LAM

  • Datum: 17 oktober 2019
  • Tekst: Evelien Erichsen
  • Fotografie: Evelien Erichsen

LAM is een heerlijk luchtig, inspirerend museum voor jong en oud, gehuisvest in een architectonisch hoogstandje op het landgoed Kasteel Keukenhof in Lisse.

De kunst is creatief, zeer uiteenlopend en het allerleukste: alles draait om eten. Dit is geen toeval, want LAM is opgericht door Jan van den Broek. Kunstfanaat én – jawel – supermarktondernemer en zoon van Dirk van den Broek.

LAM denkt buiten het boekje, letterlijk. Er zijn geen tekstbordjes omdat het de bedoeling is dat je zelf gaat ontdekken. Wil je meer weten dan is er op elke verdieping een medewerk(st)er die je alles kan vertellen. Korte bezoeken van rond de 45 minuten worden aangemoedigd. Liever wil LAM dat je een paar kunstwerken echt bekijkt, dan alles een beetje. Ook vindt LAM het belangrijk dat je ongestoord van kunst kan genieten. Daarom hebben ze tijdsintervallen waarvoor jij je online vooraf kunt opgeven. Houd er rekening mee dat de toegangskaarten beperkt zijn.

45 minuten bleek lastig voor ons, want er is zoveel te zien. En dat begint al bij de kluisjes. Deze zijn prachtig geïllustreerd. De illustratrice liet zich inspireren in en om het museum. We konden door het museum lopen en kijken of we de illustraties konden herleiden.

Wij vonden het een geweldige ervaring. Interessante, heel diverse kunst rondom eten die elke leeftijd aanspreekt. En dat ook nog eens in alle rust kunnen bekijken, in plaats van te dringen voor een kunstwerk. Daarbij hebben supervriendelijke medewerkers op verzoek ons van alles verteld. Het voelde als een privétour in een van de meest bijzondere musea van Nederland.

meer musea