Houvast in de rollercoaster

  • Datum: 26 oktober 2016
  • Tekst: Pussycat and Bird

Woensdag 7 september werd ‘Borstvoedingsboekje’ gelanceerd in het borstvoeding episch centrum De Boezemvriend. Pussycat and Bird was erbij en we werden die ochtend getrakteerd op een heuse borstvoedingsshake. We wilden wat meer weten van deze boezemvriendinnen en spraken af bij de IJsbreker.

0q6a8502bew-c

 

De shake bleek gelukkig een lekkere shake met banaan, haver en meer, die de borstvoeding ook nog eens een boost kan geven. Een van de tips, die initiatiefneemsters Kirstin Hanssen en Fidessa Docters van Leeuwen in het boekje hebben gezet. Naast allerlei bijzondere tips, bevat het boekje ook een planner voor de eerste drie maanden en ruimte om gedachten op papier te zetten. Fidessa: “In het boekje is ook plek voor de memoires van je baby. Je kunt het zelfs later als een dierbaar cadeautje aan je kind geven.”

 

Hoe is het borstvoedingsboekje ontstaan?
Kirstin: “Mijn kraamhulp gaf me het advies om de voedingen bij te houden. Hoe laat heeft hij gedronken? Welke borst was als laatste aan de beurt? Ik schreef dit op kladjes, die overal lagen. Soms wist ik niet meer welk kladje van welke dag was. En met de drukte van een gezin, met een ouder kind dat naar school moet, had ik niet de tijd en rust om daarnaast ook nog een apart dagboekje bij te houden.” Fidessa: “We dachten; laten we een boekje maken waarin je alles kunt combineren. Het werd uiteindelijk een boekje met 156 pagina’s, waarvan 100 pagina’s aan invuldagboek, down to earth geschreven.”

 

Wat staat erin en wat maakt jullie boekje nu zo handig?
“Op de eerste plaats dat je een boekje hebt in plaats van die losse kladjes. Bovendien is het een persoonlijk naslagwerkje waarin je zowel de voedingen bij kunt houden, als ruimte hebt om iets op te schrijven over jou en je baby. Met lekkere recepten, mooie gedichten, mindfulness oefeningen en allerlei bijzondere tips. Natuurlijk hadden we ook voor een app kunnen kiezen, maar dat vonden we weer zo koud. Een boekje vinden we lekker old school en een mooi cadeau voor deze intieme periode met je baby.”

 

Het boekje is vanuit Lightstyle Creations gepubliceerd. Hoe is dit bedrijf ontstaan?
“In 2013 hebben we het boek ‘Lichter Leven’ geschreven en richtten daarna Lightstyle Creations op. Dit is nu het vijfde boek dat wij uitgeven. Meditatie is de rode draad in ons leven, onze boeken en workshops en zelfs in onze webshop met spulletjes voor nog meer ontspanning.”

 

Wat bedoelen jullie met lichter leven?
“Lichter leven is kiezen om gelukkig te zijn en goed voor jezelf te zorgen. Dat je de beste versie van jezelf kunt leven in ieder moment. Zonder moralisme. Dus je kiest bewust voor je (eigen) geluk; Zelf-bewust-zijn kan je daarbij helpen. Met streepjes ertussen.”

 

0q6a8469bew

Zien we wat van het lichter leven terug in Het borstvoedingsboekje?
Fidessa: “We geven allerlei tips die erop gericht zijn je langzaam maar zeker meer bewust te laten worden. We willen jouw leven zo prettig mogelijk maken met lekkere recepten, handige borstvoedingshoudingen en meditatieoefeningen.”
Kirstin: “Als voorbeeld van zo’n tip; leg je telefoon weg als je gaat voeden. Kies voor bewuste aandacht voor jou en je baby. Hoe verleidelijk het misschien ook is om juist dan even te IG’en.”

 

Waarom liever geen telefoon bij het voeden?
Kirstin: “In het begin ging ik tijdens de borstvoeding al mijn berichten beantwoorden en zat ik continue te appen. Ik was de hele tijd met mijn telefoon bezig. Het werkte voor geen meter. Mijn kindje werd daar ook onrustig van. En ik wist ook helemaal niet goed meer wat ik aan het doen was en hoe lang hij aan de borst had gelegen. Weg die telefoon dus.”
Fidessa: “We moedigen het aan om van borstvoeding een meditatiemoment te maken. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je als moeder heel ontspannen bent tijdens het voeden, dat de melk veel beter stroomt. Dat wordt nog meer gestimuleerd als je meer op je ademhaling gaat letten.”

 

Hebben vrouwen daar wel het geduld voor, zo’n meditatiemoment?
Kirstin: ”Het is voor een moeder vaak een uitdaging om echt ervoor te zitten. Vooral in 2016 waar alles om tijd draait. Ik zie het als een korte meditatie waar ik van opknap. Na het voeden voel ik me heerlijk. Het is zo ontspannend. Voor mij is borstvoeding een bijkom moment geworden.”

 

In het boekje kun je de eerste drie maanden bijhouden, waarom juist die periode?
“Het schijnt dat het 9 tot 12 weken duurt voordat de moedermelkproductie in balans is, qua vraag en aanbod. In het begin varieert het aantal voedingen enorm, evenals de tijden waarop je baby zich meldt. Daarnaast leer je in die prille eerste weken  langzaam maar zeker de verschillende huiltjes van je kindje herkennen. Tijdens de beginfase is het knap lastig om aan te voelen of je kindje huilt vanwege honger, moeheid of krampjes. Het opschrijven van de voedingstijden in het Borstvoedingsboekje kan je daarbij meer richting geven.”

 

Is jullie advies om te voeden om de drie uur, of op verzoek?
“Op verzoek, maar de meeste baby’s komen na drie uur wel weer voor een nieuwe ronde. Door het boekje heb je inzicht in de voedingstijden, maar let altijd op signalen die op honger, moeheid of kramp kunnen wijzen. Wanneer je het voedingsritme eenmaal goed te pakken hebt, is het niet meer nodig om de tijden te noteren.”

 

Waarom is het handig om voedingen bij te houden?
“Door de voedingen bij te houden raak je bewuster van een bepaald patroon. Je krijgt meer inzicht en grip. En dat kan heel makkelijk zijn bij het plannen van je dag. Vooral als je het kind wil laten meegaan in het ritme van het gezin.”

 

Welke tip zouden jullie tot slot nog willen meegeven?
Kirsten: “De tussenslok. Door alle kladjes kreeg ik meer inzicht in het voeden. Daardoor kon ik ook inspelen op de momenten dat ik weg moest, net op het moment dat ik eigenlijk mijn kind de borst zou moeten geven. Even vijf minuten aanleggen tegen de ergste honger doet wonderen. Iedereen reageert op elkaar. En als je kindje meer ontspannen is, dan ben jij dat ook en dat heeft weer een positieve invloed op het hele gezin.”

 

Meer informatie? Lightstylecreations.nl

 


WINACTIE


 

Wil je ook graag het Borstvoedingsboekje, met de handige 100 dagen planner, dagboekruimte en tips? Laat ons dan via hello@pussycatandbird.com weten waarom je het boekje zo graag wilt hebben.