafgebroken verbaasd en vermaakt. Mocht je Zweden gaan bezoeken, dan zou ik zeker hier naartoe gaan. Naar de andere plekken ook, maar er zijn vast en zeker meer pareltjes te vinden in die prachtige land. Hej då!

MEER VAN BREGJE
MEER OVER BREGJE

Bregje Bazin (38) maakt graag reizen met haar gezin naar mooie en minder voor de hand liggende plekken. In haar column ‘Bregje travels’ deelt ze haar bijzondere verhalen en prachtige beelden met ons. Meer lezen over Bregje? Klik hier.